fbpx

Діти після ЕКЗ

Безпліддя впродовж довгих років уважали складною проблемою для багатьох сімейних пар, які зіткнулися з таким діагнозом. Сьогодні ж з розвитком репродуктивних технологій екстракорпоральне запліднення стало порятунком для тисяч сімей. Однак, незважаючи на те, що ЕКЗ допомагає діткам народитися на світ, не вщухають суперечки про те, якими ж народжуються діти після ЕКЗ.

Інтерес такий є не тільки у батьків, які зважилися на процедуру, а й у лікарів, і навіть психологів. Багато з них стверджують, що у таких дітей дуже великий ризик розвитку різних патологій.

Думка науковців

З моменту народження першої дитини, зачатої за допомогою екстракорпорального запліднення, пройшло більше 35 років. І за ці роки було проведено чимало досліджень, що стосуються здоров’я малюків, народжених після його застосування. Згідно з даними стало відомо, що ЕКЗ не має негативного впливу на здоров’я дитини. Тобто, всі ті страхи, про які багато переживали – підвищений ризик онкології, глухота та інші вади розвитку – не мають під собою реального підґрунтя. У дітей, народжених після проведення екстракорпорального запліднення, розвиток будь-яких внутрішньоутробних патологій відбувається не частіше, ніж у тих, що народилися внаслідок природної вагітності. На ймовірність їх виникнення впливає не спосіб зачаття, а спадковість, генофонд і навіть індивідуальні особливості кожної конкретної жінки.

Перевірка часом

Крім науково доведених фактів, діти народжені внаслідок проведення екстракорпорального запліднення, слід враховувати те, що такий спосіб зачаття показує реальні результати. За більше ніж 30 років народилося багато дітей після ЕКЗ і вони нічим не відрізняються від звичайних малюків. Більш того, деякі з дітей вже досягли дітородного віку та довели хибність думки про те, що безплідні пари можуть народити тільки безплідних дітей – у багатьох зачатих «в пробірці» людей вже зростають власні діти.

Користь ЕКЗ

Існує думка, що методика екстракорпорального запліднення не тільки не шкодить здоров’ю майбутніх малюків, але й здатна сприятливо впливати на них. Така думка основана на тому, що перед заплідненням ембріологи ретельно обробляють сім’яну рідину і вибирають найбільш здорові та життєздатні сперматозоїди.

Уникнути деяких генетичних захворювань можна використовуючи для запліднення донорську сперму замість біологічного матеріалу чоловіка, а методика преімплантаційної генетичної діагностики дозволяє переносити в порожнину матки тільки генетично нормальні ембріони. Ще одним важливим чинником є те, що під час проведення ЕКЗ є можливість заздалегідь визначити стать дитини. І, незважаючи на те, що в деяких країнах така послуга заборонена, у деяких випадках вона необхідна для народження здорового малюка. Наприклад, за наявності у батьків генетичних захворювань, що передаються тільки по чоловічій лінії.

Діти після ЕКЗ хворіють частіше?

Ще один міф, пов’язаний з дітьми, народженими після проведення екстракорпорального запліднення, – хворобливість таких малюків. Але факт того, що такі дітки хворіють частіше, насправді не підтверджений, і він залишається виключно слухом, пов’язаним із цією процедурою.

Ризики при проведенні ЕКЗ

Безперечно, є деякі ризики, пов’язані з проведенням такого виду запліднення. Наприклад, багатоплідна вагітність, яка трапляється після екстракорпорального запліднення набагато частіше, ніж за природного зачаття. Така вагітність проходить трохи складніше, тому що суттєво збільшується навантаження на організм жінки. До того ж тоді частіше виникає прееклампсія (гестоз), анемія, токсикоз й інші неприємні прояви, які не мають позитивного впливу на плід. Також багатоплідна вагітність набагато частіше закінчується передчасними пологами, що пов’язано з великим навантаженням на організм жінки.

Але варто пам’ятати, що всі ці ж ускладнення можуть виникнути і при настанні багатоплідної вагітності природним способом. Різниця лише в тому, що при ЕКЗ така вагітність трапляється значно частіше.

Тому, щоб уникнути ризику успішної імплантації відразу всіх ембріонів, сьогодні їх кількість при підсадці скоротили до двох. А в деяких випадках, коли жінці протипоказана багатоплідна вагітність через індивідуальні особливості, підсаджують лише один ембріон. Це стало можливим завдяки вдосконаленню роботи ембріологів і підвищенню ефективності ЕКЗ.

У висновку можна сказати, що між дітьми після ЕКЗ та звичайними малюками немає ніякої різниці, крім способу зачаття.

Яйцеклітина: що це, скільки коштує в Україні та чому
25.02.2024
Жіноча яйцеклітина - це запорука початку нового життя і продовження роду людського. У цій ...
Читати повністю
Гінекологічна лапароскопія
10.11.2021
Що таке Лапароскопія в Клініці академіка Грищенка? У яких випадках показана ...
Читати повністю
Лапароскопія: лікування гінекологічних захворювань
15.12.2021
Лапароскопія це – малотравматична методика, за допомогою якої операції на внутрішніх органах ...
Читати повністю

Записатися на прийом

    «Перше знайомство з репродуктологом»

    Консультація гінеколога-репродуктолога, УЗД органів малого таза (фолікулометрія, оцінка стану ендометрія)

    Поля, позначені зірочкою, обов'язкові для заповнення

    Натиснувши кнопку «Записатися», я даю згоду на обробку персональних даних