fbpx

Кріопротокол ЕКЗ в природному циклі та на ЗГТ

20.10.2021

Клініка академіка Грищенка – це сучасний медичний центр, де можна отримати повний комплекс послуг з лікування безпліддя.

Одна з найбільш затребуваних послуг у Клініці академіка Грищенка – ЕКЗ. Виявивши потребу у цій процедурі, пацієнти зазвичай дізнаються про ще одне поняття – ЕКЗ кріопротокол. Що це означає, чого потребує та чи варто використовувати такий метод лікування? Усі ці всі питання розберемо далі!

Що таке кріоконсервування і до чого тут ЕКЗ

Класичний варіант процедури ЕКЗ включає в себе стимуляцію росту фолікулів, пункцію, отримання ооцитів, штучне запліднення, культивацію ембріонів і, так зване, свіже перенесення ембріонів (без заморожування). Але в разі такого способу виникає високий рівень гормонів і це може призвести до синдрому гіперстимуляції яєчників (СГЯ). Та медицина з кожним днем розвивається, тому зараз є різні способи безпечного й результативного проведення ЕКЗ. Однією з допоміжних функцій для цього є кріоконсервування.

Вітрифікація – це метод надшвидкого заморожування, що є найбільш ефективний та передовий у сучасній медицині. Цей метод заморожування оснований на використанні кріопротекторів високої концентрації та миттєвому зниженні температури до -196 градусів. Перевагою такого способу є можливість довготривалого збереження яйцеклітин, сперми та ембріонів без втрати їхньої здатності до запліднення.

Кріопротокол ЕКЗ це – процедура ЕКЗ із використанням кріоконсервованих ембріонів. Цей вид лікування дає можливість провести додаткове дослідження для перевірки генетики ембріонів – преімплантаційну генетичну діагностику (ПГД).

Існує два основні варіанти процедури кріопротоколу ЕКЗ.

Перший з них називається кріо в природному циклі. Суть такого протоколу полягає в тому, що потрібно чітко відслідкувати овуляцію (її діагностують на УЗД, а також контролюють ріст рівня прогестерону в крові) і перенести ембріон через 5 днів. У такий спосіб синхронізується стадія розвитку ендометрія та стадія ембріона (заморожування проводять зазвичай на 5‐й день розвитку ембріона). Коли вагітність настає, організм сприймає її як природну, так розвиток вагітності буде максимально фізіологічним. Також перевагою цієї схеми є мінімальна гормональна підтримка та високий шанс на успіх кріопротоколу (результативність досягає 70-80%).

Але варто зазначити, що кріопротокол в природному циклі можна планувати тільки якщо у жінки регулярний цикл і є повноцінна овуляція. Окрім цього, це вимагатиме щоденних зустрічей із лікарем та гормонального моніторингу. Буває так, що цикл не овуляторний, і тому доводиться чекати наступного. Потрібно вибирати ідеальні умови, перш ніж робити перенесення.

Другий варіант ЕКЗ, щоб мати переможний кріопротокол – кріопротокол на ЗГТ. Що це значить та кому потрібно дізнаємося далі.

ЗГТ – замісна гормональна терапія. Її застосовують в кріопротоколах, коли у жінки немає власної овуляції або є гормональні порушення. Це потребує штучного нарощування ендометрія та підтримки вагітності.

Кріопротоколи на ЗГТ поділяються на 2 види: без блокади гіпофізу та з блокадою гіпофізу. Для блокади використовують медикаменти, що припиняють виділення власних гормонів і в такий спосіб стабілізують гормональний фон. Це дозволяє повністю контролювати цикл та попереджати різні неочікувані ситуації, наприклад ріст власного фолікула, і, як наслідок, гормональний збій. Завдання лікаря полягає у тому, щоб за допомогою медикаментів повторити природний цикл і створити сприятливі умови для імплантації ембріона.

Для розуміння – у природному циклі гормони працюють так.

Фолікул росте, виділяється естрадіол – він збільшує товщину ендометрія. Коли фолікул дозрів, виробляється ЛГ (лютенізуючий гормон), що викликає овуляцію та активізує рецептори ендометрія.

Потім починає діяти найголовніший гормон – прогестерон в кріопротоколі. Щойно овуляція відбулася, виділяється прогестерон, тим самим розслабляє матку і викликає секреторну трансформацію ендометрія. Потрапляючи в порожнину матки ембріон взаємодіє з рецепторами ендометрія й відбувається імплантація.

Тому в ході відтворення такого ж процесу відповідно схема програми кріопротокол на згт по днях повторює порядок виділення гормонів природного циклу і виглядає так.

З 3 – 5 дня циклу призначають препарати естрадіолу і нарощують ендометрій до товщини 8- 10 мм, що зазвичай настає на 10-14 день циклу. Також перевіряють гормональний фон — естрадіол і прогестерон. Після цього призначають тригер, що активізує рецептори ендометрія. Через дві доби призначають препарати прогестерону.

Перенесення ембріона відбувається через 5 днів після призначення прогестерону. Після настання вагітності дуже важливо забезпечити статевий та фізичний спокій, а також скоригувати препарати для підтримки вагітності, оскільки організм ще не звик і частіше виникають загрози викидня.


Якщо Ви маєте питання щодо теми цієї статті, запитайте у лікаря. Запис на прийом:

ОНЛАЙН-КОНСУЛЬТАЦІЯ

0800 33 01 12


Секрет успіху кріопротоколу в Клініці академіка Грищенка

Успіх будь-якого протоколу в Клініці академіка Грищенка залежить від кількох факторів: якість матеріалу, лікар, обладнання, а головне – віра пацієнтів у кращий результат.

Правильна організація та обладнання ембріологічної лабораторії Клініки академіка Грищенка дозволяють нам забезпечити комфорт та безпеку ембріонів, а значить досягти високих результатів. Приміщення лабораторії спроєктовано, основуючись на досвіді відомих європейських спеціалістів, з використанням нетоксичних матеріалів. Лабораторія оснащена спеціалізованою багаторівневою системою подачі медичних газів, системою безперервного електропостачання, системами моніторингу та сповіщення.

У 2019 році Клініка академіка Грищенка отримала ексклюзивну нагороду та міжнародний сертифікат компанії REPROLIFE ‘100 SURVIVAL CLUB’. Нагороду такого рівня присуджують клінікам репродуктивної медицини, якщо зі 100 вітрифікованих бластоцист процедуру розморожування переживають всі 100. У рамках програми команда ембріологічної лабораторії Клініки підтвердила високу ефективність метода Cryotec та гарну якість процесів вітрифікації, забезпечивши 100% безперервну життєздатність ембріонів після того, як їх розморозили. Працівникам Клініки академіка Грищенка вдалося успішно впоратися з цим завданням.

Тому успішний кріопротокол на блокаді або інший вид лікування, що почнеться з детальної консультації, а завершиться народженням малюка та щастям батьківства, пройде добре завдяки злагодженій роботі лікарів, ембріологів та пацієнтів.

Підготовка до кріопротоколу

Спершу, щоб почати будь-яку процедуру ЕКЗ, зокрема кріо, потрібна певна підготовка до кріопротоколу. Після консультації із лікарем та визначення подальших дій, подружжя проходить комплекс обстежень. У разі виявлення порушень лікар призначає лікування. Також він рекомендує виключити контакт з хімічними речовинами, лаками, фарбами, правильно харчуватися, нормалізувати сон, не перенавантажувати організм та виключити шкідливі звички. Чоловікам також не рекомендовано перегріватися. Наступний етап – це вибір протоколу стимуляції, медикаментів та дозування.

Також знадобиться здати аналізи перед кріопротоколом.

Перед такою процедурою проводять повний обсяг обов’язкових аналізів, як і для ЕКЗ. Також, за необхідності, лікар може призначити додаткові дослідження.

Стандартний перелік аналізів включає:

  • сифіліс;
  • СНІД;
  • Hbs-ag;
  • вірусний гепатит С;
  • флюорографія ;
  • каріотипування;
  • група крові, резус фактор;
  • гомоцистеїн;
  • АТ до кардіоліпіну;
  • гени фолатного цикл;
  • вовчаковий антикоагулянт ;
  • висновок терапевта про стан здоров’я та здатність виношування вагітності;
  • ПЛР – хламідії, гонококи, трихомонади;
  • фемофлор 16;
  • ПЛР (з крові) – герпес, цитомегаловірус;
  • аналіз крові (IgM, IgG з авідністю) на токсоплазмоз, краснуху;
  • АМГ (Антимюллерів гормон), пролактин, ФСГ, ЛГ, ТТГ, прогестерон, естрадіол;
  • кольпоскопія + цитологічне дослідження мазків з шийки матки;
  • УЗД молочних залоз;
  • УЗД щитоподібної залози;
  • клінічний аналіз крові;
  • аналіз крові на цукор;
  • загальний білок; білірубін: загальний, вільний, зв’язаний;
  • коагулограма;
  • бактеріоскопічний аналіз виділень з трьох точок (вагіна, уретра і цервікальний канал);

Вагітність після кріопротоколу

Одразу після ембріоперенесення ви так само можете продовжувати вести звичний спосіб життя, однак впродовж перших трьох днів (із днем перенесення включно) бажано обмежити активність. Через 3 доби після ембріотрансферу можна пересуватися на довгі відстані, зокрема поїздом, авто.

Також рекомендовано:

  • прогулянки на свіжому повітрі, сон близько 8 годин на добу (у будь-якому комфортному положенні);
  • збалансоване харчування, що містить в собі продукти з високим вмістом клітковини, достатня кількість вживаної рідини;
  • контролювати випорожнення та сечовипускання;
  • дотримуватися всіх медичних рекомендацій, отриманих від репродуктолога;
  • виключити перебування у місцях скупчення людей, особливо в період епідемій;
  • відмовитися від важких фізичних навантажень;
  • не відвідувати лазні та сауни;
  • відмовитися від алкоголю та куріння;
  • не проводити рентген-дослідження та флюорографію.

В циклах ЗГТ яєчники не виділяють власних гормонів для підтримки вагітності, тому прийом препаратів прогестерону продовжують до 12 тижнів.

У другому триместрі повністю формується плацента, що забезпечує необхідний рівень власних гормонів, тому ЗГТ поступово скасовують.

Також під час вагітності важливо контролювати коагулограму, за необхідності призначають препарати для розрідження крові.

Якщо протокол кріо на згт схема правильно підібрана, то все проходить добре і вагітність виношують добре. Пологи можуть бути природними, а грудне вигодовування протікає звично.

У другому та третьому триметсрі ведення вагітності після ЕКЗ нічим не відрізняється від природної вагітності.

Аби переконатися в якості послуг, що надає Клініка академіка Грищенка, ви можете прочитати кріопротокол відгуки в циклі програм “ЕКЗ – це як”

Отже, яким тернистим не був би ваш шлях до батьківства, усі перешкоди допоможуть подолати фахівці Клініки академіка Грищенка. Тут ви також зможете отримати інші послуги, як-от здача різноманітних аналізів, оперативна гінекологія, ведення вагітності тощо.

 

Поширити в соц. мережах:

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних