fbpx

Відповіді на питання акушеру-гінекологу з Парсегян Л.С.

30.11.2021

Вітаю. Сьогодні у нас ефір з вашим улюбленим лікарем – Парсегян Лаурою Сергіївною.

Добрий вечір, дорогі підписники.

Якщо на грудному вигодовуванні ще немає місячних, коли треба йти на УЗД ОМТ? 9 місяців малюку.

Зазвичай після пологів якими вони не були би, природні або кесарів розтин, під час постійного грудного вигодовування і без уведення додаткового прикорму, менструація відновлюється впродовж 3-6 місяців. Але це дуже індивідуально і в кожному конкретному випадку потрібно розбиратися окремо.. Бажано перший огляд після пологів провести впродовж місяця-півтора після пологів. Зробити УЗД, аналіз сечі, крові, виділень. Пройти огляд лікаря, що вів вагітність/пологи. Під час відновлення менструальної функції прийти до свого гінеколога на прийом.

Потрібна консультація акушера-гінеколога?

Запис за телефонами:

+38-(067)-824-0101
+38-(050)-393-0101

ІЦН під час першої вагітності, під час другої цей діагноз неминучий також?

ІЦН – це істміко-цервікальна недостатність, тобто недостатність шийки матки під час вагітності. ІЦН буває травматичного характеру або ця ІЦН могла виникнути внаслідок якихось гормональних впливів на організм. Травматична, наприклад, після пологів, після лікування шийки матки, тобто зменшення травматичним способом її розмірів, після післяпологових розривів. Якщо був поставлений такий діагноз під час першої вагітності і було проведене лікування, було успішним, тобто вагітність завершилася пологами. Під час другої вагітності варто враховувати, що це ризик повтору, тому під час другої вагітності лікар враховує ризик повтору, оцінює його (високий, середній, низький) і обирають певну тактику ведення вагітності у цих жінок. Профілактичний серкляж це – накладання шву на шийку матки для того, щоб утримати цю вагітність, можуть проводити в 11-13 тижнів у жінок з високим ризиком. Але в будь-якому випадку потрібно спілкувати з лікарем, звертайтеся в нашу Клініку, тут вам все пояснять і все зроблять.

Будь-яка, зокрема гінекологічна проблема, вимагає індивідуального підходу?

Все правильно, шаблонних рішень немає. Тому і рекомендуємо огляди і консультації. Є людина – індивідуум, для якого потрібно підбирати лікування залежно від анамнезу, поточного стану, лабораторних даних.

Через який час після кесарева розтину робити УЗД шва щоб перевірити стан?

Незалежно від того, як пройшли пологи (природним способом чи кесаревим розтином), через місяць-півтори потрібно відвідати свого лікаря. Під час огляду лікар оцінить стан рубцю на шкірі на матці за допомогою УЗД.

Лактаційна аменорея, 8 місяців. Дитина на грудному вигодовуванні, але уже є прикорм. Коли чекати на менструацію?

У будь-який момент. Оскільки коли ви вводите прикорм дитині, у Вас може з’явитися менструація. Зазвичай менструальна функція відновлюється від 3-6 місяців, якщо грудне вигодовування постійне або коли вводять перший прикорм. Попереджаю матусь: перші місячні дуже рясні, не лякайтеся.

Під час простуди у другому та третьому триместрі які препарати можна? Вагітність 17 тижнів, болить горло. Чим можна лікувати, крім полоскання?

Будь-яка простуда, під час вагітності або ні, лікуємо симптоматично. Болить горло – полоскаємо. Підвищується температура – призначаємо жаропонижувальні препарати. Відповідно, всі препарати мають бути безпечні для мами та плода. У разі простуди вагітна має звернутися до терапевта або вузького спеціаліста для визначення причини: вірусна, бактеріальна. Але його призначення мають бути погоджені з акушером-гінекологом. Не займайтеся самолікуванням, не починайте в жодному разі лікування з антибіотиків без узгодження зі своїм лікарем.

Як ви ставитеся до гормонозамісної терапії на початку менопаузи.

Це тепер називають менопаузальна терапія . Ставлюся до цього добре, тому що з цього моменту, коли починається перехід жінки в пременопаузу, потім в постменопаузу, з’являються нові симптоми в організмі, що раніше жінка не мала. Наприклад, пітливість, сонливість, нервовість, ламкість нігтів, випадіння волосся – все це пов’язано з прошенням гормонального фону. Відбувається зниження вироблення статевих гормонів, знижується циркадний ритм гормонів. Кожна жінка має відповідально підійти до цього віку, пройти своєчасно чек-ап свого організму. Тобто УЗД, огляд на кріслі, цитологічний аналіз, аналіз виділень, аналіз на ЗПСШ, огляд суміжних спеціалістів: ЛОР, терапевт, кардіолог. Це обов`язково, адже організм працює на межі, оскільки гормони – біологічно активні речовини, що регулюють роботу нашого організму. І коли знижується вироблення статевих гормонів, в житті жінки дуже багато змін. АЛЕ призначати гормони без обстеження – я проти. Потрібно дуже відповідально до цього питання підійти. Адже існують протипоказання до терапії цими препаратами. Якщо правильно підібрати гормональну терапію, то зайвої ваги, зайвого волосся та інших відомих стереотипних казусів не виникне, а, навпаки, це покращить ваше життя.

Як позбавитися від закрепу, нічого не допомагає. Вагітність 26 тижнів.

Взагалі, під час вагітності є схильність до закрепів, бо із ростом матки зсовується кишківник, перистальтика кишківника знижується. Якщо не допомагає дієта, терапія, тобто лікування кількістю клітковини у їжі. Якщо не допомагає, додаткові препарати призначаємо, наприклад, Дуфалак. Не допомагає – необхідна консультація гастроентеролога, у вас скоріше за все є якась патологія, що призводить до того, що не справляється звична схема лікування. У нас чудовий гастроентеролог в Клініці, я його рекомендую, лікар Заліс-Якименко. Лікар компетентний, вона підбирає нашим вагітним спеціальне меню.

Запис на консультацію гастроентеролога, дієтолога:

+38-(067)-824-0101

Як проблема закрепів пов’язана із кесаревим розтином?

Це пов’язано з оперативним втручанням. Під час операції зупиняється робота кишківника. Відповідно, потім вона запускається, але це тимчасове явище, потім все проходить.

Бактерії в сечі під час вагітності, антибіотики не допомогли. Що робити?

Під час вагітності бактерії можуть бути безсимптомно – безсимптомна бактеріурія. Тобто у жінки немає жодних проявів: немає різі під час сечовипускання, немає підвищення температури, жодних змін. А в сечі висіюються бактерії. Якщо це бактерії зі ступенем обсіменіння більше 3, тоді потрібна антибактеріальна терапія, незважаючи на безсимптомність. Бажано з урахуванням чутливості до антибіотиків. Якщо просто в сечі виявлено бактерії, можливо сеча була неправильно зібрана. Ми лікуємо все, головне – провести огляд і зрозуміти, чи потрібне це лікування. Не проводити самолікування.

Через який час після кесаревого розтину можна ставити спіраль і яку краще?

Контрацепція після пологів – окрема тема. Лактаційна аменорея якоюсь мірою – свого роду контрацепція у разі дотримання грудного вигодовування без прикорму впродовж 3 місяців, ефективність 94 %. Через 3 місяці можна ставити спіраль, попередньо оцінивши рубець. Яку спіраль – визначитеся зі своїм лікарем на прийомі.

Яке у вас ставлення до припікання ерозії?

Ерозія шийки матки – це така узагальнена назва. Ерозія – дефект тканини. Може наступати внаслідок хімічного впливу на шийку матки, травматичного. АЛЕ йдеться частіше про ектопія епітелію шийки матки, циліндричного епітелію, що вистилає канал шийки матки. І коли він виходить за межі каналів, на видиму частину шийки матки (те, що лікар бачить в дзеркалах). Це виглядає ніби червона пляма і її сприймають як ерозію. Часто саме про це говорять жінці як про ерозію шийки матки. І не завжди ектопія циліндричного епітелію є показанням до “припікання”. Тобто діотерма коагуляції, кріодеструкція шийки матки – різні методи лікування шийки матки. Для цього потрібно обстежитися і ухвалити рішення яким способом лікувати ту чи патологію шийки матки.

Найбільш незвичний випадок у Вашій практиці.

Це було багато років тому, я працювала в стаціонарі. Призначила одній дівчині терапію вагінальними капсулами, написала що треба придбати. Мабуть, вона те, що треба купити, передала чоловікові. Раптом приходить чоловік з такими великими очима, наляканий і каже: “Ви мені пробачте, будь ласка, але моя дружина такі капсули ковтнути не зможе (капсула розміром 1,5 сантиметри) ви можете призначити щось поменше” (сміється).

Чим підмиватися краще за все ? Лікар говорила, що милом не часто можна.

Правила особистої гігієни для жінки, дівчини. Митися/підмиватися треба щодня. Якщо ви використовуєте щось для підмивання замість мила, це можуть бути тільки спеціальні інтимні гелі, що продаються в аптеці. Це необхідність, адже гелі м’які, зі спеціальним PH середовищем, що підходить статевим органам. Ними можна і треба користуватися. Але не частіше ніж 2-3 рази на тиждень. Щоденно – тепла вода, рушник і чисті руки. Якщо щось незвичне з’являється: виділення стають із запахом, гнійні, рясні, свербіння – одразу до лікаря.

Чула, що після моря та гір часто привозять захворювання типу молочниці. Та й в місцевих басейнах, спортзалах можна підхопити щось. Як убезпечити себе?

Чула таку назву “кандидоз відпустки”. Молочниця – це кандидоз, тому що збудник молочниці це Candida albicans, частіше за все. Цей кандидоз відпустки пов’язаний з тим, що у жінки кандидоз протікає хронічно. А у разі зміни клімату, звичного місця проживання це викликає загострення. На місці, наприклад, на морі, це не відчувається, а після приїзду зразу навалюється. Тому це не кандидоз з моря, а не вилікуваний кандидоз, просто загострений. Рекомендації: пройти додаткове обстеження, вилікувати захворювання, через яке це відбувається. Зазвичай від хронічного кандидозу страждають люди, у яких є предіабет, потрібне додаткове обстеження в ендокринолога. До речі, у нас дуже гарний спеціаліст Денисенко Ірина Олексіївна. Якщо все добре, і з основним захворюванням ви впоралися, рекомендую частіше міняти купальник на морі (одразу після купання), або купувати купальник, що швидко сохне; не сидіти в мокрому купальнику. З кандидозом після гір…не стикалася, не було пацієнток після гір, але думаю там ситуація схожа, через зміну клімату, харчування, що теж призводить до загострення.

Запис на консультацію ендокринолога:

+38-(067)-824-0101
+38-(050)-393-0101

Підкажіть, розмір матки 45х26х35, чи може це бути причиною ненастання вагітності?

Самі розміри не можуть свідчити про те, що через них не наступає вагітність. Якщо не наступає вагітність не наступає після року постійних статевих контактів, приходьте, у нас чудові репродуктологи, вони вам допоможуть. Перш за все треба консультація репродуктолога.

Запис на консультацію репродуктолога:

ОНЛАЙН-КОНСУЛЬТАЦІЯ

(050) 393-01-01

(067) 824-01-01

Це обов’язково буде ЕКЗ, інсемінація?

Не обов’язково, буде показано те лікування, що підійде персонально вам. При цьому не виключаємо чоловічий фактор. У нас в Клініці 3 чудових урологи-андрологи, у яких чоловіки можуть пройти обстеження.

Від прогестерону (крінон) розміром з кісточку вишні виділення. Це нормально?

Після використання вагінальних форм прогестерону можуть посилюватися виділення, тому що піхва самоочисна система. Якщо вони не кров’янисті, то це нормально.

Наскільки шкідливо проводити лазерну епіляцію тим, хто народжував і хто ні?

Залежить від того, який використовують лазер.

Акція: консультація мамолога у м. Львів
19.04.2024
Піклування про здоров’я - процес постійний, делікатний і вимагає професійної допомоги. Клініка ...
Читати повністю
Клініка академіка Грищенка в м. Вінниця
03.04.2024
Раді повідомити про те, що Клініка ЕКЗ академіка Грищенка в м. Вінниця відкривається ...
Читати повністю
Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних