fbpx

Прохідність маткових труб: види діагностики

Для діагностики та лікування безпліддя жінці проводять повне обстеження, яке крім інших аналізів і діагностичних досліджень має на меті визначення прохідності маткових труб. Це пов’язано з тим, що близько 30% всіх випадків з труднощами зачаття зумовлені саме непрохідністю

Зміст:

  • Види та причини непрохідності фаллопієвих труб
  • Методи діагностики прохідності маткових труб: (ехогістеросальпінгоскопія, гістеросальпінгографія, фертилоскопія, лапароскопія)
  • Показання та протипоказання
  • Чи боляче? Наскільки комфортна процедура?

Види та причини непрохідності фаллопієвих труб

Фаллопієві труби – парний орган, який з’єднує яєчники та матку. По ним пересувається яйцеклітина, там же відбувається запліднення. І якщо прохідність цього органу порушена, то настання вагітності практично неможливе або вкрай ускладнене. Залежно від причин виникнення такої проблеми виділяють такі види непрохідності фаллопієвих труб:

  • Функціональна. Пов’язана з тим, що робота ворсинок розташованих усередині маткової труби (які пересувають яйцеклітину) з якоїсь причини порушена.
  • Органічна. Вона пов’язана зі спайками всередині органу або за його межами, що звужують його просвіт, з аномаліями розвитку маткової труби.

Будь-які відхилення в функціональності або будові цього органу безпосередньо впливають на його репродуктивну функцію. І незалежно від причин, що викликали порушення прохідності труб, важливо пройти обстеження для визначення подальшого адекватного лікування.

Методи діагностики прохідності маткових труб

Перед тим, як перевірити прохідність маткових труб, лікар збирає повний анамнез, на основі якого вибирає методику діагностики, яка дасть точні результати. Сьогодні в гінекологічній практиці застосовують такі діагностичні методи:

  • ехогістеросальпінгоскопія (інша назва гідросонографія);
  • гістеросальпінгографія;
  • фертилоскопія;
  • діагностична лапароскопія.

Кожен із способів потребує спеціальної підготовки та специфічних особливостей проведення методики. У деяких випадках можливе комплексне обстеження із застосуванням відразу декількох з представлених методів.

Ехогістеросальпінгоскопія

Це дослідження має також поширену назву «гідросонографія». Це УЗД порожнини матки та маткових труб, за якого використовується спеціальна контрастна речовина. Цей спосіб дозволяє не тільки провести перевірку прохідності труб, але і дізнатися ступінь їх закупорювання. Проведення такого виду дослідження призначається зазвичай на 5-9 день циклу (рідше до 13-го). Перед обстеженням необхідно здати аналізи (мазок на мікрофлору, кров на інфекції). Напередодні також рекомендована очисна клізма.

Весь процес ехогістеросальпінгоскопії триває всього близько 15 хвилин. В якості контрасту можуть використати звичайний фізіологічний розчин або особливу речовина «Еховіст». Лікар під час процедури оцінює, як швидко контрастна речовина заповнює фаллопієві труби, і на основі отриманих за допомогою ультразвукового давача даних робить висновок.

Процедуру можна проводити не всім. Вона протипоказана за наявністі:

  • Гострих запальних процесів;
  • Дисбактеріозу піхви;
  • Кровотечі з матки;
  • Венеричних захворювань.

Пацієнтки легко переносять процедуру ехогістеросальпінгоскопії, також вона не вимагає дотримання особливого реабілітаційного періоду.

Гістеросальпінгографія

Цей вид обстеження передбачає проведення рентгенографії, що дозволяє отримати інформацію про структуру та форму матки, а також визначити просвіт фаллопієвих труб. Рентген проводять на 5-7 день циклу з використанням контрасту – поступово вводячи речовину в порожнину матки, лікар робить цілу серію знімків на різних рівнях. У процесі жінка може відчувати біль, тому процедура передбачає місцеве знеболення. Загалом дослідження триває близько 30 хвилин.

Під час підготовки до гістеросальпінгографії необхідно здати аналізи на інфекційні та венеричні захворювання, а також лабораторний аналіз сечі й мазок на флору. Напередодні роблять очисну клізму, це забезпечує максимальну якість отриманих рентгенівських знімків.

Так як в якості контрасту зазвичай використовуються речовини з йодом, основним протипоказанням до проведення процедури гістеросальпінгографії є алергія на йод і гіпертиреоз. Також дослідження не виконують у разі гострих запальних захворювань, серйозних порушень функціонування печінки та нирок, а також за деяких захворювань серцево-судинної системи.

Фертилоскопія

Цей метод вважають найбільш прогресивним у сучасній гінекології. Він включає три види досліджень:

  • Гістероскопія;
  • Трансвагінальна гідролапароскопія;
  • Хромосальпігоскопія.

Особливістю методики вважають повноцінне обстеження органів малого таза – у вартість входить, крім обстеження прохідності фаллопієвих труб, дослідження ендометрія, задньої частини матки та простору позаду неї, яєчників й іншого. Перевірка прохідності проводиться в стаціонарі, де жінці потрібно бути кілька годин, хоча сама процедура триває близько 20 хвилин. За відсутності анестезії в процесі проведення фертилоскопії жінці буде боляче. Тому використовують в більшості випадків епідуральну анестезію, рідше – загальний наркоз.

Етап підготовки до такого малоінвазивного методу вимагає такої ж підготовки, як за будь-якого гінекологічного втручання – від аналізів крові та сечі до проведення УЗД і флюорографії. Протипоказання до проведення такого методу перевірки прохідності маткових труб:

  • ГРЗ та ГРВІ;
  • герпесна інфекція на стадії загострення;
  • запальні захворювання;
  • спайкові процеси репродуктивних органів.

Метод вважається одним з найбільш інформативних, оскільки дозволяє виявити практично будь-які причини проблем з прохідністю маткових труб.

Діагностична лапароскопія

Діагностична лапароскопія – золотий стандарт діагностики прохідності маткових труб. Вона є більш інформативним методом діагностики в порівнянні з вищеперерахованими. Під час проведення лапароскопічної операції лікар нерідко використовує можливість взяти біопсію, щоб в подальшому зробити аналіз. Цей метод дозволяє не тільки діагностувати наявність проблеми, але і за можливістю усунути її.

Лапароскопія є повноцінним хірургічним втручанням, тому вимагає особливо суворої й чіткої підготовки. Перед надходженням в стаціонар пацієнт проходить повне обстеження, здає кров і сечу на аналізи, мазок на флору, робить ЕКГ і гінекологічне УЗД. Бажано проводити втручання на 5-9 день циклу, хоча можливо й в інші дні за необхідністю. Переважно лапароскопію проводять, використовуючи загальний наркоз і жінка не відчуває болю, іноді застосовують спинномозкову анестезію. Процес триває близько півгодини.

Протипоказань до проведення лапароскопічного втручання досить багато – основними з них є захворювання, які перешкоджають вагітності.

Показання та протипоказання

Основними показаннями до проведення дослідження на прохідність фаллопієвих труб:

  • діагностика безпліддя;
  • позаматкові вагітності в анамнезі;
  • патології розвитку репродуктивної системи жінки;
  • наявність спайок у матці.

Діагностика прохідності маткових труб є ефективним і в деяких випадках необхідним пунктом під час планування вагітності. Але не завжди можливо провести таке дослідження, тому що воно має перелік протипоказань:

  • вагітність;
  • маткові кровотечі;
  • інфекційні та венеричні захворювання;
  • запальні процеси в піхві й органах малого таза;
  • алергія на контрастні речовини;
  • дисбактеріоз піхви.

Існують також деякі специфічні протипоказання до кожного виду обстеження. Тому необхідна консультація лікаря перед призначенням таких методик для вибору оптимального варіанту.

Оцінка прохідності маткових труб за допомогою ультразвуку (ультрасоносальпінгоскопія) і за допомогою рентгенівського апарату (метросальпінгографія) супроводжуються незначним болем, для зменшення яких лікар повинен використовувати місцеву анестезію. Фертилоскопія і діагностична лапароскопія передбачають сильніший біль, тому проводять якісне знеболення.

Після проведення фертилоскопії та лапароскопії може бути незначний біль у першу добу після операції. Для того щоб його зменшити лікар призначає прийом знеболюючих препаратів. Оскільки процедури малоінвазивні, процес відновлення проходить швидко.

Перевірка прохідності труб є необхідною за деяких видів безпліддя. Ціни на різні методи обстеження різняться, але іноді тільки завдяки таким процедурам можливе правильне встановлення діагнозу та настання довгоочікуваної вагітності.

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних