fbpx

Завмерла вагітність: причини та ознаки делікатної проблеми

15.03.2021

Не завжди довгоочікувана й така бажана вагітність закінчується народженням малюка. Іноді жінки дізнаються, що вагітність завмерла. На жаль, така проблема не є рідкістю. За статистикою, приблизно 15% випадків заплановані малюки «завмирають» в утробі з тих чи інших причин.

ЗМІСТ:

Фото - болить низ живота. Завмерла вагітність. Зрив вагітності.

Що це таке?

Завмерлою називається така вагітність, яка спочатку відповідала всім медичним нормам, але в певний період раптово перестала розвиватися. Зупинка прогресу в розвитку плода призводить до його загибелі, але він залишається в порожнині матки. Через це таку патологію називають викиднем, що не стався.

З початку все відбувається як під час звичайної вагітності – яйцеклітина запліднюється, потрапляє в матку й імплантується для подальшого розвитку, але в один момент він зупиняється. До цієї патології відносять також синдром «порожнього плодового яйця». Це розвиток плодових оболонок, в яких відсутній ембріон. За такого синдрому тест на вагітність, а також аналіз на ХГЛ – позитивні.

Небезпечні строки: коли може трапитися?

Розвиток плода може припинитися в будь-який час до 28 тижнів (в рідкісних випадках може й пізніше), але найбільша вірогідність такої патології припадає на перший триместр. Існує також кілька періодів з найбільш високими ризиками:

  • 3-4 тиждень;
  • 8-10 тиждень;
  • 16-18 тиждень.

Саме ці дати найчастіше стають критичними для вагітності.

Причини завмерлої вагітності?

Не завжди навіть лікарям вдається з точністю виявити, чому це трапилося. У сучасній медицині є цілий перелік причин, які можуть спричинити таку патологію. Всі їх ділять на кілька великих груп:

  • Генетичні патології. Саме ці причини найчастіше провокують зупинку розвитку плода. Патологічні гени або присутність зайвої хромосоми в ембріона можуть стати причиною розвитку багатьох вад, що несумісні із життям та призводять до переривання вагітності. Часто генетичні патології стають причиною зупинки розвитку вагітності на восьмому- десятому тижні.
  • Інфекції. Завмерла вагітність також нерідко може статися через наявність інфекційних захворювань, скільки в період виношування дитини в жінки відбувається досить серйозний спад імунного захисту. Особливо небезпечними для цього періоду вважаються ТORCH- інфекції, до яких відносяться краснуха, цитомегаловірус, герпес і токсоплазмоз. Найбільшу небезпеку для плода представляє перша «зустріч» матері з інфекцією уже перебуваючи вагітною. Тому під час постановки на облік вагітним рекомендують пройти обстеження, що убезпечить від таких інфекцій. Навіть, здавалося б, такі прості та звичні захворювання, як грип або ГРВІ можуть стати причиною патології, особливо на ранніх термінах, коли у плода формуються життєво важливі органи. Інфекція може впливати безпосередньо на плід, викликаючи аномалії різного виду, або на плодові оболонки, що призводить до недоліку надходження кисню або поживних речовин плоду.
  • Гормональні порушення. Гормональний баланс вкрай важливий для нормального виношування дитини. Тому за нестачі прогестерону або надлишку чоловічих гормонів (андрогенів) істотно підвищується ймовірність невиношування дитини. Будь-які гормональні збої рекомендується пролікувати ще до настання вагітності.
  • Антифосфоліпідний синдром. Через нього може знижуватися утворення плацентарних судин або їх закупорка, що призводить до порушення отримання необхідного харчування.
  • Тератозооспермія. Ця причина завмерлої вагітності пов’язана з патологіями сперми чоловіка. За умови тератозооспермії сперматозоїди мають неправильну будову, тому запліднення такою клітиною призводить до аномалій розвитку ембріона.
  • Спосіб життя. Наявність шкідливих звичок, а також спосіб життя під час виношування дитини (і періоду планування) також можуть негативно позначитися на розвитку ембріона, провокуючи його завмирання. Вживання алкогольних напоїв, куріння, стреси, виробничі шкідливості, режим дня, сидячий спосіб життя, незбалансоване харчування – все це негативні фактори для вагітності.
  • Інші фактори. Завмирання вагітності може відбутися також через різку зміну клімату, наявність в анамнезі абортів (особливо якщо їх було кілька).

У деяких випадках можуть виявити відразу кілька причин, які могли призвести до завмирання вагітності.

Фото - мікроскоп і пробірки. Дослідження при вагітності, що завмерла.

Як лікарі визначають завмерлу вагітність?

На кожному огляді вагітної жінки лікар-гінеколог визначає розміри матки, тому при їх невідповідності поточному терміну фахівець може запідозрити завмирання плода. Але такий діагноз ставиться тільки після проведення ультразвукового дослідження. У рідкісних випадках УЗД не проводять – якщо жінка пізно звернулася до лікаря і вже сталася інтоксикація організму через загибель плода.

Ознаки та симптоми

Симптоми вагітності, що завмерла в будь-якому триместрі, однакові. Основними ознаками, які можуть вказувати на таку патологію, є:

  • виділення з піхви з кров’яними домішками;
  • загальна слабкість, озноб, підвищення температури тіла;
  • тягнучі болі в нижній частині живота;
  • припинення набухання і хворобливості молочних залоз;
  • різке зникнення проявів токсикозу;
  • відсутність рухів плода (при патології у другому триместрі).

Незважаючи на існування характерних симптомів патології, нерідко припинення розвитку плода залишається непоміченим, так як базальна температура може залишатися в межах 37 градусів, а рівень ХГЛ залишається високим ще кілька тижнів. У такому випадку жінка дізнається про проблему лише на черговому прийомі у лікаря або плановому УЗД.

Як відновитися після вагітності, що завмерла?

При виникненні такої патології обов’язково необхідно видалити загиблий ембріон з порожнини матки, якщо це не відбулося природним шляхом. Для цього проводять чистку, за допомогою якої видаляють всі частки плодових оболонок з матки. Може використовуватися як вишкрібання, так і вакуум. Якщо завмирання відбулося на дуже ранніх термінах, лікарі можуть запропонувати медикаментозний аборт, який є трохи більш щадним для жінки, в тому числі в психологічному плані.

Лікарі рекомендують утриматися від наступної вагітності протягом півроку (за рекомендацією Всесвітньої Організації Охорони здоров’я). Цього часу вистачає для відновлення організму після того, що сталося. Тому протягом цього часу жінкам рекомендується приймати оральні контрацептиви, які мінімізують ймовірність зачаття, а також дозволяють нормалізувати гормональний фон.

Під час відновлення також рекомендується вести максимально здоровий і активний спосіб життя, подбати про збалансований раціон і прийом вітамінних комплексів. Жінці обов’язково потрібна психологічна підтримка, а якщо те, що трапилося вона перенесла особливо важко, може знадобитися допомога фахівців – психолога або психіатра. Це допоможе повернутися до нормального життя та підготуватися до наступної вагітності.

Які аналізи здати після?

Перед тим, як завагітніти після вагітності, що завмерла, необхідно врахувати ймовірність того, що це може повторитися. Лікування має відповідати проблемі, що викликала патологію. Тому вкрай важливо пройти повне обстеження, що допоможе визначити причину завмирання плода. За результатами обстеження лікарі призначають лікування відповідно до виявлених захворювань.

Проходити обстеження рекомендують після відновлення менструального циклу жінки (зазвичай це займає близько 30 днів після чистки). Але здавати аналізи слід подружжю. Повне обстеження включає:

  • генетичне обстеження подружжя;
  • аналізи на ТОRCH-інфекції;
  • дослідження гормонального фону;
  • коагулограма крові;
  • УЗД гінекологічне;
  • спермограма;
  • імунограма.

Такого обстеження зазвичай достатньо для визначення причин виникнення вагітності, що завмерла як на ранніх, так і на пізніх термінах. Лікар може призначити додаткові дослідження за необхідністю. Всі ці обстеження можна пройти в клініці ЕКЗ і лікування безпліддя академіка В.І. Грищенко.

Завмерла вагітність – не вирок. У 90% випадків після виникнення такої патології подружжя в майбутньому стає щасливими батьками здорових малюків. Головне – пройти повне обстеження й усунути причину патології. А за необхідності можна пройти процедуру штучного запліднення (ЕКЗ)

Відповіді фахівців в сфері репродуктології, фертильності, жіночого здоров’я про те чи обов’язкова чистка при вагітності, що завмерла.

На просторах інтернету часто задають питання: “Чи потрібно робити вискоблювання, коли вагітність завмерла?” 

І ми задали його нашим лікарям:

Паращук Валентин Юрійович 

 Головний лікар Клініки академіка Грищенка, акушер-гінеколог, репродуктолог.

Добрий день. Якщо вагітність завмерла на ранньому терміні і немає ознак того, що можливий мимовільний аборт, тобто немає кровотечі, тоді бажано евакуювати вміст порожнини матки, тобто зробити вискоблювання. Буває, що вагітність може вийти самостійно, і тоді вискоблювання не знадобиться. Можна просто подивитися на УЗД, коли  закінчаться виділення, що не залишилося ніяких елементів плідного яйця в порожнині матки. Інша ситуація, коли вагітність завмерла, і потрібно дійсно евакуйовувати вміст.

Тоді  є альтернативні способи; іноді пропонують так званий «медикаментозний аборт» – це такий термін. І правильніше зробити вискоблювання, або вакуум, якщо дозволяє термін. Тому що іноді після цих медикаментозних переривань вагітності доводиться робити вискоблювання, але вже за наявності ускладнень. Тому що не завжди виходить весь вміст порожнини матки, і додається запалення. А це велика травма для матки, це вже більше ургентний стан, і такого краще не допускати. Тому краще зробити помірне, без сильної травми та без ускладнень, вискоблювання вчасно, ніж робити його як вимушений захід. Коли вже зрозуміло, що вагітність завмерла, можна обговорювати тактику, але важливо дійсно зрозуміти, що це вона.

Головна скарга, це якщо вже вагітність завмерла, і матка намагається позбавитися від вагітності, то це кров’янисті виділення, тобто уже вагітність відторгається. Але буває, що вона завмирає, і пацієнтка абсолютно нічого про це не знає, і це виявляється несподіванкою на пізнішому терміні, коли їй повідомляють, що плідне яйце не відповідає своєму розміру, що вона зупинилася раніше. І ось це запідозрити неможливо ніяк. Тому якщо виникає біль внизу живота, кров’янисті виділення, обов’язково треба звернутися до лікаря. По-перше, тому що не факт, що вагітність завмерла. А можливо це загроза завмирання вагітності, і можна вчасно звернутися, вчасно зреагувати, зупинити процес і врятувати вагітність. А якщо вона дійсно завмерла, то вчасно зреагувати і позбавитися плідного яйця, що вже зупинило свій розвиток, не допускаючи ніяких ускладнень. У будь-якому разі, наявність болю або кров’янистих виділень під час вагітності на будь-якому терміні – це показання, аби звернутися до лікаря. Не має бути болю, не має бути крові.

 

Аліпова Олена Костянтинівна

Акушер-гінеколог, репродуктолог, лікар ультразвукової діагностики

Питання беззаперечне, що завмерлу вагітність потрібно видалити з матки. Тобто тканини, що не розвиваються є джерелом запального процесу перш за все, і ці тканини потрібно видалити якомога швидко. Оптимальним методом все ж таки є вискоблювання. Що стосується «взагалі не видаляти» – це навіть не обговорюється.

Можна трошки поговорити про медикаментозне переривання вагітності, але на мій погляд воно теж не має права на існування у разі завмерлої вагітності. Адже потрібно зробити все:

  • швидко;
  •  максимально ретельно

І найголовніше, що продукти вискоблювання, продукти концепції, як зараз говорять, можна відправити на генетичне дослідження. А це, у разі завмерлої вагітності, дуже важливо, адже, що сталося – те сталося, а всіх цікавить питання чому це сталося. Генетичне дослідження абортивного матеріалу й допомагає у близько 80% випадків відповісти на питання, що ж таки відбулося. Якщо в цьому винна генетика – це одна тема, якщо з генетичної точки зору все в порядку – будуть призначені додаткові обстеження інших напрямків.

 

 

Луцький Андрій Сергійович

Акушер-гінеколог, репродуктолог.

Здравствуйте. Сьогодні ми поговоримо про завмерлу вагітність. Існують оперативні методи: вискоблювання, вакуум аспірація та гістероскопічне видалення плідного яйця. А також є медикаментозний метод, так званий «медикаментозний аборт».

Медикаментозні методи переривання вагітності показані жінкам, які вже в минулому були вагітні та мали природні пологи. Це пов’язано з тим, що шийка матки у них привідкрита, і під час штучної індукції скорочень матки відбувається повний мимовільний аборт, немає залишків у порожнині матки. Якщо дівчина не народжувала, то медикаментозний аборт часто дає ускладнення. Із порожнини матки не все виходить. Залишаються частини плідних оболонок, згустки, і відбувається, скажімо, затримання цих часток. В результаті може розпочатися запальний процес, у результаті якого потрібне буде хірургічне втручання – вискоблювання або вакуум аспірація.

Відповідно до цих даних лікар обирає метод переривання завмерлої вагітності. У нашій клініці ми часто стикаємося із завмерлою вагітністю у жінок, які хочуть народити свою дитину. І для розуміння генетики плода ми рекомендуємо гістероскопічне видалення або вакуум аспірацію плідного яйця.

 

Лабузна Юлія Володимирівна

Акушер-гінеколог відділення оперативної гінекології, лікар кабінету патології шийки матки.

Здравствуйте. Сьогодні я постараюся відповісти на найпоширеніші питання щодо вагітності, яка не розвивається. Почну з такого: – «Чи потрібно робити вакуум аспірацію вмісту порожнини матки, тобто евакуацію завмерлої вагітності, у разі встановлення такого діагнозу?»  Отже, розберемося із поняттям.

Вагітність, що не розвивається – це такий патологічний стан, за якого відбувається завмирання вагітності, але мимовільний аборт не відбувається. При цьому сама жінка не одразу розуміє, що з нею відбулося. Перші ознаки завмерлої вагітності можуть проявлятися через 2-3 тижні після того, що сталося. Плідне яйце, що знаходиться в порожнині матки, піддається різним патологічним змінам, несприятливо впливаючи на ендометрій, і цим викликає запальний процес, що називається «ендометрит». Якщо жінка вирішує чекати мимовільного вивільнення завмерлої вагітності з порожнини матки – що відбувається?

Ендометрій намагається відторгнути завмерле плідне яйце, але запальні процеси, що відбуваються в ендометрії, уповільнюють цей процес, і процес може тривати від кількох днів до кількох тижнів. Це абсолютно точно негативно впливає на ендометрій і сприяє розвитку запального процесу далі. Буває так, що плідне яйце з порожнини матки наче вийшло, але не повністю, залишилася якась його частина. З цієї частини часто формується плацентарний поліп. Наявність плацентарного поліпа в порожнині матки сприяє ненастанню наступної вагітності.

Перед плануванням наступної вагітності такий поліп необхідно видаляти. Крім того, якщо плідне яйце залишається в порожнині матки чотири тижні і більше, це значно збільшує ризик розвитку кровотечі. Тому, оптимальне вирішення такого питання за наявності завмерлої вагітності у пацієнтки є вакуум аспірація вмісту порожнини матки, з призначеннями подальшої протизапальної терапії.

Друге питання – це помилки у встановленні діагнозу «вагітність, що не розвивається». Наприклад, щоб уникнути таких помилок ультразвукове дослідження в 5-6 тижнів проводять, щонайменше, два спеціалісти. Якщо немає чітких критеріїв, що вагітність не розвивається, то, знову ж, щоб уникнути помилок, пацієнтці рекомендують повторити це дослідження через 3-7 днів. Крім того, паралельно обов’язково треба здавати аналіз на хоріональний гонадотропін людини в крові.

Якщо вагітність розвивається, відповідно ХГЛ підвищиться, якщо вагітність, все-таки, завмерла, то ХГЛ або впаде, або взагалі не виросте.

Якщо термін вагітності 7-8 тижнів, то за даними ультразвукового дослідження буде відсутня частота серцевих скорочень ембріона. Крім того, буде невідповідність розмірів плідного яйця строку вагітності. На терміні вагітності 9-12 тижнів, крім відсутності частоти серцевих скорочень і невідповідності строку вагітності розмірам плідного яйця, також будуть відсутні рухи ембріончика.

Варто завжди пам’ятати, що кожна жінка має право придивитися на УЗД через кілька днів для точного встановлення діагнозу, контролювати хоріональний гонадотропін людини для уникнення помилок у встановленні діагнозу «вагітність, що не розвивається».

Відповіді на типові та обговорювані питання на форумах:

✅ Чи може УЗД помилково показати завмерлу вагітність?

Помилкова постановка діагнозу «вагітність що не розвивається» зустрічається на ранніх термінах. У нашій клініці, щоб уникнути таких помилок, УЗД в 5-6 тижнів проводяться не менше ніж двома фахівцями. Якщо немає чітких критеріїв що вагітність не розвивається, то пацієнтці рекомендують зробити повторне дослідження через 3-7 днів. І на повторному дослідженні може виявитися, що завмерла вагітність виявилася нормальною.

✅ При вагітності, що завмерла чи можна обійтися без чистки?

Іноді завмерла вагітність може вийти і сама, і тоді не потрібно вискоблювання (чистка). Як тільки закінчаться виділення, необхідно перевірити на УЗД, що не залишилося ніяких елементів плодового яйця в порожнині матки. Якщо вагітність завмерла на ранньому терміні і немає ознак того, що вона збирається війти сама, тобто немає кровотечі, то тоді бажано зробити вискоблювання.

✅ Завмерла вагітність – чистка або таблетки?

Медикаментозні методи переривання вагітності показані жінкам, у яких вже в минулому були вагітності і були природні пологи. Але правильніше зробити вискоблювання, або вакуум, якщо дозволяє термін. Тому що, іноді, після медикаментозних переривань вагітності доводиться робити ще і вискоблювання, але вже за фактом ускладнень. Тому що не завжди виходить вміст порожнини матки повністю, і додається запалення, а це велика травма для матки і цього краще не допускати. Тому краще зробити помірне, без сильної травми і без ускладнень вискоблювання вчасно, ніж робити його як вимушений захід. А головне, що продукти вискоблювання можна відправити на генетичне дослідження для виявлення причин завмирання плода.

✅ Чи може бути завмерла вагітність без симптомів?

Буває так, що вагітність завмирає, а пацієнтка абсолютно нічого про це не знає, і це виявляється на більш пізньому терміні, коли їй повідомляють, що плодове яйце не відповідає за своїм розміром, що вагітність зупинилася раніше, але це, на жаль, запідозрити заздалегідь ніяк неможливо. Перші ознаки завмерлої вагітності, можуть проявлятися через 2-3 тижні після завмирання. Це кров’янисті виділення або тягнуть болі внизу живота. При цих симптомах варто обов’язково звернутися до лікаря.

✅ Скільки чекати викидень при вагітності, що завмерла?

Якщо жінка приймає рішення чекати самовільного вигнання вагітності – що відбувається? Ендометрій намагається відторгнути завмерле плодове яйце, але запальні процеси які проходять в цьому ендометрії, уповільнюють цей процес, і процес може тривати від кількох днів, до декількох тижнів. Що негативно впливає на ендометрій і сприяє розвитку запального процесу «ендометриту». Буває так, що плодове яйце не виходить в повному обсязі, залишаючи в порожнині матки якусь частину, з якої, найчастіше, формується плацентарний поліп, що перешкоджає настанню наступної вагітності.

ОНЛАЙН-КОНСУЛЬТАЦІЯ

+38 (050) 393-01-01

0800 33 01 12

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних