fbpx

Міфи про ЕКЗ

Процедуру екстракорпорального запліднення успішно застосовують не так давно, і саме тому багатьом не зрозуміла її суть. Через це виникає багато міфів, які дуже швидко поширюються. Щоб подружжя, які мріють мати дитину, не боялися ЕКЗ, необхідно розвіяти найбільш «популярні» міфи, що відомі сьогодні.

Вагітність із першої спроби ЕКЗ неможлива

Цей міф пов’язаний з тим, що проведення ЕКЗ не гарантує настання вагітності. Але ефективність такого способу лікування безпліддя достатньо висока – 30-70%. При цьому обов’язково необхідно враховувати індивідуальні особливості жінки. Наприклад, вагітність після ЕКЗ із більшою ймовірністю настане у молодої жінки з непрохідністю маткових труб, ніж у жінки старше 35 років із складним ендометріозом. Однак в обох випадках є шанс настання вагітності з першої спроби, хоча цей шанс у таких пацієнток різний.

Після ЕКЗ неможливі пологи природним способом – тільки кесарів розтин!

Багато жінок, які готуються до ЕКЗ, переживають, бо не хочуть робити кесарів розтин. Тому необхідно знати, що проведення штучного запліднення не є однозначним показанням проведення кесаревого розтину. Багато пацієнток народжують дітей, зачатих за допомогою екстракорпорального запліднення, природним способом. Однак слід враховувати те, що процедуру ЕКЗ в Україні часто роблять жінки після 35 років з хронічними захворюваннями, невдалими вагітностями тощо. Це все може бути показанням до проведення кесаревого розтину, саме тому при ЕКЗ нерідко пологи проводять таким методом. Узагальнюючи вищезазначене, необхідно сказати, що пологи залежать від фізичного стану жінки, протікання її вагітності, акушерської ситуації та інших факторів, не пов’язаних із проведенням ЕКЗ.

Після проведення ЕКЗ часто діти народжуються слабкими та з різними генетичними вадами

Абсолютно всі майбутні батьки хочуть, щоб їхня дитина народилася здоровою. Але те, що люди не розуміють всіх особливостей проведення ЕКЗ й призвело до виникнення такого міфу. Але майбутнім батькам не слід хвилюватися – ймовірність розвитку будь-яких патологій у дітей після ЕКЗ не більша ніж у тих, хто був зачатий природним способом. Це тому, що на здоров’я дитини впливає не спосіб зачаття, а здоров’я його батьків, тому що незалежно від того, де і як відбулося запліднення, вплив мають лише гени матері та батька малюка. Крім того, на ембріональному етапі ЕКЗ (коли розвиваються і ростуть ембріони, які готують до перенесення в матку) фахівці мають змогу виявити деякі хромосомні та генетичні відхилення, зокрема деякі види епілепсії, глухоти й навіть схильність до деяких онкологічних захворювань у тому випадку, коли вони генетично детерміновані. А переносять в матку лише здорові ембріони, тому можна сказати, що у таких дітей навіть дещо більше шансів народитися здоровими у разі проведення преімплантаційної генетичної діагностики (тобто, до імплантації).

Багатьох особливо лякає той факт, що під час підготовки до проведення ЕКЗ жінці доводиться приймати достатньо багато препаратів гормональної терапії, що може не дуже добре вплинути на здоров’я малюка. Крім того, нерідко вагітність, яка настала після ЕКЗ, потрібно підтримувати за допомогою різної медикаментозної терапії, що також може зашкодити дитині. Однак зазвичай на те, що за здоров’ям матусь, які пройшли процедуру ЕКЗ, пильно стежать лікарі, особливої уваги не звертають. Хоча це досить важливо і значить, що, будь-які проблеми будуть виявлені та усунені якнайшвидше.

Процедура ЕКЗ шкодить здоров’ю жінки

Під час етапу підготовки до протоколу ЕКЗ жінці проводять стимуляцію яєчників, щоб отримати якомога більше яйцеклітин для подальшого запліднення. Для цього їй необхідно приймати гормональні препарати. Саме необхідність приймати гормони часто лякає жінок – вони вважають, що це може призвести до серйозних проблем. Треба розуміти, що найважливішим фактором безпеки такого гормонального впливу є те, що репродуктологи добирають гормони та їх дозування для кожної пацієнтки індивідуально, орієнтуючись на результати обстежень та аналізів. А це означає, що вірогідність ускладнень за такої терапії неможлива.

ЕКЗ гарантує настання багатоплідної вагітності

За проведення ЕКЗ дійсно ймовірність народження відразу декількох дітей вища, ніж за природного способу зачаття. Пов’язано це з тим, що в матку переносять одночасно кілька (зазвичай 2) здорових ембріонів. Це роблять з метою підвищення ефективності кожної спроби ЕКЗ. Однак не завжди всі підсаджені ембріони приживаються, нерідко лише один із них є досить сильним для того, щоб пройти цей природний відбір. Слід окремо зазначити, що в деяких випадках жінці можуть порекомендувати переносити один ембріон. Пов’язані такі рекомендації зі здоров’ям жінки – іноді пацієнтка не в змозі виносити багатоплідну вагітність. Такі міфи нерідко заважають безплідним парам зважитися на проведення ЕКЗ, яке може стати для них реальним шансом народити малюка. Щоб розвіяти всі сумніви і переконатися в безпечності такої процедури, фахівці рекомендують не соромитися і приходити на консультації до репродуктологів, які в подробицях пояснять кожен ваш крок і допоможуть переконатися, що навколо цієї процедури склалося дуже багато несправедливих упереджень.

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних