fbpx

Що таке ЕКЗ?

Кожне подружжя, що не може народити дитину в певний момент задумуються про процедуру ЕКЗ. Що означають ці три літери та до чого потрібно готуватися подружжю?

ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) – запліднення поза організмом. Це сучасна та достатньо ефективна технологія лікування безпліддя.

Кому рекомендовано ЕКЗ?
Проведення протоколу ЕКЗ можуть рекомендувати за таких показників:

  • у жінки відсутні фаллопієві труби або вони непрохідні;
  • ендометріоз;
  • безпліддя ендокринного генезису, якщо його лікування неефективне протягом двох років;
  • чоловіче безпліддя, пов’язане зі зниженою рухливістю або невисокою кількістю сперматозоїдів в еякуляті.

Зазвичай, процедура ЕКЗ рекомендована, якщо немає результату після традиційного лікування та після одного року безуспішних спроб завагітніти природним способом.

В окремих випадках екстракорпоральне запліднення може стати єдиною можливістю народити дитину, а саме: за відсутності маткових труб.

Окремо необхідно зазначити, що перед спробою завагітніти за допомогою ЕКЗ подружжю необхідно пройти повне обстеження, щоб мінімізувати можливі ускладнення.

Як проводиться процедура ЕКЗ?

Екстракорпоральне запліднення триває протягом одного менструального циклу жінки. Процедура включає кілька обов’язкових та дуже важливих етапів:

  • Стимулювання овуляції. У звичайному циклі жінки, яєчник «виробляє» лише одну яйцеклітину. Однак для збільшення шансів на успішне проведення ЕКЗ цього недостатньо, тому лікарі за допомогою гормональної терапії стимулюють яєчники щоб отримати більшу кількість ооцитів. Необхідні гормони та дозування на основі актуальних результатів аналізів у кожному конкретному випадку індивідуально визначає репродуктолог. Важливою умовою успішного завершення цього етапу є постійний контроль за допомогою УЗД.
  • Пункція фолікулів. На цьому етапі із яєчників жінки дуже тонкою голкою під контролем УЗД виймають всі дозрілі яйцеклітини. Зазначена процедура триває усього декілька хвилин, і жінка, відпочивши після неї одну-дві години, може поїхати із клініки додому.
  • Запліднення «у пробірці». Одночасно з тим, коли жінка проходить процедуру пункції фолікулів, її чоловіку потрібно здати сім’яну рідину, адже відразу після отримання чоловічих та жіночих клітин ембріологи починають свою роботу. Вони поміщають сперматозоїди й ооцити в спеціальне середовище, саме тут і відбувається запліднення. Після того як запліднення відбулось, яйцеклітини переміщують у спеціальний інкубатор, де протягом 2-5 діб ембріони розвиватимуться. За цим процесом постійно спостерігають ембріологи, щоб виключити будь-які відхилення в розвитку та визначити терміни «готовності» ембріонів до імплантації в матку.
  • Перенесення ембріонів. Цей етап є найбільш хвилюючим для подружжя та не менш відповідальним для лікарів. Коли ембріони готові, проводять їх переносять у порожнину матки жінки, використовуючи для цього катетер. За правилами екстракорпорального запліднення в одному протоколі може бути перенесено не більше двох ембріонів, щоб уникнути настання багатоплідної вагітності, при цьому ефективність ЕКЗ залишається достатньо високою. Для процедури ембріолог добирає із усіх найбільш «сильні» та здорові ембріони. Інші ембріони за бажанням батьків можуть кріозаморозити (вітрифікувати), що дозволить використати їх для ЕКЗ у майбутньому. Після перенесення деякий час жінці рекомендовано. На цьому етапі жінці призначають гормональну терапію, мета якої – успішна імплантація ембріонів.

Через два тижні після проведення останнього етапу ЕКЗ жінці призначають аналіз крові на ХГЛ для визначення успішності протоколу. За результатами аналізу лікар визначає, настала довгоочікувана вагітність чи ні.

Важливо зазначити, що вагітність, яка настала в результаті екстракорпорального запліднення, практично не відрізняється від тієї, що настала природньо. Єдина суттєва відмінність – достатньо висока ймовірність народження двійні, що пов’язано з одночасною підсадкою двох здорових ембріонів. Пологи, як і вагітність, також відбуваються звично – кесарів розтин проводять не завжди, а лише за показаннями, не пов’язаними з ЕКЗ.

Якщо вагітність після першої спроби не настала, це не означає, що цей спосіб безплідній парі не підходить – можна провести повторний протокол ЕКЗ.

Ефективність ЕКЗ

Згідно зі статистикою, середня ефективність першої спроби екстракорпорального запліднення в нашій Клініці становить 50,3%, а після другої спроби вона зростає до 91,2%. Однак слід пам’ятати, що за деяких показаннях ЕКЗ вона може бути нижче або вище. Так, якщо ЕКЗ проводиться в зв’язку з непрохідністю фаллопієвих труб у молодої жінки з хорошим оваріальним резервом, ймовірність успішного настання вагітності після першої спроби зростає до 75,8%.

ОНЛАЙН-КОНСУЛЬТАЦІЯ

+38 (050) 393-01-01

0800 33 01 12

 

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних