fbpx

Екстракорпоральне запліднення – ефективний метод лікування безпліддя

17.06.2021

– Усім доброго вечора, саме зараз в прямому ефірі програма «Здоров’я». Програма, яка допоможе зберегти бадьоре, активне, а, головне, здорове життя.

Штучне запліднення – ефективна боротьба із безпліддям. Ось на таку тему будемо вести сьогоднішній діалог з експертом. Як завжди, шановні глядачі, пропонуємо і вам приєднатися до нашої розмови. Номери телефонів нашої студії ви можете бачити на своїх телеекранах. Чекаємо на ваші запитання.

Тож, представляю нашу сьогоднішню гостю. Це головний лікар Запорізької філії Клініки академіка Грищенка Кисельова Марина Миколаївна. Доброго вечора.

– Доброго вечора.

– Дякуємо, що ви завітали до нашої студії. Отже, що таке екстракорпоральне запліднення?

– Екстракорпоральне запліднення – це метод лікування безпліддя, суть якого полягає в тому, що ми отримуємо ембріон в умовах нашої лабораторії. Тобто ми повинні отримати жіночі статеві клітини, чоловічі статеві клітини, з’єднати їх, отримати ембріон, культивувати його до 5 доби, спостерігаючи й створюючи найбільш оптимальні умови для його розвитку. І потім перенести в порожнину матки жінки, а подальший етап – тест на вагітність.

 


Поширити у соц мережах:

 


 

– А які показання є для штучного запліднення? Як зрозуміти, що саме Вам підходить цей метод?

– Як до будь-якого методу є показання та протипоказання.

До екстракорпорального запліднення є абсолютні показання. Наприклад такі, коли допоможе лише цей метод – коли є проблеми з матковими трубами. Наприклад, якщо у жінки 2 позаматкові вагітності, і маткові труби відсутні; коли вони видалені внаслідок запальних процесів гідросальпінксу, або коли вони непрохідні внаслідок якихось запальних процесів. Вони можуть бути у жінки, але оскільки вони непрохідні, вони не функціонують і вагітність, відповідно, не наступає. Дуже часто до цього процесу призводить хламідіоз або інші захворювання жіночої статевої сфери.

Також чоловічий фактор безпліддя. Коли ми не можемо повністю стабілізувати спермограму чоловіка пацієнтки до тих показників, коли вона могла б завагітніти самостійно. Ми можемо пропонувати цей метод і отримати рідного малюка. При цьому в природних умовах пацієнтка не могла завагітніти, а використовуючи ЕКЗ, ми маючи навіть кілька сперматозоїдів, можемо запліднити яйцеклітини й отримати вагітність. Існують відносні показники, коли ми пропонуємо ЕКЗ як варіант, але є й інші. Наприклад, якщо звертається пара і вона вже мала спроби лікування безпліддя іншими методами. Наприклад: протизапальна гормональна терапія, проходили інсемінації, може не одноразово, але ефекту не досягли. Пропонувати те ж саме й розраховувати на інший результат не логічно й ми можемо пропонувати цей метод лікування безпліддя. Складно сказати одним реченням, одним словом. Ми підбираємо індивідуально кожній парі спосіб лікування безпліддя.

– Тобто якщо до вас приходить пара, ви спочатку перевіряєте всі можливі методи та пропонуєте ті, що краще підійдуть. Не обов’язково це має бути ЕКЗ.

– Звичайно, ні. Ми звертаємо увагу на вік. Іноді фактор віку може нас сильно обмежити в методах. Наприклад, приходить жінка уже в пізньому репродуктивному віці – 38-40 років або старше. Для нас важливий кожен місяць, кожен рік. І якщо ми будемо застосовувати менш ефективні методи лікування безпліддя, ми просто не отримаємо результат. Клітини виснажаться і нам не буде з чим працювати в програмах ЕКЗ. Тому таким парам ми можемо одразу пропонувати такі методики.

Тут хочу зупинитися на тій категорії жінок, у яких були операції на яєчниках. У будь-якому віці, з будь-якої причини, операції будь-яких кіст: фолікулярних, ендометріоїдних. Це завжди завдає збитки резерву, завжди скорочує репродуктивний потенціал. Антимюллерів гормон – показник нашого резерву – падає. Тому якщо у жінок будь-якого віку, навіть якщо їй 23-25 років, були операції на яєчниках, потрібно перевірити своє репродуктивне здоров’я, оскільки може стати пізно. Також хочу зупинитися на операціях на маткових трубах. Здавалося б, ми оперуємо маткові труби, не чіпаючи яєчники, і при цьому чогось знижується резерв. На жаль, це так. Ми якоюсь мірою під час операції знижуємо кровообіг яєчників, їхнє живлення. І потроху жінки помічають це, скаржаться на фолікулометрію, УЗД, и в яєчнику на тій стороні, де проводили операцію, де була маткова труба, рідше овуляція. Він не такий активний. Він знижує свою функцію поступово, повільно. При цьому, немає якоїсь різкої картини. Коли звертається до нас жінка, теж може буть пізно. Це не обов’язково він низький, але його треба принаймні перевірить.

– Тобто ми з вами плавно перейшли до питання: як підготуватися до штучного запліднення? Наскільки це довготривала перевірка і взагалі що будемо перевіряти?

– Підходити потрібно до цього серйозно. Це метод, що потребує дуже хорошої підготовки. Підготовка- великий процент успіху. Підготовка нетривала: вподовж місяця-двох місяців. Залежить від того як пара швидко відреагує і як швидко здасть аналізи. Ми перевіряємо гормональний профіль, інфекційний, спермограму партнера. Якщо ми бачимо якесь відхилення, наприклад, підвищений гормон пролактин або порушена функція щитоподібної залози, вона неправильно продукує тиреотропний гормон. Ми повинні компенсувати ці показники, тому що якщо ми не компенсуємо, візьмемо жінку в програму ЕКЗ, то отримаємо отримаємо клітини гіршої якості, і внаслідок цього отримаємо набагато меншу результативність програми, ніж могли б отримати, ніж якби ми скоригували ці показники. Тому тут треба поспішати повільно, обережно, розумно.

Ми ніколи не тягнемо, ніколи не обстежуємо і не коректуємо роками. Нам треба кілька місяців, якщо є ця проблема. Якщо пара обстежувалася, а показники в межах норми, то ми можемо починати ЕКЗ в найближчий менструальний цикл. Ми дуже суворо дотримуємося наказів Міністерства охорони здоров’я щодо обстеження пацієнта, тому що це запорука нашого успіху. Запорука успіху наших пацієнтів. Це базові рекомендації. Є рекомендації розширені, які ми можемо порекомендувати пацієнтам, наприклад поглиблене обстеження на вміст чоловічих статевих гормонів, інший поглиблений гормональний профіль. Це дуже індивідуально, потрібно не всім. Але якщо ми десь щось не врахуємо, не компенсуємо, ми отримаємо меншу результативність програм.

– Тобто така більше основна підготовка, вона проходить. Далі як відбувається сама процедура? Чи не болячи це? Чи треба лягати для цього до стаціонару.

– Можна процедуру ЕКЗ умовно розділити на кілька етапів. Перший, дуже важливий етап – обстеження, коли ми підходимо до кінця. Ми бачимо, що всі показники в нормі, або ми їх компенсувала, починається стимуляція. Це один з найважливіших для наших пацієнтів, найбільш тривожний, очікуваний. Це кілька підшкірних уколів. Вони не болісні, не страшні. Ми намагаємося підійти до цього дуже м’яко, пояснивши при цьому як їх робити, в яке місце робити, як це місце готувати. Тобто дуже детально. У нас є такі невеликі макети, на яких ми можемо показати. Ми показуємо, слідом пацієнтка за нами повторює. Якщо ж пацієнтка сумнівається, що вона зробить цей укол правильно, ми зробимо це самі, але для цього їй потрібно приїжджати в Клініку щодня.

 


 

Клініка академіка Грищенка у Запоріжжі:

 


 

– В принципі це можна зробити вдома.

– Ми намагаємося полегшити максимально, зробити більш комфортною цю програму, щоб скоротити, мінімізувати візити, щоб не втратити результат. Тому якийсь час, перші дні стимуляції, пацієнтка може, не відриваючись від роботи, від дому, від особистого життя, просто роблячи уколи в певний час, далі продовжувати жити звичним життям.

Коли стимуляція йде до завершення, у середньому 8—10 днів, комусь достатньо 8, комусь мало 12. Це дуже індивідуально. Ми спочатку робимо лише уколи, потім уколи супроводжуємо УЗД. Для того щоб скоригувати дозування, якщо це необхідно. Іноді це необхідно, іноді – непотрібно, але ми завжди це багаторазово перевіряємо для того, щоб зрозуміти той самий момент, коли потрібно закінчувати стимуляцію. Тому що цей момент дуже важливий. Нам потрібні зрілі клітини, не клітини в принципі, а не перезрілі, а зрілі – це наш перший результат. І коли ми бачимо, що ця когорта фолікулів, які ми виростили, досягають певного розміру, велика частина з них – ми вводимо фінальний укол, який провокує їхнє фінальне дозрівання – відділяє їх від стінки фолікула, і стає тими клітинами, які нам потрібні для подальшої роботи.

І наступний етап – це пункція. Цей етап, що найчастіше асоціюються з болем та страхами пацієнток. Зовсім дарма. Так, це етап пов’язаний з операційною, з хірургією, він дуже швидкий, комфортний для наших пацієнтів в щодо що ми, по-перше, інформативно готуємо. Потім проводять анестезію – внутрішньовенний наркоз, що дуже поверхневий, як глибокий сон. Коли пацієнтка прокидається – як наче добре виспалася, після глибокого сну. І коли ми отримали яйцеклітини, пацієнтка може їхати додому. Ця процедура амбулаторна: не потребує госпіталізації, тривалого перебування в стаціонарі. Ми завжди на зв’язку. Якщо є якісь запитання, невеликі, будь-які скарги, що виникають досить рідко, пацієнтка може подзвонити, запитати, приїхати в клініку, ми завжди на зв’язку. Завжди подивимось, підкажемо. У 99,9 % випадків це не потрібно. Це можуть буть хвилювання, страхи, що пов’язані з внутрішніми моментами. Коли ми отримали яйцеклітини, далі робота наших ембріологів. Це наші чарівники, які в своїх стерильних, високотехнологічних лабораторіях поєднують яйцеклітини із сперматозоїдами. Коли ми робимо пункцію пацієнтці, у нас уже є сперма партнера.

В умовах ембріолабораторії ми поєднуємо ці дві клітини й отримуємо ембріон ще зовсім молодий, 1 доби. Далі культивація й спостереження, створення найбільш оптимальних умов для наших ембрінів. І впродовж 5 діб відбувається ця магія. На 5 добу ми отримуємо бластоцисти – ембріони 5 доби. Наша серйозна перша перемога, оскільки бластоцисти можуть стати потенциальними дітками в майбутньому. Тому що кількість, якість наших бластоцист – це дуже важливо для подальшого продовження програми и для успіху. І потім ми проводимо перенесення ембріону – найбільш тривожну й очікувану, більш радісну стадію, що завершує наш процес ЕКЗ. При цьому перенесення ми можемо робити або в циклі стимуляції, коли робимо перенесення, або відтермінувати її, даючи можливість відпочити, відновити і провести процедуру через місяць – два. Ми проводимо і так, і так.

– Тобто не обов’язково рівно через 5 днів?

– Не обов’язково. Навіть частіше ми працюємо в кріо-циклах, даючи можливість пацієнтці якийсь час відпочити від програми якийсь час і психологічно. Ми маємо можливість й обстежувати ембріон, для цього нам потрібен час.

– Тобто вони далі продовжують розвиватися в умовах лабораторії.

– Зараз момент розвиток ембріології більше 5-6 діб ембріони не можуть жити поза організмом мами й без кріо-консервування. Можливо колись з’являться ці методики. Але зараз ми можемо докультивувати ембріони до цього часу, а потім нам потрібно ухвалити рішення: як зробити далі: ми можемо їх перенести в порожнину матки майбутньої мами, або кріоконсервувати з якоїсь причини. Є медичні причини, коли ми можем відтермінувати, є причини соціальні.

Зараз, наприклад, сезон відпусток. Частина моїх пацієнтів після стимуляції захотіли кудись з’їздити, відпочити із чоловіком, приїхати і завершити програму. Причин дуже багато, у кожної пари вони різні. Ми можемо зробити перенесення тоді, коли зручно пацієнтам. З урахування, безумовно, медичних показань.

– Власне, запитання щодо ембріонів. Часто ми можемо бачити як публічні люди, наприклад, роблять собі штучне запліднення і у них з’являється на світ не одна дитинка, а 2-3. Так з чим пов’язане те, що переносять не один ембріон, а два чи більше.

– Суто математично, так, якщо ми перенесемо більше ембріонів, два або більше, ми отримаємо більшу вірогідність настання вагітності. Отримаємо не одного малюка, а 2-3. Але медицина — это не математика. Наша кінцева мета – не кількість дітей, не кількість плодів, не позитивний тест. Наша кінцева мета – народження здорової дитини в парі.

Коли вони з пологового виходять з малюком, зі здоровим малюком. Коли ми переносимо 2 або 3 ембріони, може розвинутися двійня або трійня, тобто може бути багатоплідна вагітність. Коли маленький термін, зазвичай, така вагітність протікає загалом непогано, у більшості випадків і приносить більше позитивних емоцій. Але коли термін збільшується, малюкам стає тісно. І через це починається проблеми. Набагато більше частота невиношування вагітності, загроз переривання вагітності. Практично всі двійні, трійні народжуються раніше строку. Це відбувається тільки тому, що їм мало місця. І вони не можуть розвиватися до 40 тижнів в результаті того, що вони не поміщаються в порожнині матки мами. Тому двійні народжуються, зазвичай, на кілька тижнів раніше терміну. Трійні ще раніше. Відповідно, чим більше плодів, тим раніше пологи.

Ранні пологи, недоношені дітки – це дітки, що набагато частіше хворіють. Набагато більше потрібно сил, часу й грошей, зрештою, щоб їх виходжувати. У них часто проблеми з легенями, підвищена набагато частота дитячого церебрального паралічу, родового травматизму. Тому зараз у світі тенденція – перенесення одного ембріона в порожнину матки.

Пологи одноплідні – здорова дитина. А далі, якщо пара хоче, щоб у них було 2-3 малюка, вони можуть повернутися до нас через рік, два, зрозуміло, що потрібно не затягувати, і буде друга вагітність, буде другий здоровий малюк. Безумовно, в кожному правилі є винятки, і ми їх робимо. Але це та тенденція, до якої ми йдемо, і яку ми беремо за правило. Тому що наша мета не вагітність, наша мета – здорова дитина.

– А які існують методи, щоб досягти позитивного успіху?

– Є такі методики, що ми використовуємо рутинно в нашій практиці. Ця методика називається преімплантаційне генетичне тестування (ПГТ). От на етапі бластоцисти, коли ембріон дорозвивався до 5 доби, ми можемо провести це дослідження. Суть цього дослідження яка. Коли ембріон 5 доби ми бачимо місце там воно чітко диференціюється, що буде потім малюком, і місце, що буде оболонкою, плацентою – допоміжними елементами вагітності, без яких вона не зможе розвиватися. І можемо взяти дуже маленький фрагмент з трофектодерми – місця, що буде додатковим моментом вагітності, дуже далеко від малюка. І це абсолютно безпечно, підтверджено багатьма дослідженнями і подивитися хромосоми малюка. Цей метод може повністю виключити хромосомні аномалії, як-от синдром Дауна, Клайнфельтера тощо. За кожною хромосомою ми можемо дослідити і побачити: це кількість хромосом така, як має бути в нормі, або ж є відхилення. Тому що, на жаль, у природі так, що не всі ембріони людини здорові.

Приблизно коли вік жінки близько 35 років, ми бачимо десь близько 50 % аномалій. У когось це може бути 30, у когось 40 %, у когось 50 % — це середньостатистичний момент. Тобто щоб вибрати ембріон, селективно вибрати той, що мають хромосомний набір такий, що має буть в нормі, ми можемо провести цей аналіз і знати, що ембріон, наприклад, що у нас другий або третій по рахунку, він у нас має хромосомно нормальний набір. Тому що візуально ембріони всі одинакові й якщо ми почнемо переносити без цього аналізу, ми можемо почати отримувати негативні результати через те, що цей ембріон в принципі не має потенціалу до імплантації. Але візуально, це, на жаль, не видно. Ми можемо з першого разу відгадати, отримати вагітність з першого разу, а може буть це другий або третій раз. Тому ми ці методи рекомендуємо пацієнтам, у яких старший репродуктивний вік. Чим більше вік, тим більше частота аномалій.

Якщо до 35 років цей метод не обов’язковий, це в принципі метод не обов’язковий. Ми про нього розповідаємо, ми про нього намагаємось максимально інформувати пацієнтів, тому що це збільшує наші результати роботи і, відповідно, результати наших пацієнтів. Чим старше пацієнти, тим більше потрібний цей метод, тому що ми можемо вибрати той, можливо, єдиний ембріон з 5-6, в 41-42 роки ця частота може бути 1 нормальний на 10-15 ембріонів, і чим старше, тим менше хромосомно здорових ембріонів.

– Власне, якщо програма видалася невдалою, через який час можна йти на нову спробу?

– Це питання можна розділити на 2 фрагменти.

Якщо ми зробили перенесення ембріона і більше ембріонів у нас не залишилося, тоді потрібна нова стимуляція, тобто нова програма, все спочатку. Так, обстеження у нас є, воно не велике, але можна сказати, дообстеження. Але потрібна нова стимуляція, пункція. У такому разі можна робити повторну програму від місяця до 3 місяців, щойно зникнуть жовті тіла – ті структури, що залишаються на місці фолікулів, що ми вирощуємо, пунктуємо, що в кінці продукують прогестерон, вони заміщаються жовтими тілами. І щойно вони зникнуть, а зникнуть вони через місяць – ми можемо через місяць брати в протокол, для когось 2 місяці, для когось 3. Це дуже просто, видно на УЗД. Ми пацієнтку завжди запрошуємо, оцінюємо, дивимося, показуємо і разом ухвалюємо рішення про той цикл, коли потрібно починати стимуляцію.

І другий момент, коли ми отримали ембріони, зробили перенесення ембріона, у нас не вийшла вагітність, але у нас ще є ембріони: 1, 2 або більше. У такому випадку ми можемо в найближчому менструальному циклі планувати кріопротокол, як ми його називаємо, тобто реконсервувати ембріони й переносити. Ми намагаємося по максимуму робити кріопротоколи в природному циклі, тобто ми чекаємо овуляцію пацієнтки переносимо ембріон після овуляції, так як задумано природою. Максимально наближуючись до природних умов, тим самим збільшуючи і частоту вагітності, і результативність, і вагітність більш природно, більш спокійно протікає.

– А взагалі, наскільки безпечне ЕКЗ для здоров’я жінки? Чи існують якісь протипоказання?

– Як будь-який метод, безумовно, є показання, є протипоказання. Онкологічні захворювання є якоюсь мірою протипоказанням до вагітності. Тому хочу два слова сказати, це дуже важливо. Так, для вагітності це протипоказання і ми не можемо брати пацієнтку в програму і закінчити програму, але ми можемо зберегти її фертильність якщо вона звернеться до нас завчасно. До лікування онкологічного захворювання, коли у неї буде стійка ремісія, ми можемо використовувати її клітини, і відповідно, зберегти їй фертильність. Але це все профіль безпеки оцінюється з онкологом.

Перше, що ми оцінюємо – профіль безпеки. Є цілий перелік протипоказань. Протипоказана програма, коли є загострення будь-яких хронічних захворювань: гіпертонічна хвороба, будь то цукровий діабет в стадії декомпенсації, будь-які аутоімунні захворювання. Тобто якщо пацієнтка стабілізована, у неї немає ніяких скарг, результати аналізів в межах норми і суміжний спеціаліст, що її консультує дає нам дозвіл на стимуляцію, оцінюючи ризик і користь, ми тільки тоді беремо пацієнтку в програму. І тоді ми вевнені, що все буде добре. Якщо ми беремо декомпенсовану пацієнтку з будь-якою проблемою, що в стані гострого процесу, то понятно, що програма ЕКЗ – це додатковий стрес, і додатковий стрес може спричинити ще більшу декомпенсацію.

Тому протипоказання – це те перше, що ми оцінюємо на тому першому прийомі. Якщо вони є і ми розуміємо, що ми можемо їх подолати, відповідно наступний етап – консультація суміжного спеціаліста або суміжних спеціалістів, корекція і далі до нас пацієнтка повертається і далі ми проводимо програму. Є і абсолютні протипоказання, але велика части – відносні. І ми можемо, вчасно взявшись, скоригувати і можемо продовжувати лікування. Але все індивідуально.

– Чи може з’являтися зайва вага після штучного запліднення і перенесення вагітності?

– Це дуже часте запитання, що ставлять мені мої пацієнтки.

Насправді, препарати, що ми використовуємо для ЕКЗ висоочищені, максимально перевірені багатьма міжнародними дослідженнями і мають високий профіль безпеки. Щодо зайвої ваги теж. Чому з’являється у деяких пацієнток зайва вага після ЕКЗ. Як будь-який метод лікування безпліддя ЕКЗ – стрес для пацієнтки. Що ми робимо під час стресу? Нам потрібно його якось компенсувати. Часто жінки компенсують його собі чимось солоденьким, висококалорійним. У такий спосіб на якусь долю посилюється апетит. І день за днем, ми бачимо якісь кілька кг. Це може бути і може бути дуже рідко. Якщо я бачу у своїх пацієнтів схильність до надлишкової маси тіла, то я про це попереджаю. У нас є дієтолог в клініці, ми цей момент фізичних навантажень помірних, дієт, виключення висококалорійних продуктів, солодких продуктів – ми все це узгоджуємо. І тоді програма проходить без будь-яких нюансів з зайвою вагою.

– Тобто це не пов’язано з самою програмою, а в більшості випадків пов’язано із психологічним чи емоційним станом жінки.

– Да, частіше за все це так. Сама програма ЕКЗ ваги не додає.

– Зрозуміло, а чи відрізняється взагалі вагітність штучним методом від вагітності природньої.

– В Клініці ми робимо перенесення ембріонів в природних менструальних циклах. Це дуже близько до тих натуральних, природних вагітностей, які відбуваються природним способом. Ми намагаємося максимально повторити природу. І так вагітності не відрізняються. Вони проходять з мінімальною гормональною підтримкою, яку більшості пацієнток ми скасовує в кінці. Або вона залишається базовою, мінімальною, ні про яку вагу тут не йдеться.

– До речі, один із міфів що саме через гормональну терапію з’являється зайва вага і якісь проблеми.

– Гормональна терапія, якщо це інтенсивна гормональна терапія, її можуть пропонувати деякій категорії пацієнток. Вона може спричинити посилення апетиту. Тобто самі препарати вагу не дадуть, дадуть висококалорійні продукти. Тобто якщо пацієнтка про це знає і розуміє разом з нами, ми це коригуємо і не буде великої проблеми. Я не бачила пацієнток за велику кількість років практики, щоб +10 або 20 кг було. Так, може якийсь кілограм і буде, але це легко скоригувати, це не є проблемою.

– Якщо врахувати те, що природня вагітність може викликати зміни якісь в організмі, тому розраховувати на те, що ти будеш такою самою людиною не можна. Підкорегувати завжди ви завжди допоможете.

– Це абсолютно реально. Такий же момент стосовно вагітності. У жінки ті ж гормони виробляються під час вагітності, якими ми коригуємо програму ЕКЗ. І в деяких жінок є набір ваги 10 кг, у деяких 30 кг. Ці гормони посилюють апетит, але самі собою не дають зайвої ваги.

– Пані Марино, на жаль, ефірний час добігає кінця. Тому декілька слів про те, як сама жінка може допомогти лікарю досягти позитивний результат у штучному заплідненні.

– Позитивний настрій. Є дуже багато порад, але якщо в двох словах: якщо є позитивний настрій, навіть у разі дуже скромних показників резерву і таких от нормальних показників гормонів ми досягаємо результату. А якщо пацієнтка приходить, і вона налаштована на якусь тривогу, невдачу, то як, скоріше за все, і буде. Тому настрій наших пацієнтів – це якась складова успіху. Адже програма ЕКЗ складається з фрагментів і на кожному фрагменті є процент успіху. І один з цих фрагментів – це психологічний настрій нашої жінки, чоловіків, що їх підтримують.

– Ви завжди в цьому допомагаєте? Якось налаштовуєте морально?

– Я завжди з ним. Ця робота – це справа мого життя. Я стараюся їх консультувати не тільки в робочий час. Тести на вагітність, наприклад, зазвичай отримують в 7-8 вечора, звичайно, я розділю з ними цю радість. Коли позитивний тест мені присилають на viber, так безумовно я передзвоню і порадію! Як же без цього можна? Це ж мета нашої роботи.

– Власне, на цій позитивній ноті і ставимо крапку в нашій сьогоднішній розмові. Нагадую, що ми спілкувалися із головним лікарем Запорізької філії Клініки академіка Грищенка Кисельовою Мариною Миколаївною, про ефективне лікування безпліддя, а власне про штучне запліднення. Сподіваємося, що наша розмова вам знадобиться в подальшому житті. Зберігайте спокій, до побачення.

Акція: консультація мамолога у м. Львів
19.04.2024
Піклування про здоров’я - процес постійний, делікатний і вимагає професійної допомоги. Клініка ...
Читати повністю
Клініка Грищенка відкривається в м. Вінниця
03.04.2024
Раді повідомити про те, що Клініка ЕКЗ академіка Грищенка в м. Вінниця відкривається ...
Читати повністю
Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних