fbpx

Екстракорпоральне Запліднення – шлях до успіху, причини невдач.

28.09.2021

Добрий день. Саме зараз в прямому ефірі програма “Здоров’я”. Причини невдач штучного запліднення і як досягти успіху. Про це будемо говорити з нашим експертом.

Представляю нашу сьогоднішню гостю, це головний лікар Запорізької філії Клініки академіка Грищенка Кисельова Марина Миколаївна.

Добрий вечір.

Ми вже обговорювали, що екстракорпоральне запліднення є ключовим в лікуванні безпліддя. Чи дає воно 100% результат?

Екстракорпоральне запліднення в Запоріжжі дійсно є одним з найбільш ефективних методів лікування безпліддя. Але ми, на жаль, 100% результату добитися не можемо. Ми можемо вирішити проблеми приблизно половини пар, тобто близько 50% результативність програм. Ми можемо підняти ці цифри до 70% і вище, якщо використовуємо певні методики. Це відбувається, тому що процес запліднення, процес вагітності неймовірно складний і багато причин може на нього впливати. Умовно ці причини можна розділити на кілька груп:

  1.    Причини невдач, які ми пов’язуємо з жіночими статевими клітинами – з яйцеклітинами (ооцитами).
  2.    Причини невдач, пов’язані з чоловічими статевими клітинами – сперматозоїдами.
  3.    Причини, пов’язані безпосередньо з ембріонами.
  4.    Причини, пов’язані зі здоров’ям жінки, саме зі здоров’ям репродуктивної системи, здоров’ям матки.
  5.    Інші, рідкісні.

Які чинники впливають на зачаття, чому так відбувається?

Одним з найбільш поширених чинників є гормональні порушення. У наш стресовий час ми часто бачимо гіперпролактинемію, коли гормон стресу підвищений. Цей фактор, на щастя, ми можемо легко коригувати, призначивши терапію. Ми це робимо на перших етапах консультацій, тому що нам для цього потрібен час. Поки жінка обстежується, поки ми дійдемо до наступного етапу програми, ліки вже почнуть вирівнювати цю ситуацію.

Другий фактор, на який ми можемо успішно впливати – фактор порушення обміну глюкози, порушення обміну цукру. Ця ситуація дуже часто зустрічається у жінок з полікістозом яєчників, зі склерокістозом яєчників. Пов’язано це з тим, що кількість глюкози в організмі токсично впливає на яйцеклітини. Чим довше це порушення в організмі жінки існує, тим важче обернути назад цю ситуацію. Як правило, ми бачимо і порушення маси тіла жінки. Якщо глюкоза засвоюється неправильно, збільшується маса тіла. Деякі пацієнтки на прийомі кажуть: “Лікар, я дотримуюся рекомендацій, режиму фіз. навантажень і при цьому неймовірно складно зменшити масу тіла.” Так, дійсно, потрібно впливати на причину, тому що причина, можливо, не переїдання, не якісь порушення в режимі життя. І в таких випадках призначаю препарат, що стабілізує обмін глюкози. Ми допомагаємо жінці не тільки в плані репродукції, але і бонусом оптимізацією маси тіла.

Чому індекс маси тіла така наболіла тема? Існує такий фактор, як максимально допустима доза препарату. Якщо, наприклад, візьмемо двох пацієнток, одна з яких важить 50 кг, друга – 90 кг. Якщо, за умови інших рівних показників, ми їм дамо однакові дози препаратів, то, природно, розподілившись рівномірно в організмі, вони краще подіють на жінку, у якої менша маса тіла. Тому кожен кг, кожне маленьке зусилля буде збільшувати наші шанси на перемогу.

Це ті чинники, з якими можна боротися медикаментозно?

В цілому, факторів набагато більше. Ми можемо ефективно впливати на порушення в обміні речовин в щитоподібній залозі, що теж впливає на успіх. Необхідність виявляється на первинній консультації.

 


Поширити у соц мережах:

 


 

Які фактори впливають на успіх штучного запліднення?

Для того, щоб ми отримали хороші шанси на успіх ЕКЗ, нам потрібно не менше 8 жіночих клітин – це середньосвітова статистика. Якщо ми отримуємо менше клітин у пацієнтки, природно, середньостатистично, ми можемо отримати менше шансів на успіх. Ви можете запитати чому так багато? Безумовно, наші пацієнти не хочуть 8-10 дітей. Але не всі клітини, не всі ембріони стають малюками. Тому нам потрібно так багато клітин. І якщо у жінки є такі фактори ризику, які знижують її оваріальний резерв, як: вік, будь- які операції на яєчниках, будь то фолікулярна кіста чи ендометріоз. Будь-яка операція так чи інакше знижує репродуктивний резерв жінки.

Тобто є конкретна кількість яйцеклітин, на які лікар розраховує під час ЕКЗ, і якщо такої кількості клітин немає, то виникають якісь складнощі?

Якщо у нас мало клітин, то, відповідно, мало шансів. Для успіху потрібні клітини. Жінка нам дає клітини, а ми їй даємо малюків. Це працює таким чином.

Бувають такі випадки, коли ліки не діють?

Бувають ситуації, коли ми можемо давати препарати в необхідній кількості в потрібних протоколах, але при цьому реакція нижче, ніж повинен бути. Для того, щоб отримати хорошу реакцію у програмі, ми повинні мати ліки (вони у вигляді молекул циркулюють у крові жінки) і повинні мати захоплюючий апарат – рецептори. Якщо рецепторів мало, вони пошкоджені, або генетично їх закладено мало, або якась поломка в рецепторах, ми можемо отримувати низькі результати в програмі. Це може відбуватися несподівано навіть у жінок з високим резервом, хорошим гормональним фоном. На кожен випадок у нас є рішення, ми можемо коригувати так, щоб препарати засвоювалися краще, змінюючи протоколи, схеми лікування.

Чи впливає чоловічий фактор на покращення запліднення чи ні? Ми чуємо про жіночі проблеми, як бути з чоловічими?

Безумовно, чоловічий фактор впливає на зачаття так само, як жіночий, оскільки для зачаття потрібні дві клітини: чоловіча і жіноча. Якщо в одній з цих клітин проблема, то потім буде проблема і з ембріоном. Як відомо, перші 3 доби ембріон розвивається по генетичній програмі мами, а після вступає генетична програма батька. І якщо є певні поломки, певні дефекти в сперматозоїдах, їхній рухливості, кількості, якості, відповідно, ми будемо мати проблеми із заплідненням, з дробленням, з розвитком ембріона. Це істотно впливає на програму ЕКЗ. Сучасна репродукція досягла такого рівня, що ми можемо отримати генетично рідну дитину у чоловіка, у якого в принципі в периферичній спермі немає жодного сперматозоїда. Тобто для однієї яйцеклітини потрібен один сперматозоїд щоб отримати вагітність. Але чим краще ми підготуємо буквально кожен сперматозоїд, впливаючи на всі ланки сперматогенезу, тим краще ми отримаємо результат.

Якщо вдалося вже отримати ембріон, можна вважати програму ЕКЗ успішною?

Людина як вид так влаштована, що не всі ембріони мають нормальний набір хромосом. Приблизно до 35 років половина ембріонів має якісь відхилення від норми. У молодшому віці таких відхилень набагато менше. Чим старше, тим більше порушень, а до 40 років ми бачимо збільшення аномалій в ембріонах до 70, 80 а іноді і 90%. Тому вік неймовірно важливий для програм ЕКЗ.

Як можна дізнатися несе ембріон ці генетичні зміни або їх немає?

На щастя, є такі інструменти як преімплантаційне генетичне тестування. Суть методу полягає в тому, що ми можемо взяти маленький фрагмент ембріона, кілька клітинок, щоб перевірити його хромосомний паспорт. Так ми можемо зрозуміти, чи несе ембріон хромосомну аномалію або ж він в нормі, і ми можемо далі з ним працювати. З такими ембріонами ефективність лікування зростає до 70% і вище.

Чи безпечний такий метод перевірки?

ПГД метод абсолютно безпечний, що підтверджено багатьма вітчизняними і зарубіжними дослідженнями. Він дає розуміння, з яким ембріоном працювати, що значно прискорює програму. Безпека методу підтверджена не тільки науковими дослідженнями, а й досвідом застосування, в нашій Клініці зокрема, де цей метод застосовується давно. У нас є багато діток, які народилися після використання цього методу. Здоров’я їх не відрізняється від дітей, народжених природним способом.

Чи можна стверджувати, що якщо так перевірити ембріон, це дає 100% успіх?

Для отримання вагітності відбувається “діалог” між маткою й ембріоном. Нам мало мати тільки ембріон з нормою. Нам потрібно ще, щоб порожнина матки була здорова. Тобто, якщо в порожнині матки є якісь відхилення, наприклад, поліпи, гіперплазії, спайки, запалення, ми будемо мати знижений результат ЕКЗ. Таким чином ембріон потрапляє у несприятливе середовище і знижується його потенціал імплантації. Хочу зупинитися на такому понятті як гідросальпінкс – скупчення запальної рідини в маткових трубах. Так, ми робимо ЕКЗ в обхід маткових труб і зараз матковий фактор безпліддя – це якраз показання для ЕКЗ. Але якщо в маткових трубах є ця запальна рідина, вона в більшості випадків може виходити з маткових труб і потрапляти на цей шар ендометрія, який повинен сприйняти ембріон, може потрапляти безпосередньо на ембріон. І ці запальні клітини в рідині можуть дуже сильно впливати на імплантацію. Тому якщо є якась проблема всередині матки або внутрішньоматкових трубах, то перш ніж переносити ембріон, нам потрібно її діагностувати й усунути. Це ми робимо різними способами. Може бути гістероскопія, може бути протизапальне лікування, лапароскопія з видаленням маткових труб (якщо є якесь запалення).

Чи потрібно видаляти маткові труби перед ЕКЗ?

Якщо в маткових трубах запалення немає, то видаляти їх перед ЕКЗ не потрібно. Потрібно видаляти лише в разі їхнього ураження, патологій, якщо вони заповнені чимось (кров’ю, запальною рідиною).

Це завжди відбувається на діагностичному етапі?

Так, це перший етап діагностики. І ми з кожною пацієнткою все плануємо, консультація гінеколога в Запоріжжі
наш перший етап. Немає однакових пацієнтів, всі жінки різні. Тому з кожною ми складаємо індивідуальний план. Спочатку він трохи неточний: ми здаємо аналізи, дивимося за результатами аналізів і бачимо подальший шлях. Потім обстежуємо глибше і шлях стає ясніше. Цей метод вимагає ретельної підготовки. Ми готуємося ретельно, але недовго, оскільки під час довгої підготовки ми будемо втрачати наші клітини, наші шанси. Як правило, підготовка до ЕКЗ займає від місяця до трьох. Довше – рідко, тільки якщо необхідно.

Як бути в тих випадках, коли вже перевірили ембріон, і порожнина матки здорова, а вагітність все одне не настає?

Це ті проблеми, які ми називаємо зміщення вікна імплантації. Тобто коли й ембріон хороший, і порожнину матки перевірили, але немає синхронізації. Нам мало, щоб у нас був хромосомно повноцінний ембріон і здорова порожнина матки, ще потрібна відмітка часу, коли матка буде здатна сприйняти ембріон. Для того, щоб отримати вагітність ми використовуємо стандартний п’ятий день, коли ми маємо прекрасні результати, маємо ті 50-70% успіху. Цей метод ми використовуємо багато років в нашій Клініці. Але всі жінки індивідуальні та у деяких цей день зміщується. Наприклад на 4 або 6, 7, навіть 10 добу. Якщо ембріон перенесений не в той день, матка не готова його прийняти. У внутрішньоматковому шарі – ендометрії, розвивається свого роду апарат прийому (піноподії), і коли ембріон потрапляє в порожнину матки, піноподії його захоплюють, щоб він далі прижився і далі розвивався. І якщо піноподії не розвинені або вже не готові, то ембріон не приживеться.

Тобто це можливо перевірити тільки практичним результатом, так? До самого запліднення діагностувати цей фактор неможливо?

До нас приходять жінки і після низки спроб завагітніти, які багато пройшли. Це не метод першої лінії, коли пацієнтка приходить і відразу пропонуємо ЕКЗ, ні. Метод має багато плюсів, але застосовувати його треба тоді, коли він дійсно потрібен, тоді будуть результати. І, тим більше, все індивідуально у кожної жінки, тут потрібен індивідуальний підхід.

Як бути з хронічними захворюваннями? Чи можуть вони впливати на якість штучного запліднення?

Так, хронічні захворювання впливають. Немає такого органу, на який вагітність так чи інакше не впливала б. Як приклад, найчастіше ми стикаємося з проблемами щитоподібної залози, погіршенням її функцій. Цю ситуацію жінка не відчуває, у неї немає ніяких скарг, це виявляється зазвичай випадково, коли ми проводимо гормональний скринінг перед програмою, перед планування вагітності і бачимо зниження її функцій, зниження тиреотропного гормону. Якщо ми не вплинемо на це, буде знижуватися результативність програми. Вплинути на нього можна швидко і не так вже й складно. Це потрібно знати і вчасно зробити, щоб ліки встигли подіяти. І тоді цей фактор не позначиться на результаті програми. Те саме стосується й будь-яких хронічних запальних захворювань.

Наприклад, гіпертонічна хвороба. Не можна кидати препарати в період лікування безпліддя. Потрібно, навпаки, підібрати їх таким чином, щоб вони не шкодили, а допомагали. Той же цукровий діабет, порушення обміну глюкози. Якщо ми його не компенсуємо, то матимемо погані результати. Хронічні захворювання – не привід відмовлятися від вагітності. Їх потрібно просто компенсувати. Ми це робимо зазвичай з ендокринологом, з сімейним лікарем, із суміжними спеціалістами.

Тобто якщо до вас прийшла людина, яка не знає про своє захворювання, все одно на першому етапі досліджень ви про це дізнаєтеся. Ви не зможете пройти повз цієї хвороби.

Перша консультація репродуктолога в Запоріжжі триває досить довго, тому що ми дуже детально запитуємо жінку про все, що було в її житті починаючи з дитячого віку. Будь-які госпіталізації, прийоми препаратів, контакти з лікарями, операції – все на першому етапі аналізуємо, збираючи перший анамнез. Далі жінка проходить обстеження. Не тільки спеціальні, але й загальні, як загальний аналіз крові, глюкоза крові, біохімічний аналіз. Навіть якщо ці захворювання приховані, але можуть відбитися на результатах, ми дізнаємося про них в процесі обстеження і зможемо коригувати.

Якість програми залежить від лікаря і обраної програми, або теж від пацієнтки?

Ми багато говорили про програми, ліки, внесок лікаря. Насправді саме від жінки залежить правильність введення препаратів, тому що коли я призначаю препарати і програму, я вважаю, що ліки будуть введені в призначений час. Якщо жінка зробить це неправильно, то потрапить препарату менше і програма буде йти некоректно. Розбила, розлила, щось не так зробила – це життя. З такими моментами можемо стикатися. Щоб мінімізувати такі випадки, ми запровадили навчання наших пацієнток ін’єкціям. Навіть якщо пацієнтка, наприклад, медпрацівник, каже, що вміє це робити, ми все одно ще раз нагадаємо, розповімо. Наші медсестри спочатку розповідають, показують. Потім у нас є спеціальний тренажер, який імітує шкіру і підшкірну клітковину. І жінка може потренуватися на ньому. Більшість наших пацієнток з самого початку не вміють робити уколи. Тому якщо ми бачимо, що пацієнтка відчуває труднощі з цим, то ми рекомендуємо прийти в клініку і зробити ін’єкції у нас. Це збільшить кількість візитів, але так ми збережемо якість лікування.

Судячи з того, що ви і вчіть, і робите в клініці, ви робите все, щоб людина ефективно могла підготуватися.

Безумовно. І ми акцентуємо увагу на старті програми на цьому. Завжди запитую чи все вийшло, чи потрібна допомога. Переоцінити складно, адже ліки, введені в правильному додозуванніі, правильно подіють. Якщо їх більше або менше, програма може піти неправильно.

Що робити в тих випадках, якщо не вдалося з першого разу завагітніти?

Найголовніше – не впадати у відчай. Тому що досвід попередньої програми дає лікарю багато інформації. Як жінка реагувала на препарат, конкретне дозування, конкретну програму. У нас немає строгих стандартів, оскільки програми індивідуальні. Ми можемо це проаналізувати і на основі досвіду, на основі обстежень, результатів, скласти план наступної програми. І дуже часто друга програма ЕКЗ стає більш успішною, ніж перша.

Психологічна підтримка у вас в клініці є?

Так, як без цього? Ми робимо ставку на психологічний комфорт пацієнта. Тільки пацієнт, який трохи розслабився, трохи відпустив проблему, може дати високий результат. Якщо пацієнтка не впевнена, боїться, боїться помилитися з препаратом, то це буде впливати. Це дуже важливий фактор.

Марина, які ви можете дати корисні поради нашим глядачам? Як домогтися успіху при штучному заплідненні?

В першу чергу, немає нічого важливішого часу. Якщо упущено час, вихід звичайно є, але завжди хочемо допомогти максимально. Тому якщо є будь-який обтяжливий фактор, будь-які операції на яєчниках, маткових трубах, ендометріоз – зверніться до репродуктолога. Потрібно визначити резерв – це один аналіз. Інший момент – якість яйцеклітин. Його складно коригувати, і якість – це час, це вік жінки. У молодому віці якість, як правило, гарна. Ми рідко бачимо проблеми з якістю до 35 років. Бувають ситуації, але рідко. З якістю зазвичай починаються проблеми від 35-40 років. На цю проблему ми можемо впливати тільки збільшуючи кількість, щоб статистично було більше якісних клітин. Це не завжди можливо, тому що після 35 років знижується і кількість. Головне – вчасно.

 


 

Клініка академіка Грищенка у Запоріжжі:

 


 

У яких випадках рекомендується штучне запліднення?

Показань до нього багато. Наприклад, якщо вагітність 1 рік не настає у парі віком не старше 35 років за регулярного статевого життя. Якщо рік не виходить, уже треба задуматися і пройти консультацію. Якщо вік старше 35 років – півроку. Тому що, поки виберемо тактику, пройдемо обстеження – це час, а він не на нашому боці. Інший випадок – зниження клітин за генетичними особливостями. У кожної жінки є певна кількість клітин, генетична схильність. І якщо вона умовно погана, то вже в 26-27 років може бути мало клітин. У дуже рідкісних випадках ми бачимо, що клітини не були дані в закладці. Тобто якийсь фактор може вплинути на маму, і клітини можуть просто не закластися. На щастя, це неймовірно рідкісний випадок.

Акція: консультація мамолога у м. Львів
19.04.2024
Піклування про здоров’я - процес постійний, делікатний і вимагає професійної допомоги. Клініка ...
Читати повністю
Клініка академіка Грищенка в м. Вінниця
03.04.2024
Раді повідомити про те, що Клініка ЕКЗ академіка Грищенка в м. Вінниця відкривається ...
Читати повністю
Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних