fbpx

Відповіді на питання репродуктологу з Луцьким Андрієм

05.08.2021

— Здрастуйте наші шановні підписники, наші дійсні пацієнти і ті, хто ще тільки планує ними стати. Я рада вас вітати. Я хочу запросити в цей ефір людину, яка дійсно не потребує представлення. Про нього говорять його дії, результати – це ваші прекрасні сердечка, це ваші дітки. Загалом, акушер-гінеколог, репродуктолог якого ви шалено любите й обожнюєте. Я запрошую до нас в ефір Андрія Сергійовича Луцького.

— Вітаю!

— Отже, який формат нашого прямого ефіру? 2 дні ми давали можливість поставити питання вам, Андрію Сергійовичу. Прийшло дуже багато питань, понад 50. Шановні наші підписники, я прошу вас розуміти, що у нас обмежений час. Тому ми почнемо з тих питань, які ви нам прислали. Але при цьому, якщо ми не встигнемо відповісти на будь-якої з ваших питань, відповіді будуть в дописах Клініки академіка Грищенка і в дописах Андрія Сергійовича. Тому, будь ласка, щоб не пропустити відповідь на своє питання, підписуйтесь, залишайтеся і читайте. Ми завжди раді діалогу, раді вашим питанням і готові на них відповідати.

Андрій Сергійович, як довго можна зберігати кріоконсеровані ембріони? Чи є якась підготовка  перед підсадкою в кріопротоколі?

—  Дякую за питання. Сьогодні у нас в Клініці впроваджена методика кріоконсервування ембріонів методом вітрифікації. Це сучасний метод заморозки за якого до ембріону додається спеціальне середовище – кріопротектор. Він захищає ембріон від впливу холоду і таким чином ембріон добре заморожується, розморожується і життєздатність ≈ 98%. Термін придатності ембріонів за такого виду заморожування  необмежений. Тому ми можемо зберігати їх до того часу, поки подружжя не вирішить реалізувати їх – народити     наступну дитину.

Щодо кріопротоколів – схем насправді 2: схема штучний кріопротокол і кріопротокол в природному циклі. Чим відрізняються?

Природний цикл: ми контролюємо свою овуляцію; коли виходить своя яйцеклітина, ми контролюємо рівень гормонів і вибираємо потрібний день для перенесення ембріонів в порожнину матки. Зазвичай день перенесення – це 5 день після овуляції. За такої схеми вагітність, яка настає, є природною для організму. Яєчник підтримує цю вагітність  власним прогестероном і все протікає максимально гладко і природно. 2 схема -складніша, коли ендометрій нарощується штучно. У цій схемі застосовуються штучні медикаменти для підтримки вагітності. І в тій, і в іншій схемі після перенесення теж потрібні препарати для підтримки.

— І тоді спробуємо відразу відповісти на ще одне питання пов’язане з ембріонами. Які додаткові аналізи потрібно здати після невдалого кріопротоколу? Залишилося 3 ембріони.

 Коли відбувається перенесення ембріона і вагітність не настає, лікар запрошує пацієнта на консультацію і відбувається розбір причин невдалої програми ЕКЗ. Причини поділяються на два типи. Перша причина – якість ембріона. Про що йдеться? Ембріон має візуальні критерії якості: щільність оболонки, розподіл його внутрішніх клітин, а також утворення порожнини ембріонів, що свідчить про його ферментативну активність. І друга – це  генетика ембріона. Якщо ембріон переносять після генетичної діагностики повністю здоровий, якщо цей ембріон має відмінні критерії якості, і вагітність не настає, тоді пошук причин йде в бік стану ендометрію, його якості. Тобто потрібно розуміти наскільки якісний ендометрій, наскільки він рецептивний. Це означає, настільки ендометрій здатний дати сигнал, що він якісний, а ембріон сприйматиме цей сигнал і буде імплантуватися. І третій стан – це причини, які можуть впливати на виношування самої вагітності. Тут йдеться про те, наскільки сприятливі умови в організмі жінки. Це фактори, через які може бути схильність до згущення крові, фактори обміну фолієвої кислоти в організмі, обмін речовин. Дивимося на предмет наявності токсичних речовин, які можуть впливати на плід. Я говорю про гомоцистеїн, його потрібно перевірити. І коли ми все це перевірили, часто ми знаходимо причину, що могло вплинути на невдалу спробу, усуваємо її і народжуємо здорову дитину.


 

До соц мереж:

 


—  Наступне питання: до якого віку можна робити ЕКЗ, якщо є ембріони в кріобанку. Скільки часу взагалі можна зберігати ембріони?

—  За законодавством України ми робимо перенесення жінці віком до 50 років. Відповідно, ці ембріони можуть зберігатися досить великий проміжок часу, але я рекомендую не затягувати. Але ж чим молодша жінка, тим легше буде виношування вагітності. Якщо народилася перша дитина, через 2-5 років приходьте за другою.

—  Поставте сердечки, хто підтримує цей демографічний вибух, на чолі якого може стати Андрій Сергійович???? Добре, Андрію Сергійовичу, дуже актуальне питання зараз. Чи можна вакцинуватися від covid тим, хто планує починати протокол?

—  Вакцинуватися можна і потрібно. А як ми знаємо вагітні теж хворіють covid, а імунітет вагітної жінки нижчий, ніж в інших людей, тому можуть бути різні ускладнення, важкий перебіг. Якщо немає протипоказань до вакцинації, то перед вагітністю краще вакцинуватися. З моєї точки зору європейські вакцини виходять на перший план.

— Так, друга частина цього питання була «яку Ви вакцину рекомендуєте?» Але я дуже делікатно вирішила обійти це питання.

— За відгуками пацієнтів, які приходять до мене, Європейська вакцина переноситься найлегше.

— Спасибі, це дуже важливо для наших підписників. Але ми від вакцини повернемося до кріопротоколу. Просять Вас докладніше розповісти про основні етапи проведення кріопротоколу.

— Отже, ми готуємося до кріопротоколу. Зустрічаємося ми зазвичай приблизно за 10 днів до очікуваної менструації – це  16-21 день циклу. Робимо УЗД, визначаємо наявність овуляції, визначаємо якість ендометрія і робимо схему, за якою йдемо. Найбільш прийнятою схемою є кріопротокол в природному циклі. Якщо затверджено цей протокол  – наступна  наша зустріч буде відразу після закінчення місячних. Ми перевіряємо гормональний фон, робимо УЗД, дивимося наявність фолікулів, перевіряємо, щоб не було кіст. Оцінюємо ендометрій – він повинен бути тоненький, рівний. Після цього ми починаємо моніторинг фолікула. Наші зустрічі починається приблизно з 10-11 дня циклу. Ми контролюємо зростання фолікула, рівень гормонів (зазвичай перевіряють прогестерон і естрадіол). А коли фолікул лопнув – відбулася овуляція, ми плануємо перенесення ембріонів. Класична ситуація: ембріон переносять на 5 день після овуляції. Під дією гормонів, естрадіолу зокрема, слизова матки наростає в товщину, а під дією прогестерону вона розгалужується, відбуваються секреторні зміни ендометрія, і матка буде готова прийняти ембріон у певні дні. Це називається імплантаційне вікно. Це імплантаційне вікно зазвичай 5 день після овуляції. Якщо ми бачимо, що рівень гормонів трохи нижче або трохи вище, тих значень, які ми хотіли б отримати, ми можемо трошки це коригувати. Але якщо гормони занижені, то ми можемо додатково застосувати препарати естрадіолу для поліпшення якості ендометрія.

Друга схема – це протокол ЗГТ(замісної гормональної терапії). У такому разі ендометрій вирощується штучно, починаючи з 3 дня циклу, ми нарощуємо його до потрібної товщини, призначаємо препарати для підтримки вагітності і робимо перенесення. Тут перенесення теж в класичній схемі. Призначається на п’ятий день від дії прогестерону, але, у протоколах ЗГТ можуть бути варіанти. Є такі проблеми, як зміщення імплантаційного вікна, і якщо вже виявлено зміщення, тоді перенесення може здійснюватися там рано чи пізно в залежності від тих зсувів, які були виявлені.

— Отже, рухаємось далі. Якщо не виходить завагітніти, які аналізи здають перш за все і взагалі? Як дізнатися, чи є гормональний збій? Може справа в ньому? Які гормони потрібно здати?

— Я розповім свій алгоритм дій під час обстеження подружжя.

З боку чоловіка: здаємо розширену спермограму. Тут оцінюють кількість сперматозоїдів, їх активність, морфологію (зовнішній вигляд, щоб вони були правильної форми). Оцінюють наявність антиспермальних антитіл, це MAR-тест, і перевіряють життєздатність сперматозоїдів протягом 24 годин. Плануючи природну вагітність, сперматозоїд повинен знайти і запліднити яйцеклітину. Йому треба пройти довгий шлях: пройти шийку матки, матку, маткову трубу, і в кінці маткової труби ампулярний відділ -там його чекає яйцеклітина. Туди він повинен дійти активним, повним сил, енергії і запліднити її. Так ось, ця життєздатність сперматозоїдів протягом доби показує, наскільки вони активні, і чи можуть вони запліднити яйцеклітину. Далі перед плануванням вагітності, відповідно до наказів МОЗ, чоловік повинен здати аналізи на гемофільні інфекції: гепатит B, C, ВІЛ та аналіз крові на сифіліс, аналіз каріотипування. Тобто ми визначаємо набір хромосом людини, розуміємо, що він здоровий, і може мати своїх здорових дітей.

З боку жінок обстеження поділяються на кілька категорій. Гормональні обстеження. Ми перевіряємо

  • рівень АМГ – Антимюллерів  гормон – показує кількість яйцеклітин, їх запас;
  • показники гормонів ФСГ і ЛГ – це гормони головного мозку, які дають сигнал яєчникам, щоб фолікул ріс
  • гормон Естрадіол – це гормон самих яєчників, він виділяється, коли фолікул росте
  • гормон Прогестерон, оптимально перевіряти після овуляції на 21 день циклу
  • гормон Пролактин, цей гормон відповідає за роботу молочних залоз, це гормон стресу – може підвищуватися у жінок, які нервують, погано сплять переживають, якщо він підвищений, вагітність не наставатиме
  • гормон ТТГ, гормон головного мозку, який відповідає за роботу щитовидної залози.

Ми комплексно оцінюємо репродуктивну функцію жінки.

Наступним етапом є УЗД, стан ендометрія, матки, наявність овуляції. Коли ми перевірили гормональний фон, наявність овуляції, ендометрія, часто вже на цьому етапі ми бачимо причини. Якщо причини ми не бачимо, то починаємо заглиблюватися. Можлива діагностика прохідності маткових труб, тести на сумісність, коли перевіряють наскільки слиз шийки матки пропускає сперматозоїдів в овуляторний період або не пропускає. Також можливі різні види діагностики: лапароскопія – діагностика труб під контролем камери; гістероскопія тощо. Але часто первинний огляд та аналізи дають 90% розуміння причини для ненастання вагітності.

 


Звернутись у Клініку чи записатися на прийом:

+38-(067)-824-01-01

+38-(050)-393-01-01


 

 —  Добре, а ми рухаємось далі. Після завмерлої вагітності, коли можна в нову стимуляцію? Була одна завмерла після кріо, можна робити перенесення без ПГД? 27 років, каріотип мій і чоловіка в нормі. Щодо ПГД, варто робити чи ні?

—  Взагалі, ось ця технологія преімплантаційної генетичної діагностики ембріона з’явилася не так давно, раніше ми переносили ембріон без генетичного тестування і мали теж хороші результати. Але якщо під час запліднення якісної яйцеклітини і якісного сперматозоїда, на жаль, природа може робити помилку. Ця помилка в ембріоні може призводити до переривання вагітності або викидня, або, не дай Бог, народження хворої дитини. Але є мінімальні помилки і ембріон може підкоригувати ці помилки. Це називається мозаїцизм. Робити ПГД чи ні – це рішення подружньої пари. Але, з моєї точки зору, правильно робити.

Чому? По-перше, ми відразу можемо вибрати здоровий ембріон і збільшити шанси на успіх. Ми себе убезпечуємо від різних переживань і стресів. Роблять УЗД скринінг, аналізи – якщо щось не так, лікарі жіночої консультації починають переживати, і пацієнт переживає разом з ними. Якщо ми перевірили генетику ембріона – переживань немає.

Ще такий момент з приводу вагітності, що завмерла. Бувають випадки, коли причиною є не хромосомна патологія плода, а просто або в організмі жінки склалися несприятливі умови для виношування, або ембріон погано закріпився, не знайшов собі місце, де він буде добре харчуватися. Тому однозначно потрібно пробувати робити повторні кріопротоколи. Через скільки часу після завмерлої вагітності можна робити кріопротокол? Це індивідуальна ситуація. Є жінки, у яких на наступний цикл вже відбувається овуляція, організм працює, усі гормони в нормі. Бувають ситуації, коли відновлення і 3 місяці, і півроку. Дивимося вже за результатами обстежень. Після прийому обговорюємо, коли можна повторно. Ще є можливість, якщо ембріони вже законсервовані, їх можна розморозити і перевірити за допомогою ПГД – підсадити здоровий ембріон. Теж є певні нюанси, які ми обговоримо вже на прийомі, але, теоретично, так можна зробити.

 Андрію Сергійовичу, якщо після стимуляції в наступному циклі збільшилися яєчники і багато фолікулів, це норма? Коли можна вступати в кріо?

—  Зазвичай ми робимо так: перший цикл стимулюємо, отримуємо ембріони, що відправляються на заморозку на ПГД. 2й цикл ми відпочиваємо, а на третій цикл робимо кріопротокол. Практично завжди до третього циклу відбувається повне відновлення, налагоджується овуляція. Щодо того, що фолікулів стало більше. Мабуть, їх було багато. Тобто яєчник після стимуляції якимось чином активізується. Лікар бачить це на УЗД. Це дуже добре.

—  У чаті: Дай бог всім вашим пацієнтам, щоб вони стали щасливими матусями. Мені здається, це найтепліші слова, які можна побажати. Я впевнена, що з Андрієм Сергійовичем все вийде. Отже, Андрій Сергійович, які протипоказання до ЕКЗ?

—  Основне протипоказання – це ситуація, коли у жінки в анамнезі були онкологічні хвороби. Більше того, онкологічні хвороби, що стосуються репродуктивної сфери – це молочні залози, яєчники, матка. Чому? Якщо ми плануємо класичне ЕКЗ і робимо стимуляцію, то якщо у жінки були такі проблеми в минулому, ми не можемо це робити. Стимулювати не можна, але тут є вихід. Ми можемо зробити ЕКЗ в природному циклі без стимуляції. Брати один фолікул, запліднювати одну клітинку, підсаджувати і вагітніти. Для організму це буде природна вагітність, тому вихід завжди є.

—  Прекрасно! Наступне питання. Чи можливо зібрати клітин в природному циклі у вашій Клініці й особисто у Вас?

—  Так, ми це робимо. Але скажу вам чесно, до ЕКЗ в природному циклі ми вдаємося тоді, коли у жінки є протипоказання, або в яєчниках настільки мало фолікулів. Тобто, хоч стимулюй, хоч ні, все одно буде рости один або два фолікули. У такій ситуації є смисл взяти фолікул в природному циклі і взяти звідти клітинку. В інших випадках ми вдаємося до стимуляції. Чому? Якщо ми отримаємо після стимуляції, наприклад, 10 яйцеклітин, за ефективністю ми покриємо цілий рік природних циклів. Тому варто один раз робити стимуляцію, отримати велику кількість ембріонів, знайти здорових і далі вже займатися підсадкою, не втрачаючи час.

—  Чудово дякую. Розкажіть, будь ласка, про донацію ембріонів у вас в Клініці: умови, ціна, підбір.

—  У нас донація ембріонів – це  некомерційна процедура, як благодійність. Звідки беруться ці ембріони? Припустімо, подружжя проходить лікування методом ЕКЗ. Отримують велику кількість ембріонів, підсадили завагітніли і народили 1 дитину, народили другу дитину. Ембріони залишилися замороженим. Є у нас такий варіант, що подружжя пише заяву, щоб ці ембріони НЕ утилізували, а були перенесені тим людям, які мають потребу в них. Подружжя або самотня жінка, яка цікавиться виношуванням вагітності. Якщо у неї є показання, що ми не можемо отримати її яйцеклітини (зазвичай це пізній репродуктивний вік), тоді ми можемо після зборів комісії ухвалити рішення, що цій подружній парі або жінці видається ембріон. Насправді він видається на безоплатній основі, пацієнт платить тільки за проведення кріопротокола: розморожування, підсадка, консультація, УЗД, діагностика вагітності. Підбір відбувається з урахуванням сумісності за групою крові і резус фактором, а також вибирається ембріон молодого подружжя, тобто ми знаємо, що це хороший перспективний ембріон.

— Дякуємо. Зараз питання піде ближче до віку, про різний вік. ЕКЗ після 40. Чи краще бути в спокої після перенесення довше ніж 2-3 дня? Успішний результат ПГД ембріонів від обох донорів.

—  Щодо перенесення і постільного режиму. Ембріон закріплюється у порожнині матки через 1-2 дня після перенесення. Тому постільний режим повинен бути два-три дні. Якщо ви будете лежати довше – чотири – п’ять днів – гірше не буде. Але якось поліпшити наш прогноз чи ні – напевно буде однаково. Щодо віку і виношування вагітності: звичайно, чим молодша жінка, тим легше буде протікати вагітність. Пізній репродуктивний вік вимагає особливої ​​уваги під час виношування і контролю, особливо контролю густоти крові. Як ми знаємо, з віком у багатьох людей з’являються проблеми з судинами, атеросклероз тощо. Це може призводити до загустіння крові. Потрібно дуже уважно ставитися до цього, контролювати коагулограму. Якщо ми бачимо, що є зміни, то призначаємо препарати для поліпшення кровопостачання, розріджуємо кров. Це все робиться під контролем аналізів.

—  Добре. З віком розібралися, що робити з відпусткою? Коли після перенесення можна летіти у відпустку: море або океан? Які рекомендації? Дякуємо.

—  Я рекомендую своїм пацієнтам переліт після 12 тижнів вагітності. Поясню, з чим це пов’язано. Коли ембріон розвивається, утворюються судини, які живлять його. Ці судини дуже ніжні і будь-який стрес може викликати загрозу розриву судини. Чим небезпечний літак? Різкі перепади тиску. Тому своїм пацієнтам рекомендую: якщо немає термінової необхідності, краще летіти на відпочинок після 12 тижнів. Якщо Ви плануєте відпочинок в межах України – поїхати на машині, поїзді, то можна поїхати після констатації вагітності. Ми зазвичай дивимося на УЗД місяць після перенесення. Подивилися, все в порядку, слава Богу, можна тоді планувати потихеньку щадний відпочинок, без походу в гори.

—  А якщо жінка темпераментна, вона готова на підборах в гори. Під час вагітності, я думаю, не секрет, у жінок відкривається нова супер сила: бойові жінки перетворюються в плаксивих і хочуть лежати на місці, а дівчата, які раніше були спокійними – навпаки. Як бути таким? Якщо раптом різко темперамент змінився і душа вимагає пригод: гір, морів, океанів, літаків.

—  Є звичайно, дівчата, які на лижах вагітні, але краще поберегтися. Якщо є можливість знизити ризики, краще скористатися цим. Трошки почекати.

—  Наступне питання. Розкажіть, будь ласка, про процедуру сурогатного материнства.

—  По-перше, за законодавством України у нас це можливо, у нас це дозволено, але для тих пацієнтів, у яких є показання до сурогатного материнства. Ми можемо підсаджувати ембріон сурогатній мамі, якщо є показання з боку жінки, наприклад, відсутня матка або є серйозні проблеми зі здоров’ям, наприклад, порок серця, проблеми нирок. Проблеми, які заважають їй виношувати і несуть ризик для її здоров’я або здоров’я майбутньої дитини. Тоді ми використовуємо відразу сурогатне материнство. Цю процедуру проводять у два етапи: перший етап – це програма ЕКЗ з отриманням ембріонів. Бажано теж перевіряти ембріон на генетику. 2 етап – підбір сурогатної мами, оформлення документації, договору, нотаріальні всі питання. Потім робиться перенесення сурогатній мамі, виношування і народження дитини. Щодо цін з боку Клініки – послуги, оформлення – все це коштує близько 70 000 грн. З боку сурогатної мами є спеціальний договір, в якому прописується вартість, яка їй компенсується після народження дитини, ще є вартість на поточні витрати – одяг, харчування тощо. Про це вже пацієнти домовляються самі. Ціни в Україні стартують десь від 10 000 $ за виношування вагітності, точніше – вже як подружжя знайде. Наша клініка надає сурогатних матерів, у нас всі дівчатка інтелігентні, молоді, здорові. Тобто ми відповідаємо за них. В інтернеті, на жаль, дуже багато обманів і комерції на цьому побудовано, тому потрібно бути дуже обережним. Ми чули про велику кількість історій негативних і в столиці України процвітає цей негатив. Загалом, ми тримаємося від цього подалі і працюємо з тими жінками, в чиїй надійності ми впевнені.

—  Щиро дякую за відповідь. Як поліпшити якість яйцеклітин? Вітаміни, може БАДи? Чи відрізняється якість яйцеклітин у стимульованому циклі і в природному?

Дуже часто чую ці питання від пацієнтів. Я поясню. У жінок природа розпорядилася так, що ці клітини даються з народження. Протягом життя вони витрачаються постійно. І ці негативні фактори, які впливають на наш організм, також впливають на якість наших яйцеклітин. Про що йдеться: це екологія, спосіб життя, харчування, наявність шкідливих звичок, якісь професійні особливості, наприклад, лікар-рентгенолог, хто контактує з рентгенівськими променями. Це негативно позначається на його здоров’ї. Припустімо, жінка майстер манікюру дихає лаками постійно. Це теж негативно позначається на їхньому здоров’ї та може впливати на якість отриманих яйцеклітин, тому перед плануванням вагітності, перед програмою ЕКЗ за кілька місяців ми повністю виключаємо контакт з хімічними речовинами, лаками, фарбами, намагаємося правильно харчуватися, не їмо продукти, в яких є хімічні добавки, підсилювачі смаку, напівфабрикати. Загалом, домашнє харчування повинно бути. Повинен бути режим праці і відпочинку. Потрібно добре спати, 8-10 годин, небажані фізичні перенавантаження. Це все впливає на якість яйцеклітин, на гормональний фон жінки. Другий момент: якщо ми бачимо, що в яєчниках яйцеклітин залишилося мало, то останні, які будуть виходити, можуть бути з неправильним набором хромосом. Як це зрозуміти: порожній фолікул чи ні; якісна яйцеклітина чи ні. Це можна зрозуміти за результатами аналізів. Здається Антимюллерів гормон, який показує кількість. Здають аналізи на гормони ФСГ, естрадіол. Вони показують роботу яєчників і якість. Якщо, наприклад, в яєчниках пременопауза, якщо поодинокі фолікули, але вони порожні – АМГ буде низький, а ФСГ високий. Це свідячить про те, що отримання власних клітин буде малоперспективним. Якщо ми говоримо про низький оваріальний резерв у молодої жінки до 35 років, це більш перспективна ситуація для отримання якісних ембріонів. У цьому випадку призначаються препарати, які поліпшують кровопостачання і живлення, обмін речовин, вітаміни, вітамінні комплекси, антиоксиданти. Загалом намагаємося підтримати організм.

—  Дуже дякую за відповідь, Андрію Сергійовичу. Чи реально завагітніти самим якщо одна труба прохідна без ЕКЗ й інсемінації.

—  Звичайно реально. Тобто дуже багато випадків, коли ми навіть готуємося до програми ЕКЗ, у, здавалося б, мало перспективній ситуації і під час підготовки вагітніємо самостійно. Тому я вам скажу так: що потрібно пробувати кожен цикл, він є перспективним, особливо, якщо овуляція відбувається з того боку, де є труба. Це вище шанс на успіх, що трубі вдасться вхопити яйцеклітину. Але на що хочу звернути увагу: ми повинні оцінювати наші шанси і перспективи, й одним із маркерів в оцінці наших шансів є Антимюллерів гормон. Це показник кількості яйцеклітин в яєчниках. Якщо яєчник один, йому працювати важче, на нього лягає подвійне навантаження. Щомісяця в ньому відбувається овуляція, він не відпочиває, резерв яйцеклітин буде швидше вичерпуватися. Тому перше що потрібно зробити – оцінити його стан, запас і тоді вже розуміти скільки є часу і пробувати.

—  І ось якраз Вам для прикладу. АМГ 193, ФСГ 94, інгібін b92 за наявності одного яєчника і труби – це нормально?

—  Хороші показники. Якщо Антимюллерів гормон вище одиниці, це означає, що запас яйцеклітин нормальний. Якщо ми маємо на один яєчник АМГ майже двієчка, це хороший запас, клітинки є. Пробуйте!

—  Обов’язково пробуйте, обов’язково. А коли Андрій Сергійович підключиться, то тим паче. Добре, Андрій Сергійович, а чи можна завагітніти у разі вторинної аменореї?

  Вторинна аменорея – коли місячні пішли в підлітковому віці (12-13 років), якийсь час були, а потім пропали і їх немає вже більше ніж півроку. Це називається вторинна аменорея. Тут потрібно розбиратися. Причини дві: або в яєчниках дуже мало яйцеклітин, вони не можуть працювати і тому місячних немає. 2 причина може бути – синдром  полікістозних яєчників. Так проявляє себе дуже великий запас, менструальна функція налагоджується, потім йдуть збої і місячні пропадають. І в тому, і в іншому випадку потрібна консультація репродуктолога, визначення причини і планування тактики. Але звернутися потрібно найближчим часом, затягувати не можна, менструальну функцію потрібно налагодити. Тому що якщо місячних немає, матка буде зменшуватися, ендометрій стоншується і дуже складно запустити цей процес. Перше що потрібно зробити – налагодити цикл і з’ясувати причину.

— Андрій Сергійович, а яка повинна бути підготовка до перенесення ембріонів?

—  Підготовка – це той самий кріопротокол, ми з вами обговорили. Є дві схеми природного циклу або замісна терапія. Сама підготовка, що є у нашій у Клініці перед програмою ЕКЗ, перед кріопротоколом, є така процедура: беремо катетер і перевіряємо шийку матки. Перевіряємо, на яку глибину ми можемо підсадити ембріон, як ми проходимо канал шийки матки. Тому що катетер він дуже м’який і ніжний. Якщо там є звуження або якісь складочки слизової, катетер може загинатися і не йти в потрібному напрямку. Тому ось завжди перед кріопротоколом або перед початком програми ЕКЗ перевіряємо. Процедура називається пробний ембріотрансфер. Інші клініки цього не роблять, але ми дізнаємося, що є проблема ми можемо її усунути і збільшимо шанси на успіх.

—  Андрій Сергійович Луцький приймає в Харкові, записатися до нього і приїхати можете з будь-якого міста України і не тільки. Тому, звичайно, ми чекаємо, приїжджайте, будемо раді допомогти. Ну, чому я говорю «ми». Андрій Сергійович готовий. Тому всі сумніви даремні. Продовжуємо з питаннями. При гіперплазії ендометрія можна в природному циклі або краще на блокаді? Ендометрій швидко росте. І взагалі, чому на пункції бувають порожні фолікули? 27 років, АМГ 312, 12 фолікулів, наскільки я розумію, і 5 яйцеклітин.

—  Розповім. Гіперплазія ендометрію – це його потовщення, і він стає неякісним і коли ембріон потрапляє в ендометрій, він повинен його розчинити, проникнути всередину, закріпитися, добре харчуватися і розвиватися. Гіперплазія – це потовщення, яке заважає ембріону нормально закріпитися. Тому вагітність може не наступити, якщо товстий ендометрій. Які у нас є причини гіперплазії ендометрія? Перша причина – це гормональний дисбаланс: фолікул довго росте, не тріскається, є у жінки зайва маса тіла. Це пов’язано з тим, що підшкірна жирова клітковина теж виробляє естроген і цей надлишок естрогену може давати гіперплазію ендометрія. Пробували її лікувати медикаментозно: призначають препарати гормональні, проходять активно місячні, у наступному циклі оцінюємо. Якщо ендометрій добре оновився, став якісний, тришарова структура ендометрія повинна бути, тобто повинна бути лінія, це свідчить про те, що він якісний. І якщо все добре, то на цьому лікування закінчується. Якщо ендометрій стає потовщеним, неоднорідним, тоді потрібно робити гістероскопію. Заходять з камерою в порожнину матки, дивляться ці горби, нарости, їх прибирають. Після цього вирішуємо що робити далі: природний цикл, кріопротокол або на ЗГТ. Коли ми зустрінемося для підготовки до кріопротоколу, ось 16 21 день ми зможемо оцінити товщину ендометрія, його якість і наявність овуляції. Якщо ендометрій став хорошим, овуляція повноцінна, то можемо робити природний цикл. Менше ліків для організму жінки – це буде легше. Якщо ми бачимо, що ендометрій щомісяця наростає, тоді ми робимо протокол із застосуванням агоністів гонадотропін-рилізинг-гормону. Вводиться препарат, який вирівнює гормональний фон жінки, блокує виділення своїх гормонів і ми маємо можливість штучно вирощувати ендометрій до потрібної нам товщини. Тоді ми вже коригуємо й робимо його більш якісним штучно.

—  Тут пишуть, що Ви найкращий син найкращої мами. Гідне продовження. Я думаю, що всі наші слухачі зараз, звичайно, розуміють, що за спиною вже самостійного фахівця Андрія Сергійовича завжди стоїть Людмила Іванівна Луцька. Тому, звичайно, кажучи спасибі Андрію Сергійовичу, кожна з наших пацієнтів, слухачок або просто гостей ефіру дякує і їй. Для мами, мені здається, немає нічого кращого, ніж слова подяки її синові. Отже, продовжуємо про порожні фолікули. Після стимуляції на пункції 4 фолікули – всі порожні. Що робити далі?

—  Щодо синдрому порожніх фолікулів. Як відбувається зростання і дозрівання яйцеклітини. У нормі яйцеклітина приклеєна до стінки фолікула. Коли фолікул росте, і яйцеклітина приклеєна до цієї стінки, ми за допомогою медикаментів нарощуємо фолікули до потрібного розміру, перевіряємо гормональний фон жінки. Здаємо теж гормон естрадіол, прогестерон, і перевіряємо, що фолікули готові і потрібно активізувати. Це називається введення тригера. Тригер – це препарат, який викликає дозрівання яйцеклітини. Відклеювання її від стінки фолікула і можливість її отримання. Під час пункції ми на УЗД бачимо фолікул, заходимо в нього голочкою і аспіруємо його вміст. Разом з фолікулярною рідиною виходить яйцеклітина. Якщо вона якісна, то ембріолог її оцінює і запліднює. Але деякі фолікули можуть бути порожнім. Чому це відбувається? По-перше, буває таке, що фолікули ростуть в повному обсязі одночасно – асинхронне зростання фолікулів. Що це означає: одні краще ростуть, інші – гірше. Ми повинні вибрати оптимальний день для забору яйцеклітин, щоб великі фолікули не переросли, а маленькі були максимально великими. Якщо ми вибрали правильний день, ми вводимо тригер, повинні отримати максимальну кількість зрілих якісних яйцеклітин. Але буває, що деякі фолікули яйцеклітини не активізувалися і ми з них не отримуємо клітинку, вони порожні. Чому так? Тому що в цьому фолікулі знаходиться неякісна яйцеклітина і її рецептори не відчули нашу активізацію – вона не вийшла. Такий фолікул пунктують, але ембріолог не знаходить там клітинку. І на практиці скажу, що вкрай рідко ситуація, коли з 10 фолікулів 10 яйцеклітин і всі хороші. Іноді йде якийсь відбір кращих з кращих. Буває ситуація, коли фолікулів мало, або ми можемо взагалі не отримати яйцеклітин. Це, звичайно, дуже сумна ситуація і нам потрібно ухвалити рішення. Або повторювати протокол стимуляції ще раз, або думати про донорської яйцеклітини. Вибір тактики залежить від багатьох речей: вік жінки, то, як йшла стимуляція, який протокол був використаний, які показники гормонів. І ось ту приклад, що є наведений. Молодий вік, нормальний резерв, нормальні показники гормонів. Фолікули були порожні, потрібно пробувати ще. Можливо інший препарат, інші схеми, інших розмірів брати фолікули. Загалом, бувають нюанси, коли нам вдається отримати заповітний ембріон не з першого разу.

—  Як не пропустити вікно імплантації?

Вікно імплантації – такий період часу, коли матка готова прийняти ембріон. І за нашими дослідженнями, вікно імплантації у 90% випадків не зміщене, відповідає п’ятий – шостий день впливу прогестерону. Після овуляції підсаджують ембріон на 5 день. Але бувають рідкісні випадки, коли це імплантаційне вікно зміщується. Це може бути пов’язано з тим, що у жінки були якісь втручання, операції, травми ендометрія, хронічні запальні процеси, які змінюють якість ендометрія. Як перевіряється взагалі вікно імплантації. Є такі ворсинки їх бачать під великим збільшенням, коли роблять скановану електронну мікроскопія ендометрія. Так ось, можна взяти аналіз, називається він пайпель біопсія. Коли у жінки за допомогою маленького засобу, як шприц, беруть ділянку ендометрія на п’ятий день після прогестерону, на 7 день, на 9. Відправляють 3 аналізи в лабораторію. Під мікроскопом лаборант оцінює ендометрій, пише який день цих ворсинок – піноподій  найбільше, і ось цей день є тим самим імплантаційним вікном. У цей день бажано переносити ембріон. Повторюся, ситуація вкрай рідкісна, коли зміщується імплантаційне вікно. У здорової жінки такого бути не повинно.

—  Останнє питання, в якому я об’єднаю 2. Під час ЕКЗ чи можна вибрати стать дитини? І навіщо при донорських яйцеклітинах робити ПГД ембріона? Коли варто робити пайпель біопсію для визначення ендометриту?

—  Щодо ПГД ембріонів. Технологія преімплантаційної генетичної діагностики ембріона дозволяє визначити всі хромосоми ембріона, зокрема і статеві. І коли наші пацієнти отримують на свою електронну пошту лист з відповіддю ембріонів, де пронумеровано 12345 на кожному ембріоні написано: хлопчик чи дівчинка. Тобто стать дитини вибирають батьки. Якщо є здоровий і хлопчик, і дівчинка, ми можемо перенести одного здорового, за погодженням або хлопчика, або дівчинку.

Щодо пайпель біопсії і хронічного ендометриту. Хронічний ендометрит можна поставити за результатами імуногістохімічного аналізу на запальні маркери. І це можна зробити, за допомогою пайпель біопсії. Також хронічний ендометрит можна поставити за результатами бакпосіву. Коли ми розуміємо, що флора постійно неправильна і йде хронічний запальний процес. Тоді теж перед програмою ЕКЗ, перед кріопротоколом призначається комплекс протизапальної терапії.

—  Оскільки 2 хвилини маємо, встигаємо ще одне питання дуже швидко. Донація ооцитів – це безпечно?

—  Безумовно, це безпечна процедура. При чому донація ооцитів дає максимальні шанси на успіх. Тому що в донори яйцеклітин йдуть повністю здорові молоді дівчата, зазвичай віком 20 років і ембріони, які виходять у них, вони дуже якісні. Варто робити генетику ембріонів чи ні донорських програмах? Я думаю, що все одно варто кілька ембріонів перевірити. По-перше, для вас буде інформація, що підсадили повністю здорову дитину. А друге, помилка природи все ж таки може бути при заплідненні здорової яйцеклітини, здорового ембріона. Може проявитися якась помилка і ембріон може мати дефект. Якщо ми зробимо ПГД, то ми підсадимо тільки здоровий ембріон.

Дякую Вам.  Все дякую за участь, приєднуйтесь до нас ще.

Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю
Прийом репродуктолога в м. Запоріжжя
15.02.2024
Мрія про щасливе батьківство іноді потребує допомоги кваліфікованого фахівця. Репродуктолог – ...
Читати повністю
Відкрито прийом репродуктолога в м. Полтава
30.01.2024
0 800 33 01 12 +38 (050) 393 01 01 В Клініці академіка Грищенка в м. Полтава з ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних