fbpx

Про штучне запліднення в Запоріжжі та Україні Кисельова Марина Миколаївна

26.05.2021

– Всім доброго вечора. Це програма «Здоров’я» і я її ведуча Анна Миронова. І ми починаємо. Діагностика та лікування безпліддя в Україні – ось на таку тему будемо вести наш сьогоднішній діалог з експертом, почуємо поради лікаря, що робити в тих випадках коли не вдається завагітніти. Спробуємо розібратися в запитаннях, наприклад, чи можна призупинити свій біологічний час і відкласти вагітність на той період, коли Вам буде зручніше. У тих чи інших запитаннях будемо розбиратися з нашим сьогоднішнім гостем. Це головний лікар Запорізької філії Клініки академіка Грищенка Кисельова Марина Миколаївна. Доброго вечора.

– Здравствуйте, Анна. Здравствуйте, наші дорогі слухачі.

– Дякуємо, що ви змогли завітати до нашої студії. Наскільки актуальна проблема безпліддя в Україні та в світі в цілому.

– Актуальність проблеми безпліддя в Україні і в світі дуже висока. Кожна 5 пара має проблеми із зачаттям бажаного малюка. Тобто близько 15-20 % подружніх пар стикаються з цією проблемою. Це всесвітня статистика.


Поширити у соц мережах:




А взагалі, чи існують якісь критерії, за якими можна визначити, що пара знаходиться в зоні ризику?

– Такі критерії є. Ці критерії, зокрема, відносяться до віку. Вік жінки в парі відіграє колосальну роль. Якщо вік жінки до 35 років, і бажана вагітність не настає протягом року після регулярного статевого життя без контрацепції, потрібно звернутися на консультацію до репродуктолога. Якщо вік жінки більше 35 років, то цей термін скорочується. Якщо протягом півроку не настає бажана вагітність, обов’язково потрібно звернутися до репродуктолога. Вік жінки це однин з найважливіших критеріїв і для репродуктологів. На жаль, з часом, в організмі жінки накопичуються поломки, хромосомні мутації, ми втрачаємо якість і кількість яйцеклітин.

Жіночі статеві клітини закладаються в організмі дівчинки на етапі внутрішньоутробного розвитку, і в надалі вони лише витрачаються – не додаються. Ми ніяк цю ситуацію не можемо виправити, лише можемо порадити звернутися й вирішити цю проблему.

Вік чоловіка теж має значення і не другорядне. Але чоловічі статеві клітини мають властивість оновлюватися і протягом 70-75 днів сперматогенез чоловіка оновлюється повністю. Тому чоловік в принципі може стати татом в будь-якому віці. Так, він може мати якісь проблеми з цим, в більшій чи меншій мірі. Але вік для чоловіків не настільки критичний, наскільки він критичний для жінки. Тому чим раніше ми почнемо лікування, тим ефективнішим і швидше ми досягнемо бажаного результату.

– Тобто рік до 35 років, якщо не вдається завагітніти, і пів року після 35 – це один із таких критеріїв, коли вже варто звернутися.

– Це доволі сучасний ефективний критерій. Якщо ми вчасно почнемо, то швидше й ефективніше отримаємо результат. Головне – не затягувати.

– А як взагалі проходить діагностика? Наскільки вона довготривала? І чи може жінка вдома щось зробити самостійно до візиту до лікаря?

– Щодо самолікування і самодіагностики, звичайно, ми рекомендуємо звернутися до лікаря. Але для деяких пар, жінок, це проблема дуже особиста, психологічного характеру. Не завжди відразу приймається рішення піти до репродуктолога. «А раптом вийде». «А раптом ще трохи спробувати, у подруги вийшло».

Тому можливо потрібен якийсь поштовх,  тригер, щоб усвідомити проблему і почати щось робити. Один з таких критеріїв – антимюллерів  гормон – така речовина в організмі жінки, яка характеризує кількість клітин на даний момент. Чим вище ця цифра, тим більше в організмі жінки яйцеклітин є зараз.

Якщо жінка отримує в результаті цифру 1 і менше – це означає цей момент критичний і вже потрібно щось робити, інакше ми можемо запізнитися, але ще можемо допомогти. Чим ближче цифра до 0, тим менше яйцеклітин залишилося. Якщо ця цифра 3, 4 і більше – значить часу більш ніж достатньо. Але завжди маємо на увазі вік: якщо 35 років і більше ми розуміємо, що кількість достатня, але ми втрачатимемо якість. Чим більше вік, тим більше аномалій, поломок. Тому ми завжди оцінюємо цю цифру разом з віком.

– А як ще відбувається? А коли людина вже звернулася до лікаря?

– Коли пара ухвалює рішення звернутися до нас, усвідомлює цю проблему, подальша діагностика – це гормональний профіль і спермограма статевого партнера.

– Наскільки довготривалий це процес?

– Це зовсім нетривалий процес. Зазвичай впродовж місяця ми можемо достовірно і повністю діагностувати проблему. Це 2-3 візити.

– Ви так цікаво розказали про те, що є конкретний набір яйцеклітин в кожній жінці. Вона має розуміти, що вони не відновлюються, назад знову не повертаються. І якщо наприклад в нашому сучасному світі ми звикли до того, що жінка не поспішає народжувати, є свої чергові потреби нагальні: побудувати кар’єру, будинок умовно. А вже потім народжувати дітей. Чи можна відкласти цей годинник і народження дитини відкласти на пізніше.

– На щастя, такі методики є. З одним застереженням – вчасно.

Коли до нас звертаються жінки з подібним запитом, перше що ми оцінюємо – вік і рівень антимюллерового гормону. Щоб реалізувати цю програму ооцит банкінг, потрібна велика кількість молодих яйцеклітин , щоб в майбутньому ми могли без істотних проблем допомогти їй завагітніти. Тому що в нинішньому сучасному світі, о стрімко розвивається, жінка має соціально активну позицію. І дійсно, відкладає материнство на більш пізній термін.

І боляче усвідомлювати, що успішна молода здорова жінка приходить до нас, і ми змушені констатувати, що яйцеклітини вже закінчуються, що, на жаль, біологічний годинник тікає і часу залишилося дуже мало, або зовсім не залишилося. Якщо ж жінка подумає про це завчасно, ще на етапі університету, становлення себе як особистості, ми можемо завдяки нескладним приготуванням й ооцит банкінгу провести кріоконсервацію яйцеклітин.

Уся ця програма займає близько 2 тижнів максимум, зазвичай швидше. Жінка отримує ряд препаратів, 8-10 днів стимуляції, потім проводимо пункцію її клітин і кріоконсервуємо. І вони чекають того моменту, коли жінка буде готова реалізувати свої репродуктивні плани. Пройде рік, два, п’ять, десять років, клітини будуть чекати її. І коли вона прийде до нас зі своїм чоловіком, ми зможемо запліднити спермою чоловіка отримати ембріони й бажану вагітність.

Тому що клітини жіночі в 25, 30 і 35 це зовсім різні речі. Я не кажу про 40 і старше. Плюс програми ооцит банкінгу дуже актуальні коли заплановане якесь лікування, яке може пошкодити оваріальний резерв. Наприклад, онкологічне захворювання. На щастя, все частіше молоді жінки вдаються до цих програм. І перед лікуванням, якщо ми проводимо ці програми, ми консультуємося з онкологом, оцінюємо профіль безпеки. Це перше, що ми робимо.

Але якщо ми розуміємо, що ми можемо це зробити безпечно, кріоконсервовувавши клітини, вилікувавшись від цього захворювання, жінка повернеться до нас і завагітніє. Тому що препарати, для лікування таких захворювань дуже токсичні і так настає необоротне зниження резерву і безпліддя, яке дуже важко потім вилікувати. Те саме ж стосується чоловіків. Кріоконсервація сперми у чоловіків відбувається набагато простіше. Кріоконсервація кількох доз сперми і, коли це потрібно він звертається, їх деконсервують і проводять програму.

– Тобто терміну зберігання немає цих яйцеклітин?

– Ми рекомендуємо не відкладати надовго: на 10-15 років. Цікавий факт з історії: більше 20 років лежали ембріони людини в банку і більш ніж через 20 років були затребувані. І відбулося перенесення ембріона, була вагітність і народилася здорова дівчинка. Зовсім недавно цей відбулося. Тому терміну зберігання матеріалу немає. Але ми їх хочемо реалізувати якомога швидше, тому що чим молодша жінка, чим молодша пара, тим легше протікає вагітність, простіше пологи. Легше, все-таки, в молодому віці виростити малюка, ніж коли цей вік добре за 40. Беручи до уваги ці логічні позиції.

– Запоріжжі у нас можлива така процедура?

– В Запорожжі це можливо.

У нашій Клініці ми маємо усі ефективні методи, що представлені і в нашій харківській Клініці в повному обсязі. Й ооцит банкінг, програми ЕКЗ, інсемінації. Починаючи від найпростіших методик, як протизапальна терапія, гормональна терапія, чоловічий фактор безпліддя, інсемінації, і закінчуючи екстракорпоральним заплідненням, донорством яйцеклітин і сурогатним материнством.

– До речі, про чоловічий фактор. Розкриємо цю тему. Як бути чоловікам, не завжди це тільки жіночі проблеми.

– Чоловічий фактор має  таку ж роль, як і жіночий фактор в зачатті. Адже в зачатті 2 клітини: чоловіча і жіноча. Якщо якась із них має проблему, дефект, ми не отримаємо результат.

Чоловічий фактор – близько половини випадків безпліддя. Щодо чоловічого фактора можна говорити багато, але я гінеколог, я скажу коротко, для розуміння проблеми. Коли пара звертається на консультацію, перший аналіз, який рекомендує репродуктолог – спермограма. Це нескладний, швидкий аналіз, який може спростувати або підтвердити чоловічий фактор безпліддя. Подальший алгоритм дій такий: якщо все добре і чоловік здоровий, ми далі займаємося жінкою.

Якщо відомо, що є проблема, ми рекомендуємо звернутися до андрологам. У нашій клініці фахівці займаються цим на високому рівні, і коригувати цю проблему. У більшості випадків ми її успішно коригуємо досить простими методами. Якщо це не вдається, тоді ми вдаємося до хірургічних методів лікування. Ще кілька десятиліть тому, 40-50 років тому, кількість сперматозоїдів у спермограмі було 80-120 млн.

Сьогодні, керуючись нашими сучасними класифікаціями, ми наблизилися до 15-20 млн. Тобто настільки сильно впали показники спермограми. Пов’язано це з величезною кількістю чинників. Наша стресове швидке життя, не такий активний спосіб життя як раніше, шкідливі звички, надлишок маси тіла, травми в дитинстві. Дуже велика кількість факторів на це мають вплив. Але якщо ми бачимо проблему, ми можемо її успішно вирішувати, навіть коли 5-10 сперматозоїдів лише. Ми можемо допомогти парі отримати здорову генетично рідну дитину. Власна вагітність не буде, але в програмах ЕКЗ це можливо. Тому чоловічий фактор – це перша ланка діагностики, що ми пропонуємо. З чого ми починаємо нашу діагностику.

– Ми переходимо з вами до лікування. Які методи лікування сьогодні пропонує сучасна репродуктологія?

– Маючи на увазі гормональний профіль, на час, який є на те щоб у пари вийшла вагітність. Тому що час – вирішальний критерій.

Якщо часу у нас багато, вік молодий, АМГ високий, то ми можемо запропонувати простіші методи лікування жінки: протизапальні, якщо є запалення, гормональна корекція, перевірка прохідності маткових труб. І на якомусь етапі ми отримаємо результат. Якщо результат ми не отримаємо, ми запропонуємо інсемінацію спермою чоловіка або партнера і потім ЕКЗ. Тактика ведення кожної пари дуже індивідуальна. У когось досить протизапальної терапії і ми отримуємо вагітність, а комусь потрібно кілька спроб програм ЕКЗ. Тому неможливо відповісти одним реченням, стандартно.

У частині випадків ми пропонуємо програми ЕКЗ відразу. Це тим жінкам, де ми бачимо, що час вже добігає кінця і у нас просто немає часу на тривале багатомісячне лікування, тривалу діагностику. Тобто ми провели те, що нам необхідно, заглибилися як необхідно, і пропонуємо ті методи лікування, які дадуть максимально швидкий і ефективний результат. На цей момент це метод екстракорпорального запліднення. Підготовка, потім ЕКЗ, зі стимуляцією до отримання яйцеклітин. Зазвичай нам потрібно близько двох тижнів для цього. Це обмежено часом, але ми маємо максимальний результат. Потім ми отримуємо клітини, ембріологи запліднюють їх в умовах лабораторії. Далі ми створюємо оптимальні умови для наших ембріонів і спостерігаємо за їх розвитком. До 5 діб ми отримуємо бластоцисти – ембріони, які можуть потенційно стати нашими малюками.

Наступним етапом йде перенесення бластоцист в порожнину матки – ембріотрансфер. І діагностика вагітності.

Методик лікування безпліддя дуже багато, але підбирати їх потрібно індивідуально. Починаючи від протизапального і закінчуючи сурогатним материнством. Тому на індивідуальній консультації ми зазвичай пропрацьовуємо план лікування дуже докладний. Завжди у нас є якісь запасні варіанти. І слідуючи цьому плану з парою, супроводжуючи її буквально на кожному кроці ми йдемо до цього бажаного результату.

– Власне, досить цікава розмова про штучне запліднення. Багато міфів точаться навколо цього запитання. І одне з них: чи діти, що народжуються від штучного запліднення, відрізняються від тих, що народжуються природним способом.

– Знаєте, Анна, це питання напевно одне з найголовніших, яке хвилювало мене, коли я починала займатися ЕКЗ.

Я дуже багато прочитала літератури, публікацій докторів, професорів, академіків. Особисто я і наша Клініка постійно моніторимо це питання, і ніде ніхто не вказує на те, що дітки, народжені за допомогою ЕКЗ, чимось відрізняються від дітей, зачатих природним способом. Єдина відмінність – спосіб досягнення вагітності. Тому що це з нашою допомогою, в умовах нашої лабораторії, природним шляхом – в організмі мами. Далі вагітність протікає точно так же, якби мама завагітніла самостійно. У нашій Клініці ми використовуємо ембріотрансфер в природних циклах, коли дозволяє здоров’я жінки.

Переважну більшість перенесень ми проводимо в природних циклах. Тобто ми чекаємо овуляцію жінки і після овуляції переносимо ембріон через 5 днів. І тим самим створюємо настільки природні умови для майбутньої дитини, наскільки це можливо. І вагітність протікає дуже спокійно з мінімальною гормональної підтримкою. Дуже багатьом жінкам ми скасовуємо цю підтримку зовсім після невеликого необхідного часу. І подальша вагітність протікає абсолютно так само, якби вона була самостійною. Крім того, метод розродження, тобто ЕКЗ це не показання до кесаревого розтину. Тільки якщо цього вимагають мама і малюк, буде ухвалене рішення про кесарів розтин. Якщо все добре, можна народжувати самостійно.

Деякі дослідники вказують, що малюки, народжені з нашою допомогою, випереджають своїх однолітків в певних моментах. Хтось починає раніше говорити, хтось раніше бігати, хтось ходити. Це навряд чи пов’язано з ЕКЗ, скоріше так відбувається бо це дуже бажані діти, до яких батьки дуже довго йшли. Тому вони вкладають в них дещо більше сил і енергії, тому дітки розвиваються трохи швидше: гуртки, малювання, танці і т.д. Малюки абсолютно прекрасні, щасливі батьки, завдяки нашій Клініці, яка вже дуже багато років працює. Народилося понад 12 000 дітей, у цих малюків, які вже не малюки, мають своїх діти.

Розвію ще один міф: що дітки зачаті шляхом ЕКЗ мають проблеми з зачаттям. Це неправда, адже численними дослідженнями доведено, не більше, ніж в популяції. Тому цього остерігатися абсолютно не варто. Це щастя і до нього потрібно йти.

– Як давно штучне запліднення використовується в Україні?

– Методу ЕКЗ в Україні 30 років. 19 березня 1991 року під керівництвом В.І. Грищенка в нашій Клініці вперше було проведено екстракорпоральне запліднення, яке закінчилося народженням дівчинки. І цей знаковий момент дав поштовх розвитку репродукції у всій країні, і в нашій Клініці зокрема. Репродукція сильно змінилася, стала набагато ефективніше. Те ефективне зерно, яке закладено В.І. Грищенком, ми з трепетом плекаємо, розвиваємо.

Ми розвиваємося всередині Клініки, розвиваємо наші філії. У 2020 р. була відкрита філія в Запоріжжі, що має всі методи лікування, обстеження, які є і в нашій харківській філії. У нас вже є наші позитивні результати. Батьки приходять з малюками, яким ми допомогли народиться. Позитивні результати інсемінацій, протизапальних лікувань, лікування чоловічого фактору. Функціонує велика філія в Дніпрі, Сумах, Полтаві. Ми розвиваємося щодня, намагаючись впровадити все те нове, сучасне, європейське, що є в світі. Можна порівняти результати нашої Клініки з результатами в світі.

У нашій Клініці ефективно функціонує міжнародний відділ. У мене є пацієнти з Канади, Німеччини, Китаю. З пацієнтами з Канади ми дуже довго погоджуємо час: у них ніч, у нас день. Міжнародний відділ допомагає нам щодо лікування, переїзду пацієнтів, їхнього комфорту, супроводу вагітності. Цей метод є порятунком для пар, які, на жаль, мають ці проблеми.

– Взагалі запорізька філія вашої Клініки повністю забезпечує штучне запліднення, чи для цього теж треба парам кудись їхати?

– Зараз ми проводимо тут практично всі заходи, крім пункції і ембріоперенесення. Ми кожен день розвиваємося і плануємо в подальшому проводити повні цикли ЕКЗ. Зараз вся підготовка програми, стимуляція, УЗД, супровід вагітності, підтримка вагітності, підготовка до кріоембріотрансферу – все проводимо в Запоріжжі. Тому що ми розуміємо, що у пацієнтів є сім’ї, робота. Проблему не хочуть озвучувати, потім що це не ті речі, про які говорять з друзями і знайомими.

Тому вирватися зі свого життя на тривалий час кудись, де є Клініка високого рівня – не  завжди можливо, зручно. Тому ми намагаємося бути ближче до наших пацієнтів. Тому відкриваються філії в містах, віддалених від основної Клініки.

– І у фіналі нашої розмови дайте, будь ласка, поради корисні нашим глядачам. Як бути, що робити, коли така бажана вагітність не настає.

– Можна давати багато порад, але, конструктивно – порада  одна: не втрачати час.

Дуже боляче усвідомлювати, коли приходить жінка, якій 43-45 років. Ми можемо пробувати зі своїми клітинами працювати, але якість і кількість клітин така, що, на жаль, доводиться рекомендувати донорські програми. І це буває дуже великим шоком для жінки. Уперше почута інформація – це дуже боляче. І розуміння того, що якби вона 5-7, навіть 2-3 роки тому прийшла, ми змогли б їй допомогти більш ефективно. Тому найголовніше – час. Якщо у когось з наших слухачів виникає хоча б підозра: можливо, потрібно сходити, поговорити з репродуктологом – це потрібно зробити. Це збереже репродуктивний резерв, розставить крапки над і. Це абсолютно не означає, що ми відразу будемо радити ЕКЗ.

Іноді досить призначення фолієвої кислоти. Якщо ж пара планує вагітність, це теж привід звернутися до репродуктолога, тому що такі моменти, як обстеження щитоподібної залози – дуже важливі. Тому що гормони щитоподібної залози відповідають за інтелект малюка в майбутньому. Корекція їх дуже проста, не забирає ні багато часу, ні зусиль, фінансово не дорога. Але якщо цього не зробити, це може позначитися на інтелектуальному розвитку дитини в майбутньому. Тому що вагітність можлива за деяких патологій щитоподібної залози.

– Тобто ви радите навіть для свого заспокоєння, перед тим як планувати дитину все-таки звернутися до репродуктолога.

– Обов’язково. Це елементарний проф. огляд, який необхідний жінці. Це необхідність прийому фолієвої кислоти перед вагітністю. Коли жінка вже вагітна і починає прийом фолієвої кислоти – це, на жаль, пізно. Вона повинна накопичитися до вагітності за 2-3 місяці. І почати прийом фолієвої кислоти треба за 2-3 місяці не тільки жінці, але і її статевому партнеру. Для того, щоб максимально зробити все можливе щоб здоров’я малюка було настільки гарним, наскільки можуть батьки його дати.

– І на цьому ми можемо поставити крапку в нашій сьогоднішній розмові досить цікавій. Я нагадую, що сьогодні ми спілкувалися з головним лікарем Запорізької філії Клініки академіка Грищенка Кисельовою Мариною Миколаївною на тему діагностики та лікування безпліддя в Україні. Дізналися багато корисної інформації. Тож сподіваємося, що ви скористаєтесь нею в майбутньому і зможете завагітніти, коли вам цього захочеться.

На цьому ставимо крапку. До побачення.

Акція: консультація мамолога у м. Львів
19.04.2024
Піклування про здоров’я - процес постійний, делікатний і вимагає професійної допомоги. Клініка ...
Читати повністю
Клініка академіка Грищенка в м. Вінниця
03.04.2024
Раді повідомити про те, що Клініка ЕКЗ академіка Грищенка в м. Вінниця відкривається ...
Читати повністю
Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних