fbpx

Що таке жіноча фертильність і від чого вона залежить?

04.10.2019

Одним з головних призначень жінки є народження дитини. Але не завжди вагітність настає так легко, як того б хотілося. Важливим фактором для зачаття є жіноча фертильність, яка є показником здоров’я всієї репродуктивної системи жінки.

Що таке фертильність у жінки?

Жіноча фертильність – це безпосередньо здатність жінки до зачаття і виношування потомства. З самого народження в організмі жінки міститься кілька мільйонів яйцеклітин, які зароджуються ще в період внутрішньоутробного розвитку. Вважається, що до підліткового віку їх кількість зменшується приблизно до 400 тисяч. Важливо розуміти, що ці клітини в організмі не поновлюються, як роблять це сперматозоїди у чоловіків.

З моменту початку статевого дозрівання (коли у дівчаток починаються менструації) яйцеклітини, до цього перебували в яєчниках в «сплячому» стані, починають поступово дозрівати. Раз на місяць приблизно в середині менструального циклу з фолікула виходить дозріла яйцеклітина – цей процес називається овуляцією, і він безпосередньо пов’язаний зі здатністю жінки до зачаття дитини. Яйцеклітина після запліднення сперматозоїдом поступово потрапляє в матку, де відбувається прикріплення до стінок матки для подальшого зростання і розвитку плоду.

 

Серце з долоньок на животі. жіноча фертильність

Жіноча фертильність залежить не тільки від овуляції, але і від інших станів організму:

  • необхідно, щоб фаллопієві труби, в яких яйцеклітині доведеться зустрітися зі сперматозоїдом, повинні мати нормальну прохідність;
  • ендометрій повинен бути достатньої товщини, щоб успішно відбулася імплантація ембріона для подальшого розвитку;
  • Матка і її шийка повинні бути здоровими, щоб виносити дитину і знизити ймовірність передчасних пологів.

На всі процеси репродуктивної системи жінки постійно йде вплив різних гормонів, що виробляються організмом. Тому гормональний фон також вкрай важливий для жіночої фертильності.

Рівень жіночої фертильності прийнято оцінювати за трьома факторами – можливість зачати, виносити і народити дитину. Вважається, що якщо жінка здатна тільки до 2 факторів з трьох, то фертильність низька, якщо до всіх 3 – то нормальна. Про високу фертильності говорять в тому випадку, якщо жінка здатна зачати, виносити і народити кількох дітей поспіль.

У разі виникнення труднощів із зачаттям природним шляхом, проблеми можна вирішити завдяки екстракорпоральному заплідненню (ЕКЗ) в Україні в клініці репродуктивної медицини (ДРТ) імені академіка В.І. Грищенко

Фертильні дні

 

 Дві смужки, вагітність, фіртільность, календар -  Клініка ЕКО в Україні

Фертильними вважаються ті дні менструального циклу, в які ймовірність завагітніти максимальна. Цей період починається за 5 днів до овуляції і закінчується через пару діб після неї. Це називають вікном фертильності або фертильний період. Для того щоб визначити дні фертильності можна вести підрахунок за календарем – передбачається, що овуляція відбувається в середині циклу, і від цієї дати відраховують 5 днів в одну і 2 дні в іншу сторону. Але такий метод не є точним, так як кожен організм індивідуальний і вихід яйцеклітини може відбуватися в інші дні.

Визначити дні фертильності у жінки можна і іншими способами:

  • По базальній температурі. Її вимірюють щоранку в прямій кишці, не встаючи з ліжка, і заносять в графік. Про овуляцію свідчить незначне зниження температури з подальшим різким зростанням.
  • По цервикальним виділенням. У дні фертильності вони стають більш об’ємними, а також змінюється їх консистенція – вони стають тягнуться, зовні схожі на яєчний білок.

• По тестам на овуляцію. Придбати їх можна в аптеці. Виконання схоже з тестами на вагітність – тест-смугу опускають в ємність з сечею. Але проводити процедуру необхідно щодня, почати рекомендується приблизно за 5 днів до передбачуваної овуляції. Коли тест показує дві однаково яскраві смужки, це означає максимальну готовність жіночого організму в найближчу добу до зачаття.

 

Тест на овуляцію, фіртільность -  Клініка Ак. Грищенка ЕКО в Україні

Крім перерахованих методів для визначення таких днів жінці можуть проводити ультразвукове дослідження, але такий спосіб використовується не так часто. Визначивши фертильні дні, жінка значно підвищує свої шанси на вагітність в поточному менструального циклу.

Фактори, що впливають на фертильність

Варто розуміти, що рівень жіночої фертильності не є незмінним показником, даним з народження. На нього впливає відразу безліч факторів, серед яких:

  • Вік (з кожним роком яйцеклітини з яєчників виходять рідше, цикли без овуляції трапляються частіше);
  • Занадто велика або недостатня вага (впливає на гормональний фон);
  • Стреси (викликають гормональний дисбаланс);
  • Рання менопауза;
  • Деякі захворювання, що впливають на гормональний баланс (цукровий діабет, синдром полікістозних яєчників та інші);
  • Непрохідні фаллопієві труби;
  • Деякі гінекологічні захворювання (в тому числі не запального характеру);
  • Численні хірургічні втручання в матку (в першу чергу аборти);
  • Шкідливі звички.

 

Дівчина і хлопець, вагітність, фіртільность -  Клініка Ак. Грищенка ЕКО в Україні

При оцінці жіночої фертильності завжди слід враховувати перераховані чинники. Деякі з них призводять до неможливості завагітніти, інші ж впливають на здатність виношування.

Порушення жіночої фертильності можуть мати постійний характер – завагітніти природним шляхом неможливо; а також тимчасовий – при усуненні негативних факторів зачаття і народження дитини можливо.

Як підвищити фертильність жінки?

При виявленні будь-яких проблем зі здоров’ям, які заважають зачати дитину, в першу чергу необхідно почати адекватне лікування, призначене лікарем. При необхідності може бути призначена як медикаментозна терапія, так і хірургічне втручання, не варто нехтувати лікуванням.

Але крім захворювань і порушень, пов’язаних зі здоров’ям, існує безліч факторів, які можуть допомогти поліпшити фертильність і народити здорову дитину. Підвищити здатність до зачаття і народження малюка можуть наступні правила:

  1.    Регулярне статеве життя (не менше 2-3 разів на тиждень);
  2.    Збалансоване харчування (відмова від низькокалорійних дієт, включення в раціон різних продуктів, виключення шкідливої їжі – смаженого, занадто жирного, маринованого і так далі);
  3.    Повна відмова від шкідливих звичок (алкоголь і куріння);
  4.    Прийом призначених лікарем вітамінних комплексів;
  5.    Помірне фізичне навантаження;
  6.    Зниження споживання кофеїну;
  7.    Мінімізація стресів;
  8.    Дотримання водного балансу (щоденне дотримання норми чистої води приблизно 2 літри);
  9.   Відмова від прийому знеболюючих під час овуляції, так як вони можуть негативно вплинути на весь процес.

 

Дівчина спортсменка біжить, фіртільность -  Клініка Ак. Грищенка ЕКО в Україні

Всі ці рекомендації можуть сприятливо вплинути на фертильність жінки, збільшивши ймовірність зачаття і народження здорового малюка. Тому дотримуватися таких правил слід незалежно від рівня фертильності і наявності невдалих спроб завагітніти в минулому.

Якщо вагітність не наступає протягом року після початку активних спроб, слід задуматися про причини, для чого обов’язково потрібно звернутися до лікаря гінеколога-репродуктолога. З його допомогою буде проведено обстеження організму і визначення рівня жіночої фертильності, а при необхідності і призначено грамотне лікування.

 

ОНЛАЙН-КОНСУЛЬТАЦІЯ

+38 (050) 393-01-01

0800 33 01 12

Поширені запитання:

✅ Що таке фертильність?

Простою мовою, у людей фертильність – це здатність статевозрілого чоловіка до зачаття, а статевозрілої жінки до зачаття, виношування і народження здорової дитини.

✅ Що таке вікно фертильності?

Вікно фертильності або фертильні дні у жінок – це період менструального циклу, в якому ймовірність завагітніти максимальна. Починається за 5 днів до овуляції і завершується через пару діб після неї. Розрахунок фертильного періоду відштовхується від того, що сперма активна до 5ти днів і запліднення під час овуляції може відбутися від статевого акту, що стався в цей період.

✅ Що таке овуляція у жінок?

Вихід дозрілої яйцеклітини з фолікула іменується овуляцією. Відбувається це раз на місяць, як правило в середині менструального циклу (за два тижні до місячних). Далі яйцеклітина поступово рухається по матковій трубі і при зустрічі зі сперматозоїдом відбувається запліднення. Якщо запліднення не настає, то яйцеклітина гине приблизно через добу.

✅ Як розрахувати фертильні дні?

Щоб розрахувати фертильні дні, беруть п’ятиденний період до овуляції і однієї-двох діб після. Все це індивідуально і залежить від правильного розрахунку овуляції. У статті ми привели кілька способів допомагають зробити розрахунок найбільш точно.

 

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних