fbpx

Вагітність і пологи після ЕКЗ

04.10.2019

Тривала підготовка, ретельне виконання рекомендацій лікарів, проходження хвилюючих процедур екстракорпорального запліднення і … довгоочікуване щастя – вагітність настала. Про це жінка дізнається за допомогою здачі аналізу крові на ХГЧ – особливий гормон, який починає вироблятися з моменту імплантації ембріона в стінку матки. Що  далі очікує жінку? І до чого їй слід готуватися? Як будуть проходити пологи?

Вагітність і пологи після ЕКЗ - Клініка Ак. Грищенка ЕКЗ в Україні

Особливості вагітності після ЕКЗ

У цілому вагітність після ЕКЗ нічим не відрізняється від тієї, яка настала природним шляхом. Жінка, вагітність якої підтверджена, повинна пройти низку  досліджень, рекомендованих лікарем-гінекологом,  який веде вагітність. Крім того, незалежно від способу настання вагітності,  лікар рекомендує приймати  вітаміни, необхідні  для нормального розвитку малюка.
Однак слід враховувати, що більшість жінок, які змушені були вдатися до такого способу зачаття, вже досягли тридцятирічного віку або ж мають обтяжений анамнез, якщо ЕКЗ проводилося через жіночий  фактор безпліддя. У такому випадку вагітність і пологи будуть мати низку  важливих особливостей.
Так, наприклад, після проведення ЕКЗ  істотно зростає ймовірність багатоплідної вагітності. Вона передбачає подвійне або навіть потрійне навантаження на організм жінки, що в деяких випадках може перешкоджати нормальному перебігу вагітності, крім того, нерідко багатоплідна вагітність може стати основною причиною передчасних пологів. Якщо ж жінка має виношувати відразу кількох діток, її заносять до групи ризику, що передбачає ще більш ретельне спостереження за вагітною, що передбачає  часті відвідини  гінеколога, який веде  вагітність, здачу додаткових аналізів або проходження УЗД або КТГ.
Крім того, у зв’язку з різними діагнозами, які  й змусили звернутися до допоміжних репродуктивних технологій, під час вагітності можуть виникнути ускладнення, пов’язані з причинами безпліддя. При цьому вагітність після проведення ЕКЗ може проходити і без ускладнень. У залежності від причин безпліддя  їх  ймовірність  значно відрізняється:

  1. При трубно-перитонеальному факторі безпліддя в абсолютної більшості жінок пологи відбуваються своєчасно та без ускладнень, пов’язаних з анамнезом.
  2. При ендокринній безплідності вагітність протікає з більшою ймовірністю ускладнень – лише у кожної п’ятої жінки пологи відбуваються своєчасно і без виникнення проблем під час вагітності.
  3. Якщо ж ЕКЗ проводилося у зв’язку з чоловічим фактором безпліддя, ¾ усіх вагітностей проходять без будь-яких проблем і закінчуються своєчасними пологами.

Однак у більшості випадків ЕКЗ-вагітність від звичайної відрізняється лише тим, що протягом вагітності необхідно більш ретельно контролювати гормональний фон жінки. Це пов’язано з попередньою стимуляцією яєчників для отримання більшої кількості яйцеклітин. У більшості випадків у перших двох триместрах вагітності жінкам, які пройшли ЕКЗ, призначається прийом деяких гормональних препаратів.
Оскільки вагітність після ЕКЗ може бути ускладнена у зв’язку з причинами безпліддя, що змусили звернутися до цієї процедури, спостереження вагітної у гінеколога також має деякі особливості:

  • Підтримка вагітності. Починається відразу після проведення процедури перенесення ембріонів в матку. Передбачає медикаментозну терапію.
  • Особливо пильна  увага лікаря-гінеколога. Можуть бути призначені додаткові аналізи або діагностичні дослідження, такі як УЗД або КТГ, для контролю стану вагітної та  розвитку дитини.
  • При необхідності проведення заходів щодо збереження вагітності після ЕКЗ застосовуються більш «агресивні» методи, наприклад, збільшення доз гормональних препаратів.

Психологічні особливості вагітності після ЕКЗ

Як не дивно, але при настанні довгоочікуваної вагітності після проведення ЕКЗ, багатьом жінкам необхідна особлива підтримка – перехід  із зосередженого стану, зумовленого переживаннями і турботами при лікуванні безпліддя, до спокою і умиротворення буває вкрай складним. Під час вагітності жінці необхідний спокій і навіть розслабленість, що сприяють нормальному протіканню вагітності. Тому нерідко вагітним може бути показана консультація психолога, який допоможе досягти необхідного спокою. Крім відвідування психолога подружжю рекомендується постаратися самостійно налаштуватися на позитивний результат вагітності, застосовуючи для цього прості, але дуже ефективні способи – тривалі прогулянки, повноцінний сон і відпочинок.

Пологи після ЕКЗ

Існує досить поширена думка, що після проведення ЕКЗ жінка може не думати про природні пологи, і лікар обов’язково призначить кесарів розтин. Всупереч розхожій думці, кесарів розтин  не є однозначним показанням при ЕКЗ-вагітності. Більш того, досвідчені гінекологи при нормальному перебігу вагітності рекомендують природні пологи, налаштовуючи жінку на їх успішний результат. Однак слід пам’ятати, що багато жінок, що проходять процедуру ЕКЗ, досягли 30 років і більше, а також мають обтяжений анамнез. Саме тому нерідко у таких вагітних можуть бути прямі показання до проведення кесаревого розтину. Варто зазначити, що у  зв’язку з цими причинами відсоток такого способу розродження після ЕКЗ істотно вищий, ніж після звичайної вагітності. Не слід боятися кесаревого розтину – ця операція давно стала рутинною практикою, тому ускладнення трапляються нечасто.

Ноги батьків, очікування маля - Клініка Ак. Грищенка ЕКЗ в Україні

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних