fbpx

Штучне запліднення: актуальні питання і міфи

19.11.2021

Доброго вечора. В гостях у програмі “Здоров’я” експерт, репродуктолог, гінеколог, Марченко Майя Анатоліївна. Добрий вечір.

Здравствуйте.

В яких випадках варто звернутися до репродуктолога та як підготуватися до цього прийому?

Коли пара вирішила, що вони готові стати батьками, але впродовж року статевого життя без контрацепції у них не наступає бажана вагітність, парі варто звернутися до репродуктолога. Парі старше 35 років треба звернутися до репродуктолога після пів року не настання вагітності.

На який день циклау варто записатися до репродуктолога?

Це не має особливого значення. Тому що в першій фазі ми можемо побачити чи росте домінантний фолікул, структуру ендометрія. У другій фаз ми бачимо чи відбулася овуляція, товщину ендометрія. І запас яйцеклітин – оваріальний резерв, ми можемо подивитися в будь-яку фазу циклу. Тому особливо до менструального циклу можна не прив’язуватися. Можна взяти із собою зроблені раніше аналізи й прийти на прийом до репродуктолога.

Якщо звернутися в Клініку репродукції, ви обов’язково запропонуте ЕКЗ?

Ні, ми не пропонуватимемо екстракорпоральне запліднення. Перш за все ми будемо обстежувати пару, будемо шукати причини, чому не вдається завагітніти. Такими причинами можуть бути:

  • гормональні зміни – ми можемо їх компенсувати;
  • структурні утворення в порожнині матки (вони можуть заважати ембріону прикріпитися). Такі утворення за необхідності можна усунути за допомогою оперативного втручання;
  • запалення (тоді проводимо курс протизапальної терапії);
  • чоловічий фактор – направимо до андролога в нашій Клініці, що проконсультує, видлікує, усуне порушення в спермограмі;
  • синдром полікістозних яєчників може призводити до відсутності овуляції. Якщо овуляція відсутня – відсутня вагітність. У таких випадках ми стимулюємо овуляцію, щоб виріс один фолікул. Це теж можна зробити на звичайному амбулаторному прийомі.

 

Поширити в соц. мережах:

 

Але бувають випадки, на жаль, коли в жінки є абсолютні показання до проведення ЕКЗ. Наприклад, таким показанням може бути непрохідність маткових труб або їх відсутність. У такому разі допоможе лише екстрокорпоральне запліднення. Томуу, якщо ми можемо коригувати якісь порушення, ми це робимо. Якщо це неможливо – застосовуємо ЕКЗ.

Що таке екстракорпоральне запліднення? І як воно відбувається?

Екстракорпоральне запліднення – високотехнологічний та найбільш ефективний метод лікування безпліддя. Його використовують у всьому світі. А за назвою можна зрозуміти, що це запліднення, яке відбувається поза організмом людини – у лабораторних умовах. Це той період, що відбувається в матковій трубі, коли там зустрічаються сперматозоїд та яйцеклітина. Перший етап ЕКЗ полягає в стимуляції росту фолікулів. Другий етап – получение яйцеклеток. Цю процедуру проводять під загальним наркозом. Третій етап – передача отриманих яйцеклітин ембріологу. А він уже запліднює цю яйцеклітину спермою чоловіка або донора (це залежить від того, який проводимо протокол). І четвертий етап – перенесення ембріона. Його ми можемо проводити в свежій цикл, одразу після пункції, на 5 день. А також ці ембріони можуть бути заморожені та перенесені в наступних менструальних циклах. Це ми підбираємо індивідуально.

А чи є якісь методики, що можуть покращити якість або ефективніть ектракорпорального запліднення?

Так, такі методики існують. Є преімплантаційна генетична діагностика. Що це? Після того, як ми отримали ембріони, на 5 добу проводять їхній аналіз. Ембріолог робить біопсію – абсолютно нешкідливу процедуру. Це доведено народженням багатьох діток після цієї процедури. Цю біопсія (клітини) відправляють на дослідження. У таких випадках ми ембріони завжди заморожуємо. Відповідно у свіжому циклі таких перенесень не буває, коли ми застосовуємо цей аналіз. Что це дає? Ми розуміємо, що в порожнину матки будемо переносити абсолютно здорову дитину, без будь-яких хромосомних захворювань, генетичних аномалій. До застосування цього методу є показання:

  • вік жінки більше 35 років та чоловіка більше 39 років;
  • наявність у майбутніх батьків хромосомних або генетичних патологій;
  • більше 2 завмерлих вагітностей в анамнезі;
  • безуспішні попередні програми ЕКЗ.

Але іноді батьки хочуть знати, чи будуть вони переносити здорову дитину. І ця процедура дозволяє знижувати ризики репродуктивних втрат, народження дітей з такими патологіями як синдром Дауна, синдром Патау, синдром Шерешевского-Тернера – много хромосомних захворювань, які ми можемо виключити на етапі ембріона і перенести уже в порожнину матки абсолютно здоровий ембріон.

А як на успіх ЕКЗ впливає чоловічий фактор?

Це впливає дуже сильно! Як відомо, для запліднення потрібні чоловіча і жіноча клітина – сперматозоїд і яйцеклітина. Звичайно, чоловічий фактор несе в собі 50% інформації. У нас є андролог, що завжди коригує ці порушення, якщо потрібно. Тобто, перед початком протоколу ми проводимо дослідження і для чоловіка — здаємо спергмограму, дивимося, в разі якихось порушень, відправляємо до андролога. Адже коли запліднення відбувається, то на третю добу розвитку активно діє чоловічий фактор. А якщо з цим є якісь порушення, то потім це впливає на подальше розвиток ембріона. Відповідно, перед початком в протокол ми все лікуємо, щоб потім не було жодних проблем.

 


 

Клініка академіка Грищенка у Запоріжжі:

 


Відповідно, в центр репродукції треба звертатися парам, а не тільки жінкам.
Щодо міфів, пов’язаних із штучним заплідненням. Один з таких є міф, що ЕКЗ рекомендують жінкам віком за 40 років. Чи правда це?

Дійсно, такий міф є, але це не правда. Як правило, до нас звертаються жінки, які вже мали досвід традиційного лікування безпліддя, що більше року намагаються безрезультатно завагітніти. Звичайно, буває по-різному. Бувають випадки, коли є абсолютні показання, і в молодому віку нам потрібно застосувати ЕКЗ, наприклад, коли є непрохідність маткових труб або їхня відсутність. Також часто зустрічаються молоді дівчата, які вже мають в анамнезі оперативні втручання на яєчниках. На жаль, це відображається на їхньому оваріальному резерві – він різко знижується. І коли вона до мене прийшла, рівень АМГ був дуже низький. Через це ми говорили про донорські яйцеклітини, але вона відмовлялася. І ми ризикнули — виростили фолікул, отримали яйцеклітину, запліднии її та отримали вагітність. Але це щось більше схоже на чудо, оскільки це буває дуже рідко. Хоча цю жінку можна було не оперувати, тоді оваріальний запас зберігся би і вона могла би сама завагітніти. У таких випадках ми і в молодому віці застосовуємо цей метод. Але чим раніше прийде жінка, тим більше шанс на успіх. Якщо жінка приходить в 40 або після, у нас теж є варіанти лікування для них.

Важливий акцент в тому, що в кожної жінки є певна кількість яйцеклітин.

Так, ми народжуємося з цим резервом, він формується внутрішньоутробно, і, на жаль сожалению, зробити з цим нічого не можна. Той запас, що ми маємо, буде у нас впродовж всього життя, якщо, звичайно, не будет жодних оперативних втручань, оскільки навіть на трубах втручання впливає на резерв.

Також є міф,що процедура ЕКЗ дуже болюча. Чи правда це?

Це теж міф. Як я і говорила, перший етап полягає в стимуляції росту фолікулів — це щоденні ін’єкції (вони містяться в шприцах з дуже тонкою голочкою). Звичайно, це має певний дискомфорт, але загалом це абсолютно безболісно. Одна моя пацієнтка, що дуже боялася ін’єкцій, і могла навіть знепритомніти від страху, після першої ін’єкції сказала, що це не страшно. Другий етап — пункція фолікулів. Вона проходить під наркозом. Процедура проходить упродовж 5-20 хвилин, це залежить від кількості фолікулів. А вже за годину жінка може повертатися до свого звичного життя, з певними обмеженнями, звичайно (не піднімати важкого, наприклад). Третій етап — перенесення ембріонів.Він проходить без анестезії, оскільки це абсолютно безболісна процедура. Проводять її дуже м’яким катетером, проходить це дуже швидко.

А чи може ЕКЗ знижувати оваріальний резерв?

Це дуже часте питання від моїх пацієнток. Я поясню, чому це не так з точки зору фізіології. У кожної жінки є свій запас антральних фолікулів. У кожної він різний, у когось 20, у когось 30. І ось під дією фолікулостимулювального гормону в першій фазі менструального циклу починає рости домінуючий фолікул. Він росте, овулює, а всі інші в будь-якому випадку загинуть. А в програмі ЕКЗ ми стимулюємо всі ці фолікули й отримуємо не одну яйцеклітину, як в нормі відбувається, а отримуємо всі, що є в цьому циклі. Тобто, ми використовуємо всі фолікули, що все одно загинули. Але нічого з цього не впливає на оваріальний резерв. Цього не варто боятися.

Також часте питання про гормональну стимуляцію. Люди хвилюються, що це якось відобразиться на їхньому організмі. Що відбувається з організмом під час стимуляції?

На початках лікування безпліддя використовували різні препарати. Зазвичай це були препарати на базі гормона, який продукують наднирники. Окрім росту фолікулів, він давав багато побічних ефектів. Збільшення маси тіла – найбільш страхітливий з них. Зараз у всьому світі й у нас використовують дуже високотехнологічний препарат, сучасний, що, окрім росту яйцеклітин, не дає жодних побічних ефектів. Ми бачимо тільки ріст фолікулів. Тому зовсім не варто нічого боятися. Багато хто боїться дуже гірсутизму, мовляв у мене потім вуса виростуть. Ні, нічого такого не буде.

А штучне запліднення призводить тільки до багатоплідної вагітності?

І такий міф є. Часто, коли ми бачимо на вулиці маму із двійняшками, можна подумати, що ці діти народжені за допомогою ЕКЗ. Але це не зовсім так. Раніше, коли намагалися покращити результативність, переносили по два, іноді й три ембріони. І так мали дуже часто багатоплідні вагітності. Але це дуже сильно збільшує ризик народження недоношених дітей або з ускладненнями. Тому в нашій Клініці ми використовуємо перенесення одного ембріона, так званий селективне перенесення. Ми не переносимо двох діток, щоб уникнути народження раніше потрібного строку. Але не варто забувати, що незалежно від методу зачаття, буває таке, що один ембріон може поділитися на два — так народжуються близнюки.

А чи правда, що вагітність після ЕКЗ протікає важче?

Ні. Це трохи двояке питання. Великий процент жінок, що до нас звертаються, мають якісь гінекологічні захворювання, соматичні супутні патології. Й ускладнення під час вагітності пов’язані конкретно з їхнім здоров’ям, з тими захворюваннями, що вони вже мають. Вони можуть вплинути на якість складнощі впродовж вагітності. Але загалом, якщо жінка здорова, у неї немає серйозних ні соматичних, ні гінекологічних захворювань, ця вагітність буде протікати так само як і звичайна вагітність.

А чи може впливати ЕКЗ на здоров’я майбутньої дитини?

Ні, це не так. Є також такий міф. Але я скажу більше, якщ ми проводимо генетичний аналіз – преімплантаційну генетичну діагностику, ми вже виключаємо хромосомну патологію у цієї дитини. Такі діти нічим не поступаються ні в фізичному, ні в розумовому розвитку іншим діткам, що були зачаті природно. І навіть навпаки, адже ембріолог використовуватиме найкращий сперматозоїд. Тому не варто цього боятися. Якщо й будуть у дитини якісь ускладнення, то це може бути пов’язано з тим як проходила вагітність, або з тимии захворюваннями що мали мати або батько на момент зачаття.

Існує ще такий міф, що люди народжені за допомогою ЕКЗ, не можуть мати власних дітей.

Цей міф уже развінчаний. Це відбулося в 2007 році, коли Луїза Браун — дівчинка, що перша народилася в результаті ЕКЗ, стала мамою і ця вагітність була природною. І таких випадків уже дуже багато по всьому світі.

Тобто цей міф розвінчаний на практиці.
Що ви порадили би жінкам, що хочуть мати дітей, але ще не знають хто міг би бути їхнім батьком?

У нас на прийомі досить часто багато таких жінок. Коли жінки зайняті своїм розвитком, удосконаленням, кар’єрою, і в боротьбі з цим всім у них немає часу на пошук своєї другої половини. У нас в Клініці є дуже велика база донорів сперми. Всі донори ретельно обстежениз згідно здж апрвлсталвоаоииилщзво всім наказам МОЗ. Ці донори мають своїх власних здорових дітей. доноры имеют своих собственных здоровых детей. Доноров можна вибрати на сайті за зовнішніми даними: колір волосся, очей, зріст, освіта, хобі. Вся детальна інформація буде в анкеті, також там буде дитяча фотографія. Такій жінці ми можемо запропонувати зробити інсемінацію спермою донора, якщо у неї немає гінекологічної патології. Якщо якісь порушення все-таки є, ми можемо запропонувати ЕКЗ зі спермою донора, якого вона вибере самостійно. Або ж ми можемо запропонувати програму Ооцит-банкінг. Якщо вона уже готова стати мамою, але все одно сама хоче знайти партнера, тоді ми пропонуємо зробити програму ЕКЗ. Але вона завершиться на другому етапі — заборі яйцеклітин. Ми простимулюємо, отримаємо яйцеклітини і не будемо запліднювати, а заморозимо яйцеклітини. І коли вона зустріне чоловіка, ми ці яйцеклітини розморозимо і зробимо процедуру ЕКЗ зі спермою чоловіка. І так вона не втрачає цінний час та свій запас яйцеклітин.

А на який час можна заморожувати яйцеклітини?

Це не має якогось певного строку.

А які поради ви могли би дати нашим парам, які ще роздумують чи користуватись їм методом ЕКЗ чи ні?

Як я сказала, якщо вагітність не настає впродовж 1 року, але з якихось причин ви не готові відвідати репродуктолога. Для початку можна здати аналіз на Антимюллерів гормон і спермограму. Якщо вам менше 35 років — ви здаєте Антимюллерів гормон, і він у вас в норме або вище. Ви розумієте, що у вас є час почекати, спробувати самостійно. Якщо ж час затягнувся й Антимюллерів гормон знижується, ви можете звернутися до репродуктолога, і він підкаже. Я говорила, це не зразу може бути ЕКЗ, може бути корекція якихось моментів, і потім ми уже приходимо до ЕКЗ. Головне – не боятися, оскільки багато людей сприймає це як покарання. А це навпаки — можливість мати своїх здорових дітей. І ці процедура безболісна, без побічних ефектів.

Тобто якщо пара боїться, то краще звернутися в клініку репродукції, де ви допоможете
і психологічно налаштуватися, щоб це штучне запліднення мало позитивний результат.

Звичайно, дуже часто таке буває, особливо якщо пара вже приходить після якихось безуспішних спроб лікування, вони потребують психологічної підтримки. У нас є психолог, іноді ми рекомендуємо супровід, щоб було легше і жінка розуміла, що вона не одна, що поруч з нею спеціалісти, які готові їй допомогти.

Акція: консультація мамолога у м. Львів
19.04.2024
Піклування про здоров’я - процес постійний, делікатний і вимагає професійної допомоги. Клініка ...
Читати повністю
Клініка академіка Грищенка в м. Вінниця
03.04.2024
Раді повідомити про те, що Клініка ЕКЗ академіка Грищенка в м. Вінниця відкривається ...
Читати повністю
Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних