fbpx

ЕКЗ в Україні сьогодні – експертна думка Грищенка Миколи Григоровича

19.02.2021

Микола Григорович Грищенко, директор Клініки академіка Грищенка став запрошеним гостем програми на радіо “Європа Плюс”, де висловив думку щодо стану репродуктивної медицини в Україні та розвіяв деякі міфи ЕКЗ (екстракорпорального запліднення), поділився своїм баченням розвитку репродуктивних технологій та чітко відповів на питання ведучого стосовно ефективного лікування безпліддя в нашій країні сьогодні.

Повну розшифровку інтерв’ю читайте далі.

 

Ведучий: – Доброго Вам сьогоднішнього дня!

Микола Грищенко: – Доброго дня! Здравствуйте!

Ведучий:Як Ваш настрій одразу?

Микола Грищенко: – Супер, дякую!

Ведучий: – Все супер – це тому, що Ви займаєтесь такою доброю справою, чи він у Вас постійно такий, тому що Ви така позитивна людина?

Микола Грищенко: – Ну, постійно неможливо бути в такому настрої. Мабуть, тому що сьогодні прекрасний день і, мабуть, тому, що ми разом і я можу з вами поділитися чимось корисним.

Ведучий:Це чудово! Корисною інформацією ми завжди тут ділимося, тим паче, що це “Експертна думка” – тут по-іншому ніяк.

Давайте спочатку ми поговоримо про Вас: чим саме Ви займаєтесь більш детально, як Ви прийшли у цю сферу та як досягли такого успіху. Посада професора – це досить така висока посада і до неї необхідно працювати, працювати та ще раз працювати.
Через що Ви пройшли, щоб досягти такої мети?

Микола Грищенко: – Сьогодні я – професор, завідувач кафедри “Акушерства та гінекології” в Харківському університеті Каразіна. Але більшу частину свого життя присвятив розвитку клініки, Клініки імені академіка Валентина Івановича Грищенка. Її основний офіс розташований в Харкові. І це перша клініка в Україні, що почала займатися екстракорпоральним заплідненням або як його називають в народі “запліднення в пробірці”. 

Це було вже 30 років тому. Звичайно, тоді я ще медициною активно не займався, але вже, мабуть, знав, що буду в медицині, адже я представляю 4 покоління акушерів-гінекологів в нашій сім’ї. Отже так склалося, що вибору великого не було, але я ні про що не шкодую.

Ведучий: – Це чудово, жаліти тут точно нема чого, потрібно тільки радуватися. Миколо Григоровичу, Ви навчалися довго, Ви досягли таких висот постійною роботою. Зараз Ви викладаєте чи ні? Передаєте свої знання? 

Микола Грищенко: – Я стараюсь поєднувати багато іпостасей, зокрема й викладацьку роботу теж: на неї достатньо важко виділяти час, тому що дуже багато часу забирає організаційна, навчальна і лікувальна робота. Але я намагаюся, у міру сил.
Шкода не передавати, оскільки всі свої 3 дисертації я написав саме про репродуктивну медицину і про те, як краще це робити, як краще допомагати людям, у яких немає діток, і які потребують трошки нашої допомоги, щоб ми підштовхнули і показали правильний шлях.

Ведучий: – Якщо вже ми заговорили про навчання, чи займаєтесь Ви навчанням через онлайн-сервіси? Наприклад, YouTube, Instagram, які не займають там багато часу, тому що це можна зробити у вільний час, записати ролик, потім викласти та ті, хто навчається в цій сфері, надалі може взяти ці знання для себе, для свого досвіду.

Микола Грищенко: – Обов’язково, звичайно, але це, скоріше, трошки для іншої аудиторії. Тобто ми через соц. мережі намагаємося надаватиінформацію для наших пацієнтів, іноді це відбувається і для колег, і для спеціалістів в акушерстві та гінекології, й у сфері репродуктивної медицини. Але більше, по-моєму, соціальні мережі, щоб поділитися, зняти страхи, пояснити саме людям, які задумуються, або стикнулися уже с таким питанням. Як їм не злякатися, як їм не панікувати через це,і що конкретно крок за кроком їм робити.

Ведучий: – У нас сьогодні у гостях професор, СЕО Клініки академіка Грищенка, Грищенко Микола Григорович. Микола Григорович, ми підійшли до такої цікавої теми, ви в минулому блоці сказали, що через соціальні мережі вашими порадами боретесь зі страхами, з якими люди зіштовхуються коли намагаються або хочуть звернутися до вас за допомогою взагалі в клініку репродуктивної медицини. Які найбільші страхи у людей щоб не звертатися або відкладати це звернення у довгий такий ящик. 

Микола Грищенко: – Великою проблемою є те, що люди не розуміють коли дійсно вже пора звернутися до спеціалістів, до того ж бажано в спеціалізовану клініку.  Я був би щасливий, якби вони зверталися до тих, до кого дійсно треба йти. Зазвичай, дівчата розуміють, що їм пора йти до гінеколога, хлопці набагато рідше розуміють, що їм пора до …

Ведучий: – Ну, хлопці завойовники, воїни, їм нічого не страшно, по-барабану, якщо можно так сказати 

Микола Грищенко: – Так, тому вони жахливо бояться, набагато сильніше, ніж жінки. Зазвичай ініціатор в сім’ї жінка, саме вона починає цей квест, цю ідею, що час уже щось робити. Наша основна мета –  донести дуже просту думку: якщо раптом ви хочете, щоб у вашій родині уже зазвучав дитячий сміх, і впродовж року нічого не відбулося.Зрозуміло, впродовж року до сміху там ще трошки почекати треба, місяців 9, але якщо впродовж року у вас немає розуміння, що ось, скоро, будемо чекати вже завершення цього проекту, то уже потрібно щось робити. І до того ж, рік – це для тих, кому менше 35. Кому більше 35, потрібно починати думати про активні дії через півроку. І це дуже важливо, адже чим менше вік, тим більше шансів, що все складеться швидко і добре.

Ведучий: – Але чому так? Чому не звертаються до вас люди? Тому що вони мало обізнані в цій сфері, чи тому що страх грає дуже велику роль. 

Микола Грищенко: – Страх це дуже сильный мотив. І в нас традиційно, мабуть, з далеких, замшілих часів прийнято лякати й люди знають, що прийдуть зараз до лікаря і його нагрузять..

Ведучий: – Переб’ю тому, що, будемо реалістами, радянська медицина була не дуже розвинена, а якщо і дуже розвинена, то була досить примітивною. І ці страхи з дитинства залишилися. Зараз, наскільки я розумію, медицина йде в ногу з часом, і в Україні також, і цей розвиток, і ця комп’ютеризація, яка запроваджується постійно й постійно нові клініки, вона дає свій ефект. Це може бути безболісно, це може бути досить комфортно сходити до лікаря. Багато хто цього не розуміє, як донести інформацію людям що медицина змінилася, що ми йдемо в ногу з часом, і потрібно все ж таки довіряти. 

Микола Грищенко: – Мабуть, тому я тут.  Я сподіваюся,що якщо я дам трохи розуміння того, що в Україні, насправді, приголомшлива репродуктивна медицина, все чудово. Я не можу говорити про всю медицину, але я точно знаю, що репродуктивна медицина. Що можливо допомогти тому, у кого не одразу вдалися дітки, в Україні дуже й дуже чудово працює. І я Вам скажу без перебільшення, що вона працює краще, ніж у багатьох країнах Європи і не гірше, ніж в США. Це пов’язано не лише з тим, що ми такі молодці, це пов’язано з тим, що в Україне дуже лояльні, дуже хороші закони, достатньо мало речей, які обмежують нас у використанні. Тут ще працює такий цікавий факт, це наше горе і наша радість. Оскільки у нас немає страхової медицини і, на жаль, пацієнт вимушений платити за своє лікування сам

Ведучий: – А в чому тоді радість?

Микола Грищенко: – А радість в тому, що лікарі налаштовані на максимальне і найшвидше отримання ефекту з мінімальними вкладеннями коштів, але до того ж вони не обмежені у використанні передових і просунутих технологій, які зазвичай страховка і держава починають оплачувати не одразу, коли уже зрозуміло, що це на 100% працює.  Тому наші пацієнти отримують передові, продвинуті технології, може, навіть раніше, ніж пацієнти більш розвинених країн. 

Ведучий: – Тобто, наскільки я розумію, якби в Україні було медичне страхування, то, мабуть, медицина розвивалася не так швидко?

Микола Грищенко: – Абсолютно правильно, і не було би такої мети і такого грандіозного вектору на результат, саме на результат.  Наші клініки борються за результат і в нас точно є індивідуальне ставлення до кожного пацієнта. І в нас не так прийнято міцно триматися за протокол, хоча це й чудово, це й допомагає, особливо молодим лікарям, і це дає відчуття того, що все відрегульовано і це позитивний момент ..десь…але є своє місце для такого унікального явища, як клінічне мислення. Це можливість лікаря доволі широко приймати рішення, що дуже на користь пацієнту, якщо, звичайно, лікар розуміє що робити.  

Ведучий: – Мається на увазі, з якими найбільшими проблемами, найбільш поширеними проблемами звертаються до Вас пацієнти за допомогою.

Микола Грищенко: – Знову ж, центрова наша проблема це те, що діток немає. Але коли люди приходять вчасно і говорять, що вже рік хочемо і не виходить, і їм ще не  45+ – це для нас велика радість і ми розуміємо, що можемо, тихим голосом скажу: майже ВСІМ ДОПОМОГТИ. 

Ведучий: – Досягти максимуму.

Микола Грищенко: – Так, досягнути всього, що можливо, принаймні, у світі з того, що може репродуктивна медицина. Якщо це трапляється – це дуже чудово. Можна прийти раніше, нічого страшного, але ми, принаймні, у нашій клініці, в цій ситуації зробимо мінімальний обсяг обстеження і скажемо: не приходьте до нас ще деякий час. 

Ведучий: – Узагалі як досягти успіху, як прийти до цього процесу, якщо у вас все ж таки не виходить завести дитину, а ви дуже сильно хочете. Найбільша проблема, як ми вже говорили, це страх, страх звернутися до лікаря. Потрібно це все перебороти. Друзі, можете звертатися до нашого чудового лікаря, або до клініки, яку він відкрив, про що ми зараз поговоримо. Микола Григорович, давайте дамо інформацію нашим слухачам з приводу того: де можна знайти ваші соцмережі, де можна знайти сайт клініки, куди можна звернутися, щоб отримати всю потрібну інформацію.

Микола Грищенко: – Нас можна знайти дуже просто, можна в гугл ввести “Клініка Грищенка”, Грищенко, як я вже сказав, це прізвище наших 4-х поколінь акушерів-гінекологів. Наша Клініка називається на честь мого діда, академіка Валентина Івановича Грищенка. Можна ввести “Клініка Грищенка”, можна так само знайти нашу сторінку у Фейсбук, вона доволі активна, можна знайти нас в Інстаграм. Можна знайти наш сайт implant-ivf.com. Чому “Імплант”: ми довгий час так називалися, поки не вирішили, що будемо називатися на честь Валентина Івановича. 

Ведучий: – Давайте тепер поговоримо про ваші клініки. Ви в минулому році відкрили 3 філіали, до цього в 2019 р Ви відкрили філіал у Дніпрі, це був перший філіал. Які були труднощі з першим відкриттям? Які послуги та поради Ви надаєте тим, хто до вас звертається. 

Микола Грищенко: – Найважче було наважитись, тому що харківська клініка працює уже більше 30 років і нам завжди важко порахувати, скільки ж ми працюємо. Офіційно відлік прийнято вести від народження першої дитини після екстракорпорального запліднення. Зрозуміло, що перед цим була велика-велика робота і ми не називалися ще так, як називаємося сьогодні. Насправді, базовий колектив, багато з тих працівників, що стояли біля витоків, до цього часу працюють у нас. Базовий колектив за 8 років до цього почав довгий шлях. Тому, наша базова клініка – це Харків, перший філіал, який ми вирішили відкрити – Дніпро, і в минулому, не простому році, ми відкрили 3 філіали, які трошки менше, у них трохи інша ідеологія: в Сумах, Полтаві та Запоріжжі. Ідея така: Клініки в Харкові та  Дніпрі дають прямо на місці, у себя вдома практично повний набір послуг, що стосуються екстракорпорального запліднення, найновіших, передових і складних методів лікування безпліддя. Клініки в Запоріжжі, Сумах і Полтаві невеликі. Ми знайшли тих лікарів, з якими нам по дорозі, прекрасних професіоналів своєї справи. Ми додали трохи до їхньої підготовки з репродуктивної медицини. Вони спочатку були акушерами-гінекологами з гарною великою практикою, організували їм гарні кабінети, де надають хорошу гінекологічну допомогу, вони тісно пов’язані в роботі з базовими Клініками, роблять практично все на місці і буквально на 1 день нам потрібно, щоб пацієнти приїхали до нас, щоб провести екстракорпоральне запліднення повністю. Тобто 98 % у себе вдома. 

Ведучий: – Можна отримати це у своєму обласному центрі.

Микола Грищенко: – Так, а потім на 1 день приїхати в Харків або Дніпро, зробити критичний етап, для якого потрібно приїхати, потім приїхати вдруге, щоб перенести ембріон. Здається, що так набагато зручніше і комфортніше.

Ведучий: – Якщо ти рік чекаєш дитину і не можеш завагітніти, то 1 день – я не бачу взагалі в цьому ніякої проблеми, щоб виділити його і зробити зміну в своєму житті, як ви писали в анкеті, щоб “почути слово “мама”. Ви сказали, обмовилися, “Одеса”, чи можно чекати новий філіал в Одесі вже незабаром, протягом 2-х років, чи ні?

Микола Грищенко: – Поки треба, я думаю, потерпіти. У нас, звичайно ж, є ідеї куди далі розвиватися, але, враховуючи, що минулий рік був непростий, ми не зупинилися, ми зробили все, що було задумано, відкрили ці філіали, це було нелегко, потрібно дати їм час зміцніти, але, цілком можливо, куди-небудь далі рухатимемося.

Ведучий: – Чудово.Ви заговорили про те, що минулий рік був складний, це так. Цей рік розпочався з локдауну, його оминути ніяк не можно, у будь-якій сфері, незважаючи, це медицина, це бізнес взагалі, воно зачепило абсолютно все. Як локдауни, карантин, COVID-19 впливає на вашу сферу і чи закривали ви свої філіали, чи ні? Чи як ви працювали під час ковіду? Мається на увазі, буде 3 хвиля, про яку всі говорять, будете працювати надалі, чи ні?

Микола Грищенко: – Ми вже навчилися працювати в цих умовах. Я не можу сказати, що це дуже комфортно, але ми розуміємо, що з цим робити. Ми були, мабуть, першою клініко в Україні, яка вийшла в соц. мережі, і я виступив і сказав, що ми зачиняємося, вибачився перед пацієнтами, пояснив чому, пообіцяв, що ми скоро повернемося. І ми  зачинилися, тому що нам було необхідно зрозуміти, як працювати в цих умовах, щоб це було безпечно для наших пацієнтів, для нас самих, для наших спеціалістів і для дітей, що потім народяться. 

00:17:38 Д: але ж коли ви займаєтесь медициною – це простіше всього, тому що у вас все одно повинно все бути стерильно і тому подібне. Тобто контролювати цей процес легше. Чи це тому що, коли розпочиналася ця перша хвиля локдауну ще ніхто нічого не знав як з цим діяти?

Микола Грищенко: – Абсолютно правильно, ніхто не розумів, перш за все, як організувати роботу, як організувати тестування. Нам довелося, для того, щоб прийти до більш-менш впевненості в тому, що ми робимо правильно, організувати у своїй лабораторії, у нас є своя лабораторія, тестування на ковід прямо на місці. Тобто знайти приміщення, що буде окремо від усього, щоб люди не боялися, щоб не було перетину потоку пацієнтів. Усе це потребує сил, час, місця, великий вкладень, але ми досягли цього, ми 100 % тестуємо персонал, ми 100 % тестуємо пацієнтів, які до нас приходять. І ми організували розмежування потоків руху в клініці. Звичайно ж, це зовсім інший підхід і нові можливості з огляду на  цифрові технології, онлайн-консультацій, це зараз must have, без цього зовсім неможливо. Звичайно, вилікувати, проконсультувати, зробити це по телефону або  через якийсь месенджер дуже складно. Але питання практики, будемо працювати і розвиватися. Зараз уже практично будь-яку консультацію, що не потребує особистої присутності, наприклад  проведення УЗД, можна провести онлайн. Ніяких проблем, наші лікарі готові це робити. 

00:19:17 Д: Микола Григорович, хочеться задати запитання про труднощі, які є в цій сфері. Найбільша трудність це коли є варіанти говорити “майже всім допомагаємо”, але все-таки є варіанти, коли це неможливо зробити, з якихось причин здоров’я пацієнта і тому подібне, кожен це знає і приховувати це не потрібно. Але бувають у вас варіанти коли зверталися до інших клінік, ми знаємо, що такі клініки в Україні також є, аналоги вашої. Може вони не такого рівня, але вони все-таки є. І коли звертаються до інших клінік, щось не виходить, потім звертаються до вас і виходить, що ви можете порадити людям, одразу до вас звертатися, чи як обрати собі лікаря, який дійсно допоможе. 

Микола Грищенко: – Звичайно, якщо одразу звернутися до нас, можливо цей шлях буде коротший, але, можливо, не варто стріляти з гармати по горобцях. І ми бачимо в акушерах-гінекологах і в урологах-андрологах, які займаються хлопцями,  своїх стратегічних партнерів. Ми дуже сподіваємося на те, що вони розуміють і знають, що, вони можуть допомогти багатьом. Зовсім не всім потрібно відразу робити ЕКЗ і потрібно обов’язково, можна і треба допомагати таким людям, які на місці й більш простими засобами, більш природними методами. Головне, щоб це відбувалося у зрозумілі та правильні терміни. Зазвичай, якщо пара вчасно звернулася, якщо вони звернулся через рік-півтора після того, як у них..

00:21:10 Д: Давайте будемо реалістами

Микола Грищенко: – Ну, поки розгоняться, поки впораються із внутрішніми страхами, поки дійдуть до лікаря, і якщо у лікаря після цього впродовж року теж  не вдалося поставити… “три крапки” в цій історії. Тобто, є коли все вийшло й ми йдемо виношувати цю вагітність, потрібно задуматися про те, щоб звернутися в спеціалізовану клініку. І тому ми дуже сподіваємося на партнерство та співпрацю з лікарями жіночих консультацій, з акушерами-гінекологами, ми бачимо в них партнерів. І вони, я сподіваюся, в нас теж. Тому що…вони ненадовго віддадуть нам цих пацієнтів, потім отримають цю дівчинку вагітною.

00:21:54 Д: Але вже з результатом…

Микола Грищенко: – ..з результатом, виносять цю вагітність, доведуть її до пологів. 

00:22:00 Д: Куди можно звернутися, якщо нас слухають зараз саме люди, яких зацікавило, які хочуть з вами співпрацювати, на різні фронти, різні сфери. Куди можно звернутися, щоб сказати: “я хочу співпрацювати”, або “дайте мені пораду, як зробити мою роботу ефективнішою”

Микола Грищенко: – Можна,знову ж таки, через наш сайт, можна особисто до мене, через мою сторінку в Фейсбук – Николай Грищенко. Я завжди відізвусь на будь-який з месенджерів. Через сайт, через месенджери, через чати, ми відкриті, ми чекаємо, ми дуже сподіваємося на вашу співпрацю. 

00:22:36 Д: Чудово, Микола Григорович, ми тепер переходимо до найцікавішого. Головний меседж нашої сьогоднішньої розмови це те, що не потрібно звертатися до закордонних клінік зараз, тому що в Україні є філіали клініки, яка допомагає за, якщо можна так сказати, якщо ні – поправте мене, європейськими стандартами, і з дуже високим відсотком позитивних результатів. Що ви можете про це сказати, чи потрібно, все-таки, їхати закордон, тому що там краще, тому що там допомагають, тому що сусідка в мене там народила, наприклад. Чи можна все ж таки звернутися в Україні і не витрачати великі кошти, скажімо так, і не витрачати, найголовніше, час. 

Микола Грищенко: – Я вам навіть більше скажу, що Україна достатньо популярне місце медичного туризму в  тому, що стосується репродуктивної медицини. До нас їдуть із закордону,і, мабуть, це один з драйверів розвитку репродуктивної медицини в Україні. Їхати точно нікуди не потрібно,  тобто я зі всією відповідальністю говорю, що рівень репродуктивної медицини в Україні дуже-дуже високий і, мабуть, саме тут можна отримати допомогу краще, якісніше й ефективніше, ніж у багатьох європейських країнах. Тому що, по-перше, лікарі хороші. По-друге , обладнання, реактиви, все це зараз доступно, світ відкритий. По-третє, те, з чого ми починали ефір, наші лікарі дуже налаштовані на результат, вони дуже хочуть, щоб вийшло. Мало того, це ще й неймовірний драйв для них. Отримувати результат, бачити ці очі, чути потім сміх дітей. До нас багато пар з дітками потім приходять. Але я думаю, що немає більшого щастя й більшого визнання й вдячності для наших спеціалістів, ніж наші пацієнти, які потім не соромляться прийти до нас з дітками і показати, що ж у нас разом вийшло. 

00:24:34 Д: Ну, і на завершення нашого ефіру хочеться дійсно дізнатися плани на майбутнє. Тому що, як ми вже говорили, 2021 рік розпочався не позитивно, розпочався з локдауну, карантину, місяць просиділи вдома і так далі. До чого ви готуєтеся на цей рік чи на майбутній. Розвивати філіали, які вже відкриті, чи плануєте ще відкривати, відкривати, відкривати…

Микола Грищенко: – Плануємо розвиватися, плануємо розвиватися. Розвивати філіали, у нас прекрасно стартували наші 3 філіали, про які я сьогодні розказав, це Суми, Запоріжжя та Полтава. І чудово працює Дніпровський філіал, вони, вже можна сказати, досвідчені фахівці. І я сподіваюся, що нам цьогоріч вдасться налаштувати всю систему так, щоб вона працювала як годинник. Тому що зараз якась притирка проходить. Але вже зараз все запрацювало. Уже зараз можна звернутися й отримати хорошу, якісну і просто гінекологічну допомогу в цих клініках, і зайнятися цілеспрямовано проблемами з дітками, тими, про які ми говорили. Я намагаюся слово “безпліддя” не говорити, але куди ж від нього подітися, на жаль. 

00:26:04 Д: Це реалії

Микола Грищенко: – Отож будемо продовжувати. Чекаємо, з нетерпінням, вакцинацію. Дуже сподіваємося. Але будемо реалістами,впродовж цього року вдасться зі всього цього  видертися. Якщо впродовж цього року вдасться, то я буду дуже щасливою людиною:). 

00:26:25 Д: Мабуть, не тільки ви, а кожен на цій планеті буде дуже дуже щасливим. Микола Григорович, дякую, що ви до нас сьогодні завітали. Дякую, що розповіли, дякую що поділилися, найголовніше, що дали поради. Що потрібно звертатися до лікарів, якщо у вас не виходе і ви   боїтеся, або якщо ваш чоловік, як ви говорили, чоловіки більше бояться. Якщо ваш чоловік  все-таки не хоче йти, дайте послухати йому цей ефір, він змінить свою думку, цо по-перше. По-друге,  не потрібно тягнути, тому що є якась проблема, яку можно вирішити яку звернутися одразу до лікаря. Тож, друзі, переборюйте свій страх, звертайтеся до якісних лікарів і отримуйте якісну допомогу і у всіх результат буде на 100 % позитивний. Неважливо про вік, давайте так, добре. Ну і наприкінці нашого ефіру, як завжди, ми надаємо право переказати вітання і привіт всім вашим колегам по роботі, вашим рідним, близьким, слухачам Європи+ Україна.

Микола Грищенко: – Перед усім, звичайно, всім слухачам: дякую, що слухали,  всім вам міцного репродуктивного здоров’я і нехай ніколи ваш імунітет вас не підводить. Усім своїм колегам і друзям чудового дня, прекрасного настрою і побільше вдячних і щасливих пацієнтів, як сьогодні до вас прийдуть.

00:27:35 Д: Добре, друзі, на цьому ми завершуємо наш з вами ефір. Усім гарного, чудового дня і будьте позитивними.

 

Поділитися в соціальних мережах:

Акція: консультація мамолога у м. Львів
19.04.2024
Піклування про здоров’я - процес постійний, делікатний і вимагає професійної допомоги. Клініка ...
Читати повністю
Клініка Грищенка відкривається в м. Вінниця
03.04.2024
Раді повідомити про те, що Клініка ЕКЗ академіка Грищенка в м. Вінниця відкривається ...
Читати повністю
Прийом Луцької Л.І. в Харкові
21.03.2024
З початком повномасштабного вторгнення рф багато українців вимушені були змінити місто ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних